Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: президент Франції зробив Путіну «пропозиції» щодо Олега Сенцова


Президент Франції Емманюель Макрон (ліворуч) та російський керівник Володимир Путін, Санкт-Петербург, 24 травня 2018 року
Президент Франції Емманюель Макрон (ліворуч) та російський керівник Володимир Путін, Санкт-Петербург, 24 травня 2018 року

Сенцов

Розпочнемо сьогоднішній огляд з новин про українського режисера Олега Сенцова. Користувачі соціальних мереж засумнівалися у правдивості зазначеної дати на фотографіях Сенцова, що їх опублікувала уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова 9 серпня. Вона отримала ці фотографії від омбудсмена Росії Тетяни Москалькової. Тим часом президент Франції Емманюель Макрон зробив своєму російському колезі Володимиру Путіну «пропозиції» щодо засудженого в Росії Олега Сенцова, повідомила прес-служба Єлисейського палацу. Як йдеться у повідомленні, президент Росії пообіцяв дати на них відповідь і швидко розповсюдити інформацію про стан здоров’я Сенцова. Спецпредставник Держдепартаменту США у справах України Курт Волкер заявив, що Росія повинна звільнити Сенцова. Адвокат режисера Дмитро Дінзе повідомив, що Сенцов «дуже блідий». А російська журналістка Вікторія Івлєва розповіла, що у режисера був багатогодинний консиліум лікарів.

Фото Олега Сенцова, оприлюднене 9 серпня 2018 року
Фото Олега Сенцова, оприлюднене 9 серпня 2018 року

Справа Кернеса

Київський райсуд Полтави закрив справу Геннадія Кернеса і його охоронців, яких звинувачували у викраденні, побитті і погрозі вбивства двох учасників Євромайдану. Суддя Андрій Антонов мотивував таке рішення тим, що сторона обвинувачення систематично не з’являється на дебати у справі. Таким чином, суд вирішив, що прокурори відмовляються підтримувати обвинувачення у справі. Сам Кернес у суді заявив, що очікував виправдувального вироку. Генеральна прокуратура має намір відкрити кримінальне провадження щодо полтавського судді Андрія Антонова.

Геннадій Кернес
Геннадій Кернес

Мати Балуха зустрілася з сином

Мати українського активіста Володимира Балуха, який з березня продовжує голодування, 9 серпня побувала на побаченні з сином в ізоляторі тимчасового утримання в селищі Роздольне в окупованому Криму. Про це повідомляє Кримська правозахисна група. Вона вважає, що син не розповідає їй про своє здоров'я, щоб не засмучувати. Мати українця розповіла, що активіст практично не вживає їжі, тільки іноді кисіль із вівсянки і сухарі.

Володимир Балух
Володимир Балух

​Загроза фінансової кризи

Занепокоєння тим, що державна казна скоротилася до рівня 2014 року, висловлюють у Києві представники Нацбанку та економісти. Водночас швидке здешевлення гривні та нестачу грошей на пенсії і зарплати держслужбовцям могли б перекрити продаж єврооблігацій і міжнародна фінансова допомога. Але черговий транш МВФ на суму 1,9 мільярда доларів уже понад рік заблокований через зволікання із реформами. Тим часом представники уряду, зокрема заступник міністра фінансів Оксана Макарова, стверджують, що угода із МВФ близька, хоча ще існують деякі розбіжності. Що про можливість фінансової кризи думають міжнародні експерти?

Злочини в Іловайську

Під час бойових дій під Іловайськом усі сторони конфлікту здійснювали серйозні порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права, а деякі, можливо, є воєнними злочинами. Про це заявили в Управлінні верховного комісара ООН з прав людини. У доповіді наголошується, що українська влада не повною мірою провела розслідування злочинів під Іловайськом, і містяться рекомендації для всіх сторін конфлікту. Збройний конфлікт не може виправдати злочини​ і винні мають бути покарані, зауважив представник Місії ООН ​в Україні Володимир Щербов. Натомість екс-командир «Донбасу» Анатолій Віногродський вважає, що доповідь про Іловайськ містить неточності. Він висловив сумнів щодо об’єктивності свідчень жителів окупованих територій, які, за його словами, контролює ФСБ Росії. Більше – за лінком.

Ціни на продукти

Ціни на продукти харчування в Україні продовжують тенденцію до зниження, заявляють у Кабінеті міністрів із посиланням на дані Державної служби статистики. За даними, наведеними 9 серпня, в липні порівняно з червнем ціни на продовольство знизилися на 1,9%. Найбільше (12,4 – 7,6%) подешевшали сезонні продукти – овочі, фрукти та яйця. Також знизилися ціни на молоко, молочні продукти, сало і свинину.

Працювати лікарем у селі

Наостанок пропонуємо трохи натхнення. Молодий сімейний лікар, львів’янин Ігор Заставний довів собі, що може працювати у селі і до того ж зробити амбулаторію сімейної медицини комфортною і якісною для людей. А ще разом із колективом він зумів домогтись того, що сьогодні від 60 до 80% пацієнтів залишаються лікуватись у селі, їх не скеровують до медиків у районні та обласні заклади. Однак найважливіше, що лікар чітко знає, що навіть одна людина здатна робити зміни на краще. Детальніше в матеріалі нашої журналістки.

Ігор Заставний
Ігор Заставний

Пам'ятайте, що кожен з нас може змінити цей світ на краще!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG