Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: родина кума Путіна Віктора Медведчука має бізнес і в Росії


Дружина лідера руху «Український вибір» Віктора Медведчука, телеведуча Оксана Марченко Марченко освоює велике нафтогазове родовище в Росії
Дружина лідера руху «Український вибір» Віктора Медведчука, телеведуча Оксана Марченко Марченко освоює велике нафтогазове родовище в Росії

Нафта для куми Путіна Оксани Марченко

Новий політичний сезон – нові виклики. Віктор Медведчук, лідер проросійського руху «​Український вибір»​ та кум президента Росії Путіна вирішив повернутися у публічну політику. Разом із Вадимом Рабіновичем він зібрався провести партію «​За життя»​ у наступний склад Верховної Ради. Не варто забувати про ризики посилення позицій проросійських сил в Україні після анексії Криму, під час військової агресії Росії проти України. І є сенс ретельніше вивчати їхні зв’язки та досліджувати їхні фінансові потоки.

Про бізнес Віктора Медведчука в Україні вже відомо багато. Але виявляється, що родина кума Путіна має бізнес і в Росії. При чому заснований не так давно – після 2014 року. Як виявили «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу UA:Перший) дружина лідера руху «Український вибір» Віктора Медведчука, телеведуча Оксана Марченко контролює компанію, яка виграла конкурс на освоєння одного із трьох найбільших нафтових родовищ Ханти-Мансійського автономного округу Росії, запаси якого оцінюють у десятки мільйонів тонн.

Кунцевич і Медведчук

І ще трохи про Медведчуків, але тепер більше про Віктора, а не його дружину Оксану. Дисиденту Миколі Кунцевичу 63 роки. За його плечима – три кримінальні справи, порушені проти нього радянською владою у 1974, 1980 та 1984 роках. У рамках останньої сторону захисту Кунцевича представляв Віктор Медведчук.

Медведчука часто звинувачують у порушенні адвокатської етики під час захисту іншого радянського дисидента – українського поета Василя Стуса. Микола Кунцевич стверджує, що і у випадку з його справою, Медведчук радше нагадував прокурора, ніж адвоката, адже не лише проявляв бездіяльність у захисті, але й навіть особисто посприяв тому, щоб йому додали до передбаченого цією справою терміну у три роки ще майже два. Більше про це, а також про те, чому адвокат Медведчук не прийшов на оголошення вироку своєму підзахисному та чи бачились вони уже після тих подій, Микола Кунцевич розповів у ексклюзивному інтерв'ю Радіо Свобода.

Про не менш важливе далі.

Слідчий Генеральної прокуратури України дав два тижні компанії «Київстар» на надання частини даних із телефонів головної редакторки програми журналістських розслідувань «Схеми» Наталки Седлецької і журналістки видання «Новое Время» Крістіни Бердинських. Така вимога з’явилася всупереч закликам міжнародних правозахисних і журналістських організацій, а також заяв Євросоюзу і ОБСЄ не робити цього.

Українські контрольно-пропускні пункти «Каланчак» і «Чаплинка» на адміністративному кордоні з анексованим Росією Кримом тимчасово припиняють свою роботу через екологічну небезпеку. Перетнути адмінмежу з тимчасово окупованим Кримом можна буде лише через КПВВ «Чонгар», який працює в штатному режимі. У Міноборони України запевняють, що викид хімічних речовин на території анексованого Криму стався через військових Збройних сил Росії, які на тренуваннях обстріляли відстійники відходів титанового та содового заводів.

Петиція на сайті Білого дому із закликом врятувати українського режисера Олега Сенцова, який голодує в російській колонії, набрала необхідні сто тисяч підписів. Зараз кількість підписантів сягає більше 100 500 осіб. Тепер адміністрація Білого дому повинна буде зробити офіційну заяву з цього приводу.

Москва дає хід «виборам» в ОРДО?

Кремль реанімує план «виборів» на окупованій території: це випливає з повідомлень як з Росії, так і з окупованої російськими гібридними силами території України. Останній місяць, допоки угрупованням «ДНР» керував Олександр Захарченко, ідея «виборів» в ОРДО була планомірно зведена нанівець: будувалась інформаційна кампанія про те, що вони дестабілізують ситуацію, та і більшість західних лідерів перебувають на посадах по п'ять років, то чому б так не зробити і з Захарченком? Але минуло чотири дні після похорону ватажка угруповання, і російське видання РБК видало статтю, де з посиланням на джерела в Кремлі стверджує: «вибори» в ОРДЛО готуються. Також видання публікує список претендентів, який розглядає Москва, зазначаючи, що кінцеве рішення, на кого ставити, ще не ухвалене. Паралельно з цим, заява про «вибори», які от-от призначить «народный совет ДНР», пролунала і з Донецька. Радіо Донбас.Реалії узагальнило фігури, які озвучують як претендентів на роль нового ватажка. Попри докази повної підконтрольності формування «ДНР» Москві, ці люди все ж виконують різні ролі у війні. Що означатиме той чи інший вибір Кремля?

Дмитро Трапезников, «виконувач обов’язків» ватажка угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним, між портретами живого Володимира Путіна і вбитого Олександра Захарченка. Окупований Донецьк, 31 серпня 2018 року
Дмитро Трапезников, «виконувач обов’язків» ватажка угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним, між портретами живого Володимира Путіна і вбитого Олександра Захарченка. Окупований Донецьк, 31 серпня 2018 року

Парламент урівняв можливості жінок і чоловіків у армії

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект, який має забезпечити рівні права і можливості жінок і чоловіків на військовій службі.

  • Зі статуту ЗСУ пропонують видалити пункт, згідно з яким жінок, «як правило», не призначають до складу добового наряду.
  • Крім того, пропонується скасувати окремий граничний вік перебування на військовій службі для жінок – наразі він складає 50 років. Для чоловіків, залежно від звання, цей вік варіюється від 45 до 60 років.
  • Також військовозобов’язаних жінок більше не будуть автоматично зараховувати до військових другої категорії.

Чи потрібні українцям місцеві референдуми?

У 1995 році селище в Донецькій області на місцевому референдумі повернуло собі історичну назву, відмовившись від радянської. Це був Мангуш: у період СРСР він називався Першотравневим. Так мангушці відновили справжню назву селища (у перекладі з тюркської – білий птах) без будь-яких декомунізацій «згори». Що таке місцевий референдум, і чому в Україні так рідко користуються цим інструментом, розповідаємо у завершальному матеріалі на сьогодні.

Виборюйте своє право на гідне життя!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG