Доступність посилання

ТОП новини

Четверо підозрюваних у справі Гандзюк – під вартою: що відомо


Катерина Ганзюк
Катерина Ганзюк

Від моменту нападу з кислотою на херсонську чиновницю Катерину Ганзюк минуло понад 20 днів. З того часу вона пережила кілька операцій. Справу паралельно розслідують Нацполіція і СБУ. Четверо чоловіків наразі перебувають під арештом у Херсоні за підозрою у причетності до злочину. Між тим, щодо принаймні одного з них висловлювала сумнів і сама постраждала, і низка громадських активістів та журналістів, які проводять своє розслідування. Радіо Свобода зібрало основні заяви про те, що саме вдалося з’ясувати за цей час.

5 затриманих, четверо заарештованих

Про п’ятьох затриманих у справі Катерини Гандзюк повідомив 20 серпня голова Нацполіції Сергій Князєв. Чотирьох із них – Миколу Новікова, Віктора Горбунова, Сергія Торбіна та ще одного чоловіка – суд у Херсоні узяв під варту.

Новікова підозрюють у тому, що він облив постраждалу кислотою, а Горбунова – що той начебто її купив, про що свідчать записи з камер спостереження.

Тим часом, сестра Миколи Новікова заявляє, що на момент нападу його не було у Херсоні, бо брат разом з нею та її родиною відпочивали на морі.

Микола Новіков у суді
Микола Новіков у суді

А сама Катерина Ганзюк в інтерв’ю «Українській правді» зауважила, що не впізнає Новікова, і висловила думку, що затриманий – «на 99% випадкова людина».

Також 21 серпня стало відомо про арешт на два місяці ще одного фігуранта справи – Сергія Торбіна. Це підтвердила у коментарях до свого посту на Facebook співробітниця прес-служби Херсонської міськради Інна Зелена.

Журналістка Мар'яна П'єцух, яка проводила своє розслідування обставин першого затримання, написала, що Торбін – колишній боєць добробату.

Окрім того, у прес-службі Нацполіції сказали Радіо Свобода, що сьогодні обрали запобіжний захід двом фігурантам справи – 2 місяці арешту. Тобто всього під вартою перебувають четверо осіб. Імені четвертого заарештованого поліція офіційно не оприлюднює. В УП, тим часом, заявили, що йдеться про ще одного колишнього добровольця Володимира Васяновича.

Луценко розповів про інші версії

Версія про причетність до нападу на чиновницю силовиків, із якими у Катерини Гандзюк були конфлікти, також перебуває у полі зору слідчих, заявив в інтерв’ю «Українській правді» генпрокурор Юрій Луценко. Зокрема, за його словами, перевіряють колишнього начальника управління захисту економіки Херсонщини Артема Антощука.

«Хочу звернути вашу увагу, що він поїхав з Херсона півроку тому. Зараз він працює в центральному апараті. Так, у них із Катериною було достатньо багато конфліктів, тому ця версія перевіряється», – сказав Луценко.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

Що ж до версії про причетність Новікова та заяви про його алібі, то тут генпрокурор вказує на те, що свідки начебто не могли вказати точний час, коли бачили підозрюваного.

Між місцем, де були дельфіни і кава, та місцем скоєння злочину 40 хвилин автомобілем. Якщо злочин скоюється раніше 8, а каву п'ють в 11, то це не алібі
Юрій Луценко

«Є заява його сестри і її подруги про те, що вони були на морі і він був разом з ними. Зранку пив каву і знімав на відео дельфінів. Добре. Запитуємо у цієї подруги, це коли було – 30-го чи 31-го? «Я не пам'ятаю"». О котрій ранку була кава? «Десь пізній ранок». Пізній ранок – це скільки? Це 9, 10, 11? «Ну, пізній ранок». Перепрошую, між місцем, де були дельфіни і кава, та місцем скоєння злочину 40 хвилин автомобілем. Тому це дуже важливо. Якщо злочин скоюється раніше 8, а каву п'ють в 11, то це не алібі», – зазначив Луценко, додавши, що підозрюваний вже намагався раніше організувати собі фальшиве алібі в іншій справі.

На цю заяву різко відреагували блогери та активісти, які порадили очільнику ГПУ спробувати здолати цей шлях (від Залізного Порта до Херсона) за запропонований ним відрізок часу.

Також Луценко в цьому ж інтерв’ю заявив, що наразі слідство встановило ймовірну причетність до злочину трьох людей.

Справа графітчиків

Після нападу на Катерину Гандзюк почалася публічна кампанія на її підтримку.

17 серпня поліція повідомила про затримання у Львові групи молодиків, що наносили трафаретне графіті. За даними силовиків, трапилась сутичка, під час якої поліцейського поранили ножем. Пізніше, 20 серпня, Нацполіція заявила про нагородження цього поліцейського іменною зброєю та виділення йому службової квартири.

У свою чергу, на сторінці ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» повідомили, що графіті, про яке йде мова, стосувалися саме цієї справи, а затриманий активіст, що застосував зброю, є представником організації С14.

Ініціатива також заявила про знищення інших графіті: хтось замальовує їх балончиком.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG