Доступність посилання

ТОП новини

«Кернес цій системі»: реакції на закриття кримінальної справи проти мера Харкова


10 липня Київський райсуд Полтави закрив справу очільника Харкова Геннадія Кернеса та його охоронців, яких звинувачували у викраденні, побитті й погрозі вбити двох учасників Євромайдану. Мовляв, через те, що сторона обвинувачення систематично не з’являється на дебати у справі. ​У ГПУ це рішення назвали незаконним і мають намір відкрити провадження щодо судді, який закрив цю справу.

Про те, що кримінальна справа проти нього закрита, Геннадій Кернес повідомив у себе на сторінці, оприлюднивши відео заключного слова судді Антонова:

Прихильники очільника Харкова одразу ж взялися його вітати, зазначаючи, що він таки «помножив усіх на нуль» і «розсипав картковий будинок»:

Були й ті, хто написав про «торжество правди»:

Були й специфічні привітання:

А деяким прихильникам мера Харкова для повного щастя не вистачило виправдувального вироку:

Радість не для всіх

Утім, зраділи закриттю кримінальної справи щодо Кернеса не всі.

«Черговим дном» і «цирком» називає це журналістка Ірина Салій:

Її колега Юрій Бутусов вважає, що ситуація зі справою очільника Харкова свідчить про демонстративну корупцію. Каже, у такий спосіб Кернес «купив собі імунітет від правосуддя».

​Ще один журналіст Назар Приходько проводить паралелі, які, на його думку, демонструють, що закриття справи Кернеса не поодинокий випадок, а закономірність:

«Звинувачували-звинувачували, а потім втомились і передумали. Ні, ну а що? – пише шеф-редактор інтернет-видання «Лівий берег» Соня Кошкіна. – Раніше хоч на суд валили, а тепер ось нове вигадали».

Кернес і вибори

Соня Кошкіна не єдина, хто пов'язує закриття справи щодо Геннадія Кернеса з прийдешніми виборами. Це також робить журналіст Олег Базар:

«Ця влада не карає тих, хто до неї лояльний. Тим паче напередодні виборів», – пише журналіст Ярослав Журавель.

«Давно ходять чутки, що Порошенко домовився з Кернесом про підтримку на виборах. В обмін, наприклад, на те, що Кернес не сяде», – пише ще одна журналістка Ірина Ромалійська.

Політик Микола Точенко вважає, що таким чином Геннадій Кернес «починає роботу як координатор виборчої кампанії Порошенка на Харківщині»:

Хоча, як жартує Володимир Голобуцький, Кернес і сам тепер може стати президентом:

Хворі прокурори

Суддя Андрій Антонов, який і закрив справу проти Геннадія Кернеса, мотивував своє рішення тим, що сторона обвинувачення систематично не з’являлася на дебати, тож суд вирішив, що прокурори відмовляються підтримувати обвинувачення у справі.

Тим часом генеральний прокурор Юрій Луценко наголосив, що Антонов своє рішення виніс неправомірно, порушивши усі законодавчі норми, і тепер буде відповідати сам перед законом.

«І дембельський акорд не допоможе», – наголосив очільник ГПУ.

Але чому не з'являлись прокурори? Юрій Луценко пояснив коротко: каже, хворіли. Така відповідь викликала у користувачів ще більше обурення. Парламентар Ігор Луценко навіть пообіцяв написати депутатський запит:

Питання, чим саме хворіли прокурори, зацікавило багатьох:

​Блогер Антон Ходза навіть спробував відтворити те, як усе відбувалось:

А хтось пофантазував, що у цей момент міг думати сам підсудний:

Але, підсумовують деякі, хворі не прокурори, а саме українське правосуддя:

Єфремову приготуватись?

«Думаю, скоро і Єфремова відпустять на всі чотири сторони», – пише блогер Олена Яхно.

Користувач Twitter Добрий Шубін навіть жартує з цього приводу:

«Хто наступний на виправдувальний вирок? Бочковський уже поновлюється на посаді, тепер чекаємо щодо Насірова, Єфремова?... Що скаже генпрокурор? Чи покаже чергові картинки із затриманням хабарників з числа держслужбовців, розслідування щодо яких навряд чи доведе когось до в'язниці?» – цікавиться Сергій Цигіпа.

Сміх крізь сльози

Декого закриття кримінальної справи щодо Кернеса спантеличило:

Однак, на такі запитання одразу ж знайшлися нехай і іронічні, але відповіді:

Тим часом блогер Антон Ходза вважає, що логічним продовженням закриття справи щодо Кернеса буде його канонізація:

Утім, заспокоюють його інші користувачі, докази святості очільника у Харкові знайдені вже:

«Кернес цій системі», – підсумовує журналіст Сергій Руденко.

Про те, що харківського міського голову підозрюють у викраденні людини, катуванні, погрозі вбивством, прокуратура заявила вперше ще 2 березня 2015 року, а вже 26 березня передала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно Кернеса і двох його охоронців.

Упродовж усього часу Харківський міський голова Геннадій Кернес заявляв, що кримінальне провадження проти нього є сфабрикованим і сподівався на виправдувальний вирок.

XS
SM
MD
LG