Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Військові на параді вітатимуться «Слава Україні! Героям слава!»


День Незалежності України, Київ, 2017 рік
День Незалежності України, Київ, 2017 рік

Розпочнемо зі стислих повідомлень:

«Слава Україні! Героям слава!»

Цього року в День Незалежності України, 24 серпня, вітання «Слава Україні! Героям слава!» вперше пролунає як частина офіційної церемонії параду, повідомляє президент України Петро Порошенко. 7 серпня міністр оборони України Степан Полторак повідомив, що президент доручив розробити законопроект, який передбачатиме заміну військового вітання в Збройних силах України зразка «Здрастуйте, товариші!» та «Бажаємо здоров’я!» на «Слава Україні!» та «Героям слава!».

Як створили КП(б)У

Сто років тому, влітку 1918 року, було створено Комуністичну партію (більшовиків) України. Впродовж ХХ століття саме ця політична сила найдовше була керівною на території України. Про те, як починали українські більшовики, Радіо Свобода поговорило з істориком Геннадієм Єфіменком.

Поштова листівка із зображенням карти України «Carte de L’Ukraine». Червоним кольором позначено територію, яка потрапила до складу СРСР. Цю листівку було видано у Бельгії у 1930-х роках
Поштова листівка із зображенням карти України «Carte de L’Ukraine». Червоним кольором позначено територію, яка потрапила до складу СРСР. Цю листівку було видано у Бельгії у 1930-х роках

Рейтинг Путіна впав

Рейтинг підтримки президента Росії Володимира Путіна впав до рівня 2013 року, свідчать результати опитування російського фонду «Громадська думка». Респондентам запропонували відповісти на запитання, кого б із кандидатів вони підтримали на виборах, якщо б вони відбулися 12 серпня. 45% опитаних сказали, що проголосували б за Путіна. Це найнижчий показник за останні п’ять років. Найвищий рейтинг Путіна, 74%, був зафіксований соціологами у 2015 році.

Фільм «Стус»

Навколо фільму «Стус» скандал: суспільство збурила інформація актора Геннадія Попенка про те, що зі стрічки, нібито на вимогу Віктора Медведчука, вирізали сцену фінального судового засідання, в якій той фігурував як адвокат Стуса. Продюсер Артем Денисов назвав це «фейком» і пояснив, що сцена зникла лише через питання хронометражу фільму.​ А режисер Роман Бровко пояснює, що скорочення були справді зумовлені хронометражем фільму, та все ж не згадувати Медведчука у стрічці просив син Стуса Дмитро. Зрештою, автори фільму вирішили сцену з Медведчуком повернути. Тож наскільки фігура Медведчука є важливою у висвітленні життя українського репресованого поета?

Сцена з фільму «Стус»
Сцена з фільму «Стус»

​Відбір суддів Антикорупційного суду

Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) наразі приймає заявки на конкурс суддів Вищого антикорупційного суду. Вже на цьому етапі можуть бути заховані маніпуляції, переконані експерти. Вони розробили умовну схему конкурсу та визначили, де є ризики того, що до Антикорупційного суду потраплять недоброчесні особи. Попри ці ризики, експерт центру протидії корупції Анастасія Красносільська переконана, що в України ще є шанс отримати якісний суд. А голова ВККС Сергій Козьяков обіцяє, що процедура відбору суддів буде найпрозорішою. Де саме члени комісії можуть вдатися до маніпуляцій?

Українське радіомовлення в Берліні

На хвилях інтернет-радіо ALEX FM 91.0 відтепер можна слухати передачі українського радіо «ТрембітсФМ», котрі лунатимуть також і німецькою. Мовлення балансують між культурою, політикою і музикою. Хоч ефірного часу небагато – по одній годині всього раз на місяць, однак організатори сподіваються робити випуски щотижня. Вони розраховують передусім на українську аудиторію, адже у столиці Німеччини мешкає майже 12 тисяч вихідців із України. Кому і як прийшла ідея мовити українською в Берліні, в матеріалі нашої журналістки.

Розстріляли за те, що був поляком

«Польська операція» НКВС стала однією з найбільших етнічних чисток, що проводилися в СРСР у роки Великого терору. У 1937-му полякам на території Радянського Союзу було надзвичайно важко: їх або розстрілювали, або відправляли у табори. Серед жертв антипольської кампанії був прадід Олени Гуцал, яка намагається дослідити нині його долю. Щодо нього та ще двох односельців (один з яких, до речі, був за національністю українцем) завели колективну кримінальну справу, арештували, а далі провели просто «блискавичне слідство» (лише по одному допиту підозрюваних та відсутність будь-яких допитів свідків). В результаті –​ вирок «двійки» Єжова-Вишинського: «Розстріляти». Історію Валеріана Домброва читайте за посиланням.

Валеріан Домбров
Валеріан Домбров

Нехай цей понеділок стане вдалим стартом робочого тижня!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG