Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Порошенко попросив вибачення за обіцянку швидко завершити АТО


Президент України Петро Порошенко під час відкриття виробничої лінії з виготовлення артилерійських снарядів великих калібрів на ДАХК «Артем» Державного концерну «Укроборонпром», 9 серпня 2018 року
Президент України Петро Порошенко під час відкриття виробничої лінії з виготовлення артилерійських снарядів великих калібрів на ДАХК «Артем» Державного концерну «Укроборонпром», 9 серпня 2018 року

«Вітаю всіх, хто любить Україну»

Сьогодні, у День Незалежності буде багато вітань і промов. Але розпочати хочемо з листа українського активіста Володимира Балуха, який 158-й день голодує за ґратами в окупованому Криму. Напередодні він привітав українців з Днем державного прапора і закликав докладати зусиль для єдності суспільства, церкви і держави в період збройної агресії проти України. Про це йдеться в листі українського активіста, копію якого опублікував заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз.

«Вітаю всіх, хто любить Україну! Міцного здоров’я й ангелів-хранителів усім, хто тримає її на своїх плечах: українське військо, українське духовенство, українське громадянське суспільство! Сердечно дякую всім однодумцям за щастя відчувати себе членом великої родини, що керується ідеалами Правди, Честі і Гідності», – написав Балух.

Урочисте підняття державного прапора не в Києві, а в Дніпрі

Втім, Дню Незалежності передував День прапора. Його урочисте підняття з участю президента України цього року вперше відбулося не в столиці Києві, а в Дніпрі. За словами Порошенка, таке рішення було ухвалене, тому що саме на межі Дніпропетровської області стався «корінний злам» у гібридному протистоянні на Донбасі та були зруйновані перспективи створення так званої «Новоросії». Прапор підняли на найвищий флагшток серед українських міст – 72 метри.

В окремій публікації ми зібрали чимало цікавих історій українців, пов’язаних із жовто-блакитними кольорами.

Порошенко вибачився за слова «АТО триватиме кілька годин»

Крім того, у промові з нагоди Дня державного прапора Петро Порошенко згадав свої слова, сказані ще під час передвиборчої кампанії у 2014-му році. Тоді він заявив, що антитерористична операція (нині – операція об’єднаних сил) проти незаконних збройних угруповань на Донбасі повинна тривати години, а не місяці.

«Тепер вже не так важливо, в якому контексті ті слова були сказані, неважлива образність цієї заяви. Люди сприйняли її як можливість завершити війну дуже швидко. Я шкодую, що породив завищені очікування. Я щиро перепрошую, що подав надію, яка не збулася. Прикро, що дав обіцянку, яка не справдилася, і прошу за це вибачення. Це для мене дуже серозний урок обережного і відповідального ставлення до своїх слів», – сказав Порошенко.

Але і це ще не все.

У Києві в церемоніях до Дня державного прапора взяли участь два національні стяги, які були підписані українцями з різних континентів. Акція, розпочата українцями Ірландії, набула світового масштабу й отримала назву «Об’єднані прапором».

На Софійській площі у Києві українські прикордонники вишикувалися у формі кордонів України, а потім – у формі українського герба.

У Запоріжжі зібрали рекордний прапор України з повітряних кульок

Прапор України площею 120 квадратних метрів запустили в небо над Авдіївкою. Ідея акції – аби його побачили на окупованій території.

І навіть у непідконтрольному Україні Донецьку розклеїли синьо-жовті листівки з привітаннями до Дня Незалежності України, повідомили журналістам телевізійного проекту Радіо Свобода Донбас.Реалії місцеві жителі.

100 років гербу України

У 2018 році виповнюється 100 років Державному гербу України. З цієї нагоди в центрі Києва, біля Головного поштамту України, відкрили виставку, присвячену тризубу. У 1918 році знак із монет часів князя Володимира Великого взяли за основу для малюнків герба та печатки Української Народної Республіки (УНР). Виставку підготували Український інститут національної пам’яті та видавництво «Родовід». Як тризуб став державним символом можна дізнатись тут.

А наостанок пропонуємо Вам пройти тест і дізнатись, який ви президент України.

Відчувайте гордість за свою державу і не забувайте робити свій внесок у її процвітання!

Ваше Радіо Свобода Daily вітає усіх українців зі святом

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG