Доступність посилання

ТОП новини

Удар по бензобаку: чому в Україні другий місяць дорожчає пальне?


В Україні продовжується сезон відпусток, але наповнити бензобак, щоб гайнути на море, стало майже на 100 гривень дорожче, ніж у липні, визнають експерти. Частина з них говорить саме про сезонний чинник, адже минулорічне подорожчання теж мало місце на початку осені. Проте основними чинниками є все ж збільшення цін на нафтопродукти у світі та знецінення української гривні: з цим погоджуються і експерти, і представники мереж АЗС. Подорожчання бензину може тривати і далі, однак на ситуацію впливатиме дуже багато чинників, від адміністративного тиску на автозаправні мережі до спекуляцій на глобальних ринках.

Бензин на автозаправних станціях дорожчає другий місяць поспіль. Найдорожче буде заправитися найпопулярнішим пальним, А-95, на Донеччині та Луганщині (у підконтрольних уряду районах) – до 32,5 гривень, а також у столичному регіоні та у Прикарпатті. Найдешевшим на початку вересня виявився бензин у Сумській області, в середньому – 29,6 гривень за літр А-95, свідчать аналітики та дані моніторингу АЗС.

У мережах, які роблять особливий акцент на якості свого пального, вартість найпопулярніших марок бензину наближається до 33 гривень за літр. Два місяці тому бензин був приблизно на гривню дешевшим, повідомляє «Консалтингова група А-95».

Українці вже реагують на подорожчання бензину в соцмережах: хто – обуренням, хто – дошкульними жартами.

Геннадій Рябцев
Геннадій Рябцев

Україна імпортує три чверті нафтопродуктів: як бензину та дизпалива, так і сировини для них. Відтак нинішній стрибок цін спричинило зростання котирувань нафти на світових ринках, пояснює Радіо Свобода експерт з питань палива та енергетики Геннадій Рябцев. Однак ця ситуація наклалася і на період знецінення гривні, й на сезон відпусток, пояснює Рябцев.

На попит подорожчання не дуже вплине. І водночас це стримує трейдерів від надлишкового підвищення вартості нафтопродуктів, оскільки це може призвести до відтоку покупців бензину на так звані «підпарканні заправки»
Геннадій Рябцев

«Зараз – на автомобільне пальне великий попит через сезонність, зокрема через сезон відпусток. І це дає розуміння, що на цей попит подорожчання не дуже вплине. І водночас це стримує трейдерів від надлишкового підвищення вартості нафтопродуктів, оскільки це може призвести до відтоку покупців бензину на так звані «підпарканні заправки» та на ринок скрапленого газу»,– зауважує експерт.

Що ж до впливу валютного курсу на цінники АЗС, то і падіння гривні, й зростання вартості бензину стали набирати обертів одночасно, приблизно місяць тому, кажуть аналітики.

Арифметика бензоколонки: які чинники впливають на вартість А-95?

Бензин в Україні дорожчає з серпня: тоді найпопулярніший тип автомобільного пального А-95 коштував 29 гривень 20 копійок, повідомляє, зокрема, портал minfin.com.ua.​

Перед цим кілька місяців бензин майже не змінювався у ціні, а періодично навіть трохи дешевшав. А ще раніше, у період з жовтня 2017 року по січень 2018-го бензин подорожчав дуже суттєво: на шість гривень за літр.

Чи буде нинішнє подорожчання таким же масштабним? Експерти не дають однозначних прогнозів, оскільки, стверджують вони, на вартість автомобільного пального в Україні впливає сума чинників.

Так, ціну на українських автозаправках формують передовсім оптові ціни (пального та нафтопродуктів) на зовнішніх ринках та курс гривні, стверджує експерт ринку нафтопродуктів, колишній президент «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук.

Якщо можемо, за рахунок певних запасів у торговельній мережі, до певної міри ігнорувати підвищення цін на зовнішніх ринках, то гривня з кожним днем сповзає глибше і глибше. Я зробити прогнозу не можу, бо невідомо, що робитиме НБУ з курсом національної валюти
Леонід Косянчук

«Якщо можемо поки що, за рахунок певних запасів у торговельній мережі, до певної міри ігнорувати підвищення цін на зовнішніх ринках (адже там є коливання вгору-вниз та є спекулятивна складова), то гривня, на жаль, з кожним днем сповзає глибше і глибше. Я зробити прогнозу не можу, бо невідомо, що робитиме НБУ з курсом національної валюти. Я знаю, що в Нацбанку мали б робити, але що саме робитиметься, знає хіба що керівництво регулятора. А ми маємо зрозуміти, що падіння курсу національної валюти на 1 гривню за долар – означатиме зростання вартості літра бензину приблизно на 80 копійок», – уточнює Косянчук.

Зі свого боку, Геннадій Рябцев, окрім коливань курсу і світових цін на нафтопродукти, вказує ще на кілька моментів. Серед них і на той факт, що українські паливні акцизи визначаються у прив’язці не до гривні, а до євро, а це посилює вплив валютних коливань на цінники АЗС. Окрім того, восени на подорожчання бензину впливають сезонні чинники. Але навіть у нинішньому зростанні світових котирувань нафти є спекулятивна складова, відтак ситуація може змінюватися в обидва боки, не виключає експерт. До того ж, ринок має певну інерцію: оптова ціна бензину дещо відстає від змін цін на нафту, роздрібна ціна на заправках, своєю чергою, відстає від оптової, констатує Рябцев.

«Те, що зараз бачимо, є наслідком падіння гривні та зростання вартості партій нафтопродуктів, які закуповувалися. До прикладу, станом на минулу п’ятницю ціна збільшилася (від початку стрімкого зростання) в оптовому сегменті на 1,4-1,6 гривні за літр бензину, а в роздрібному – десь на одну гривню. А це означає, що найближчим часом ці ціни мають вирівнятися. Адже це паливо не йде на нафтобази (обсяги зберігання зараз є незначними), воно розвантажується і за логістичними схемами йде на заправки. Тому я не бачу якихось змов чи зловживань, якщо ідеться про «білий бізнес». Що ж до заправок, які звуться «підпарканними», то там ніякого обґрунтування для зростання цін ми не бачимо», – визнає аналітик.

Зі свого боку, експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає, що до зими бензин подорожчає приблизно на 1,5 гривні за літр, причому найпомітнішим буде зростання у вересні-жовтні.Однак він закликає не знімати з рахунку спроби вплинути на вартість пального адміністративно, і не виключає, що на різних мережах АЗС вартість А-95 та дизпалива змінюватиметься неоднаково.

Побічні ефекти: пальне про запас, «газова революція» в інтересах Медведчука і формальдегід у повітрі

На початку подорожчання пального на деяких бензоколонках Київської області, на яких рівень цін був нижчим за середній, помітно зросли продажі, про це неофіційно стверджують працівники АЗС. Експерти не виключають, що деякі громадяни так відреагували на песимістичні очікування щодо курсу валют і відповідно вартості бензину.

Так, наприкінці серпня Радіо Свобода кілька разів стало свідком того, як клієнти АЗС заправлялися про запас: заливали понад 200 літрів у саморобний «збільшений» бензобак або в ємності для нафтопродуктів.

Нині ж, коли ціна бензину А-95 сягнула річного максимуму, дедалі більше автомобілістів переходять на скраплений газ.

Окрім того, перехід водїїв на неякісне пальне вже вплинув на якість повітря Києва, що засвідчив моніторинг атмосферних забруднень, наголошує Геннадій Рябцев.

«Бензин з неофіційних заправок, невідомого походження має чимало спиртовмісних сполук, наслідком чого маємо цікаве явище: в Києві повітря забруднене формальдегідами. Де він візьметься у звичайному бензині? Але це наслідок згоряння спиртовмісних сполук із неякісного палива. Альдегіди під час згоряння контактують з водою і повітрям, й утворюється формальдегід, яким ми всі дихаємо», – каже Рябцев.

Якщо ж тенденція до подорожчання збережеться, то водії переходитимуть не лише на пальне з «неофіційних заправок», а й на скраплений газ, який у перерахунку майже удвічі дешевший за бензин, констатують експерти.

Раніше журналісти програми «​Схеми»​ (спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший») підтвердили інформацію про те, що найбільший в Україні імпортер скрапленого газу (значна його частина досі постачається цистернами з Росії) пов’язаний з лідером руху «Український вибір» та кумом Володимира Путіна Віктором Медведчуком.

Ідеться про бізнесмена Нісана Моїсеєва – власника швейцарських фірм Glusco Energy S.A. та Proton Energy Group S.A. В 2016 році російська держкомпанія «Роснефть» продала свої українські активи (мережу АЗС під брендами ТНК, «Золотий гепард», Formula та Smile, а також нафтобази та Лисичанський нафтопереробний завод) фірмі Glusco Energy. А з 2017 року Proton Energy Group став найбільшим імпортером скрапленого газу в Україну, ідеться в розслідуванні «Схем».

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG