Доступність посилання

ТОП новини

Напад на Харківську міськраду: жертви, обставини, версії


Місце стрілянини в Харкові, 20 серпня 2018 року
Місце стрілянини в Харкові, 20 серпня 2018 року

Загиблий патрульний і поранений охоронець у вкрай важкому, майже критичному стані. Такі наслідки стрілянини, що влаштував у ніч на 20 серпня у Харківській міській раді невідомий. Під час спроби втечі його самого було смертельно поранено. Документів при ньому не було. Поліція зараз намагається встановити його особу.

Внаслідок нічної стрілянини загинув 29-річний Дмитро Кірієнко. Уродженець Донбасу, він служив у новій патрульній поліції Харкова з першого дня її створення. Останнім часом Дмитро Кірієнко був тимчасовим виконувачем обов’язків заступника командира роти. У нього в підпорядкуванні було близько 30 осіб.

«28 вересня 2015 року він став інспектором управління патрульної поліції і присягнув вірно служити українському народові. Він чітко розумів усю небезпеку, розумів, що може віддати своє життя, щоб інші особи були в безпеці», – каже про Дмитра тимчасовий виконувач обов’язків начальника управління патрульної поліції Харківської області Размік Оганесян.

Він переконаний: якби не мужність Кірієнка і його колег, жертв внаслідок нічної стрілянини могло б бути набагато більше.

Дмитро став першим харківським патрульним, що загинув при виконанні службових обов’язків. У нього залишилися 27-річна дружина Ганна і дочка Ніколь, якій ще немає двох років. За словами Оганесяна, завтра колеги відкриють картку для збору коштів на допомогу Ганні Кірієнко. А міський голова Геннадій Кернес уже пообіцяв, що міська влада візьме на себе організацію похорону і надасть родині загиблого 100 тисяч гривень матеріальної допомоги. Поховання Дмитра Кірієнка, ймовірно, відбудеться в середу, 22 серпня.

Інший постраждалий від пострілів невідомого – охоронець міськради. Він отримав наскрізне вогнепальне поранення в спину і був доставлений у лікарню швидкої та невідкладної допомоги. Після кількагодинної операції він перебуває у відділенні інтенсивної терапії для пацієнтів з політравмою. Лікарі оцінюють його стан, як близький до критичного і поки що утримуються від прогнозів.

«Його стан, як і раніше, важкий, близький до критичного, він на штучній вентиляції легенів. Я б поки остерігся давати прогнози, він, дійсно, у тяжкому стані. Поки перші дні критичні, ми не беремося прогнозувати так далеко вперед. Легені, серце не зачеплені, але пошкодження внутрішніх органів серйозні», – каже заступник головлікаря Андрій Козаченко.

За словами директора департаменту в справах інформації та зв’язків з громадськістю Юрія Сидоренка, чоловік працював охоронцем у мерії близько 15 років: спочатку як співробітник ДСО, потім перейшов на роботу до КП «Муніципальна охорона».

Дуже багато питань до охоронця, котрий з якоїсь причини відчинив двері міської ради, що в подальшому призвело до таких подій
Олег Бех

«Дуже гарна людина. Дуже порядна, спокійна, розсудлива. Він уміє гасити різні конфліктні ситуації», – розповідає про охоронця Сидоренко.

Однак саме дії охоронця призвели до таких трагічних наслідків, переконаний начальник головного управління Національної поліції в Харківській області Олег Бех.

«Дуже багато питань до охоронця, котрий з якоїсь причини відчинив двері міської ради, що в подальшому призвело до таких подій. Тому слідчі окремо дадуть оцінку цьому питанню», – заявив Бех журналістам.

Охоронці були неозброєні

Очільник обласної поліції розповів про перші результати розслідування. Правоохоронці встановили, що невідомий спочатку стріляв у двері мерії. Побачивши «Шкоду», що зупинилася на червоний, він крикнув, щоб вона їхала геть і зробив кілька пострілів в автівку. Люди, що їхали в ній (двоє дорослих і дитина) не постраждали, але кулі пошкодили заднє крило й автомобільний скат. Вночі в міськраді було лише троє охоронців. Неозброєні – бо не мають права на носіння зброї. Один із них відпочивав, а двоє інших, почувши звуки, схожі на вибухи петард, замість того, щоб повідомити старшого зміни й викликати поліцію, відчинили двері й побачили чоловіка, що наводив на них зброю. Після того, як він поранив одного з охоронців, інший побіг до старшого зміни і вони разом через внутрішній двір мерії перебігли в інший корпус, де й сховалися. Стрілок, намагаючись знайти їх і вбити, обійшов перший та другий поверхи міськради, зазначив Олег Бех. А коли спускався, то потрапив на патрульних, що приїхали за викликом. У відповідь на наказ скласти зброю – смертельно поранив одного з патрульних і спробував втекти. Але невдало. Інший поліцейський поранив його в ногу й груди.

Попередньо встановлено, що нападник був п’яний – у його крові виявлено понад 2 проміле алкоголю. Він був озброєний двома стартовими пістолетами, що були перероблені під бойові з можливістю використання глушника. Патрони, якими він користувався, були зроблені кустарним способом.

Наразі поліція розглядає кілька версій того, що відбулося: вбивство з хуліганських спонукань, убивство з особистої неприязні до міськради, до її керівництва або до охоронної структури та вбивство з бажання привернути увагу до своєї персони.

Але і в поліції, і в мерії стверджують, що під час нападу на міськраду чоловік не висував якихось вимог.

Головне, кажуть правоохоронці, встановити особу стрілка. Олег Бех сподівається, що це буде зроблено вже найближчим часом. Зараз поліція перевіряє версію про те, що це був місцевий мешканець 1959 року народження.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG