Доступність посилання

ТОП новини

Росія не хоче припинення війни, бо не досягла своїх цілей в Україні – Яременко


Акція під посольством Росії в Україні «Путін, за Іловайськ відповіси». Київ, 29 серпня 2018 року
Акція під посольством Росії в Україні «Путін, за Іловайськ відповіси». Київ, 29 серпня 2018 року

Гості програми «Ваша Свобода»: Богдан Яременко, голова правління фонду «Майдан закордонних справ»; Богдан Бондар, начальник головного командного центру ЗСУ.

Тристороння контактна група в Мінську домовилася про чергове перемир'я, на цей раз воно називається «шкільним». Підтримувані Росією бойовики 4 рази відкривали вогонь, повідомив штаб української воєнної Операції об'єднаних сил. Днем раніше в штабі нарахували 18 обстрілів. У свою чергу в угрупованнях «ДНР» та «ЛНР», підконтрольних Росії, заявили про обстріли в четвер з боку ЗСУ сіл Христове і Комінтернове.

Ваша Свобода | 21-ше «перемир’я» на Донбасі: 5-й рік війни
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Олександр Лащенко: Канцлер Австрії Себастьян Курц висловив сподівання, що цього разу вдасться нарешті досягти справжнього режиму тиші. Пане генерале, не дотримується перемир’я? Навіть менша кількість обстрілів – це не так? Чи все ж таки зменшилася інтенсивність?

Менше застосовується важке озброєння, але стрілецька зброя, снайперські розрахунки діють
Богдан Бондар

Богдан Бондар: Якби міжнародна спільнота чіткіше заявляла, що сторонами є Україна і Росія, тоді б, можливо, перемир’я, які проводимо вкотре, давали б більше результату. Але надія і сподівання є. Думаю, що підтримка всіх міжнародних організацій дозволить зрушити з місця цей негативний цикл перемир’їв, які практично порушуються зі сторони Російської Федерації на наступний день або ж навіть через 10-15 хвилин, як було цього разу. Порушення дещо зменшилися, менше застосовується важке озброєння, але стрілецька зброя, снайперські розрахунки діють. Про повне перемир’я поки що не говоримо.

(Повна версія програми)

Практично може вибухнути в будь-якому місці. Провокації, які здійснюються підрозділами 1-го і 2-го армійських корпусів, можуть бути як у районі Станиці Луганської, Золотого, так і на світлодарському напрямку, в Авдіївці, на маріупольському напрямку. Навіть під час заявленого перемир’я патрулі СММ ОБСЄ не мають можливості моніторити всю територію, відповідно до свого мандату.

Богдан Бондар, начальник головного командного центру ЗСУ
Богдан Бондар, начальник головного командного центру ЗСУ

Здійснюється постійне постачання озброєння, техніки, боєприпасів, паливно-мастильних матеріалів – все це є, але в межах допустимого. Загрози можуть виникнути як локальні, так в більш широкому масштабі. На теперішній час є все ж надія до подальшого врегулювання. Усі ці перемир’я направлені на те, щоб далі рухатися мирним шляхом. Певні дотримання є.

– Пане Яременко, п’ятий рік війни – два десятки перемир’їв. Жодне так і не було дотримане. Максимум, півмісяця. Чому так, на Ваш погляд?

Росія використовує дипломатію лише як інструмент ведення війни
Богдан Яременко

Богдан Яременко: Домовленості про перемир’я досягаються в рамках Мінських домовленостей, які виписані таким чином, що неправильно зображають або нечесно зображають ворогуючі сторони або учасників конфлікту. З політичної точки зору, це основна причина. І Росія не хоче припинення цієї війни. Вона вважає, що не досягла в Україні своїх стратегічних цілей, має можливості продовжувати війну. Буде, очевидно, в такому – менша ескалація, більша ескалація, але на найближчу перспективу продовжуватиме. І у військовому плані це можливо, тому що вони не можуть нас примусити здатися, ми не можемо примусити їх хотіти перемир’я. І війна триває.

Богдан Яременко, голова правління фонду «Майдан закордонних справ»
Богдан Яременко, голова правління фонду «Майдан закордонних справ»

Україна і Росія дуже по-різному ставляться до дипломатії. Україна ставить на дипломатію, як на інструмент вирішення конфлікту, Російська Федерація використовує дипломатію лише як інструмент ведення війни, тобто використання таких способів ведення політики, як обман, маніпуляція і так далі. Тому і роль Мінського процесу для кожного своя. В України це постійні й безрезультатні наміри чогось досягти. Мінський процес достатньо безперспективне й невтішне видовище.

Ми потрапили у певний тупик, з якого не бачимо виходу.
Богдан Яременко

Питання не в тому, щоб грюкати дверима й робити якісь демарші, а в пошуку більш ефективної і військової лінії поведінки, і в переговорах, яка може дати якісь результати. Скажімо, замість тактики відповіді за порушення перемир’я вдатися до тактики покарання за порушення перемир’я, з просуванням тактичним уперед у тих місцях, де порушується перемир’я. Щоб було зрозуміло, що манера військової поведінки свідчить про нашу впевненість у своїх силах і про готовність карати за порушення перемир’я, без намірів до якихось бліц-кригів. Ми повинні застосовувати такий підхід, що не погоджуємося на те, що може бути трохи більше перемир’я, трохи менше. Будь-яке порушення на будь-якій ділянці фронту є загальним зривом домовленостей перемир’я. А ми потрапили у певний тупик, з якого не бачимо виходу.

– Пане генерале, зрозуміло, що порушень десятки, сотні за цей час. А фіксація чітка українською стороною відбувається кожного порушеного перемир’я?

Богдан Бондар: Це і на рівні Спільного центру контролю й координації, який взаємодіє з Військовою прокуратурою, Нацполіцією. У разі якихось обстрілів, провокацій, руйнувань туди виїжджає відповідна група, яка фіксує. За серпень близько 18 населених пунктів було обстріляно. Не де військові розташовувалися, а суто населені пункти. Щодо тієї сторони, то об’єктивність дуже низька, тому що навіть до лікарень не допускають СММ ОБСЄ, які не можуть сказати, чи був такий випадок, хто поранений, загинув, чи місцевий житель, чи бойовик, який воює проти ЗСУ.

Росіяни вийшли з СЦКК. Це порушення Мінських домовленостей зі сторони Російської Федерації – вони зобов’язані забезпечувати безпеку. Ми практично з ними не працюємо. Можливості для співпраці є на мінському майданчику. Російська сторона намагається ставити вперед представників окремих районів і спостерігати, яким чином Україна з ними співпрацюватиме. На що ми не йдемо звісно.

– Пане Яременко, чимало експертів висловлюють такі думки, що, мовляв, просто Путін чекає результатів президентських і парламентських виборів у наступному році в Україні, а до того часу сподіватися на будь-яке перемир’я просто марно?

Богдан Яременко: Йтиметься не лише про весь наступний рік, але якийсь період і після того. Навіть у середньостроковій перспективі я поки що не бачу можливостей кардинальних змін.

З точки зору міжнародного права, ми не маємо формально союзників. За нинішньої інтенсивності конфлікту ймовірність розгортання військ ООН на Донбасі дуже низька. Швидше за все, нам доведеться вирішити свої проблеми самим.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG