Доступність посилання

ТОП новини

Хто такі й скільки заробляють українські інфлюенсери в Instagram


Популярність і вплив блогерів стали причиною занепокоєнь щодо питань етики і прозорості реклами
Популярність і вплив блогерів стали причиною занепокоєнь щодо питань етики і прозорості реклами

Блогери, влогери та інфлюенсери заполонили соціальні мережі. На всіх платформах, а особливо на YouТube та в Instagram вони формують уяву своїх підписників про стиль життя, харчування, моду, спорт та подорожі. Ціна за одноразову рекламу в українського Instagram-блогера може досягати 500 доларів. Тож хто ці люди, і як їм вдається заробляти на емоціях своїх читачів?

Інфлюенсери (англ. Influencer) – це люди, за якими стежать, так звані «лідери думок». Це слово часто використовують для описання осіб, здатних впливати на рішення інших осіб завдяки своєму авторитету, знанням,досвіду або умінню вибудовувати стосунки з аудиторією.

Сьогодні на просторах інтернету таких осіб чимало. Наприклад, один із найвідоміших і найвпливовіших – це шведський відеоблогер PewDiePie, який за даними Forbes лише у період з 2016 по 2017 рік заробив 12 мільйонів доларів, публікуючи відео на YouTube.

Сьогодні він має майже 66 мільйонів підписників на своєму каналі – що перевищує населення України.

Особа PewDiePie – 28-річного Фелікса Чельберга – є досить суперечливою. Попри звинувачення у використанні расистських жартів та, як наслідок, розрив контрактів з великими компаніями, кількість підписників на каналі PewDiePie лише зростала.

Сам Чельберг в одному зі своїх відео пояснював, що ЗМІ ставляться до нього надто критично лише тому, що знають: його думка має суттєву вагу.

Та мати десятки мільйонів підписників , щоб впливали на їхню думку , необов’язково. Сьогодні чимало блогерів тією чи іншою мірою впливають на свою цільову аудиторію, що дає їм також змогу отримувати прибуток, наприклад, за рахунок реклами.

Інфлюенсер – як це працює

Засновниця київського Do: SMM-Agency, український лайфстайл-блогер Еліна Крупська, яка позиціонує себе як інфлюенсер і має майже 170 тисяч підписників в Instagram, у коментарі Радіо Свобода наголошує: інфлюенсер має нести в суспільство правильні цінності. За її словами, бренди співпрацюють із інфлюенсерами саме через те, що велика кількість людей хоче бути на них схожими.

«Якщо я вдягну сукню від якогось бренду, і скажу, який саме це бренд, люди купуватимуть його, тому що вони хочуть бути, як я», – пояснює блогер.

Свою аудиторію вона зібрала не одразу: на це пішло шість років. Здебільшого її підписники – це дівчата від 18 до 25 років і чоловіки від 25 до 35.

«В мене достатньо інтелігентна аудиторія, я отримую досить мало негативних коментарів, вони дуже лояльні. Я даю дуже адекватний контент – в мене немає фотографій у білизні, наприклад», – зауважує блогер.

Досить багато блогерів ставляться до своєї онлайн-діяльності, як до роботи, і присвячують їй більшість часу – контент має приваблювати людей і залучати аудиторію для того, щоб мати ринкову цінність.

Скільки заробляють?

Ціни на рекламу в українських блогерів залежать від багатьох факторів. Серед них, наприклад, платформа розміщення контенту й кількість підписників.

За приблизними оцінками, якщо блогер має від 10 до 80 тисяч підписників на платформі Instagram, він часто користуються бартером – тобто реклама в обмін на товар. Ті блогери, які мають більше, ніж 100 тисяч підписників, починають брати за рекламу гроші – тоді орієнтовно це може коштувати 100-120 доларів США (до 3400 гривень), пояснює Крупська.

Тобто, прорекламувавши 5 товарів за місяць, цілком можливо заробити до 600 доларів – майже 17 тисяч гривень. Проте, залежно від конкретного блогера, ціна різниться, люди можуть мати індивідуальні розцінки.

Часто інфлюенсери також можуть працювати за рахунок кількості – рекламувати більше товарів або послуг за меншу вартість.

У провідних українських блогерів ціна одного рекламного допису може перевищувати 500 доларів.

Проблема із доброчесністю

Така популярність і вплив блогерів стали також причиною занепокоєнь щодо питань етики й прозорості. Користувачі інколи звертають увагу на те, що часто інфлюенсери просувають певний продукт або послугу, при цьому не вказуючи на те, що це є рекламою. Підписники ж, через довіру до блогера, охоче купують такий самий товар.

«У цьому стовідсотково є проблема, тут багато що залежить від репутації [блогера]. Наприклад, я завжди розповідаю підписникам про те, як я обираю продукт, який рекламуватиму. Я обов’язково пробую його на собі, і були навіть ситуації, коли я повертала рекламодавцю гроші, повертала продукт», – пояснює Крупська.

Якщо недобросовісно рекламувати товар, людина в першу чергу розчарується в блогері, а вже потім у товарі, переконана вона.

Та справа стосується не лише питань якості товарів. У мережі є чимала кількість блогерів, які розповідають про спорт і здоров’я.

Спортивний блогер та фітнес-тренер Ганна Рачіна, яка за два роки набрала майже 60 тисяч підписників в Instagram, переконана: людям слід завжди вказувати, чи є продукт рекламою, коли мова йде про спортивні продукти або добавки.

«Дуже часто зрозуміло, коли щось рекламують. Але це не одяг – якщо це спортивне харчування, обов’язково треба вказувати, що це все індивідуально, і, наприклад, що необхідно здати певні аналізи, перш ніж починати щось приймати», – зауважує Рачіна.

Рачіна вважає, що у впливі блогерів є як плюси, так і мінуси:

«Наприклад, я мотивую людей займатися спортом і вести здоровий спосіб життя, правильно і збалансовано харчуватися. Проте, з іншого боку, інколи дівчата замість того, щоб піти до лікаря, починають усе запитувати у блогерів», – пояснює вона.

Вплив блогерів Рачіна вважає більше позитивним, ніж негативним, адже вони мотивують людей на саморозвиток, дають стимул досягати своїх цілей.

Проте реклама блогерів може мати й негативний вплив.

«В Україні, наприклад, є одне казино, яке працює через блогерів. Вони платять дуже й дуже багато: втричі більше. Я з ними не співпрацюю, проте бачу, що багато хто, наприклад, на YouTube рекламують його. Тільки через те, що їм багато платять, вони рекламують шахраїв! Я абсолютно не розумію цього. Тому що складається така картина, що блогери продажні – заплати йому і він прорекламує все що завгодно», – зазначає Крупська.

Саме тому, додає вона, популярності сьогодні набирають ті блогери, які роблять акцент на якості й репутації свого контенту.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG