Доступність посилання

ТОП новини

Тортури у в'язницях Росії. Знайдено двох мертвих в’язнів


Тортури в російській тюрмі в Ярославлі
Тортури в російській тюрмі в Ярославлі

У російській колонії в Сибіру знайшли тіла двох в’язнів. Співробітників цієї забайкальської виправної колонії нещодавно звинуватили в тортурах. За словами представників тюремного відомства, яке проводить перевірку, при огляді тіл видимих ознак насильницької смерті не виявлено. Російські правозахисники останнім часом заявляють про масові випадки катування в’язнів із застосуванням електрошокерів, побиття, отруєння, погроз щодо в’язнів та їхніх родин.

Тіла двох в’язнів були знайдені 7 серпня на території виробничої зони колонії №5, що неподалік міста Чита. На початку серпня ув’язнені Олександр Нохрін і Євген Афанасьєв розповіли правозахисникам про тортури з боку співробітників колонії. За їхніми словами, 7 липня, засмучені поразкою збірної Росії в чвертьфіналі Чемпіонату світу з футболу, наглядачі колонії били засуджених і катували їх електрошокером. Норхін також повідомив, що від співробітників сильно тхнуло алкоголем.

Звинувачуєш у катуванні? Сам винний

Пізніше з'явилася інформація про побиття ще одного засудженого – Михайла Калманова. За його словами, співробітники колонії катували його у приміщенні бібліотеки близько 20 хвилин, застосовуючи до чотирьох електрошокерів одночасно. Потім, як стверджує Калманов, його провели через «живий коридор» і ще раз побили. На медичному огляді у в’язня діагностували параорбітальну гематому і множинні синці.

Стопкадр з відеозапису, який, за повідомленнями, засвідчує тортури в тюрмі в Єкатеринбурзі
Стопкадр з відеозапису, який, за повідомленнями, засвідчує тортури в тюрмі в Єкатеринбурзі

Пізніше на Калманова завели справу «про дезорганізацію діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства». За версією слідства, ув’язнений сам напав на співробітника колонії з лезом бритви.

Напередодні було оприлюднено відео з тюрми в російському місті Ярославля, на якому задокументовано, як 17 тюремних охоронців б’ють в’язня. Це відео викликало обурення в російських правозахисних колах. Минулого місяця за рішенням суду було заарештовано 11 охоронців колонії №1 міста Ярославля за участь у побитті ув’язненого Євгена Макарова.

Відеозапис з побиттям, який опублікувала російська «Новая газета» в мережі Youtube, подивилося понад два з половиною мільйона людей. За словами журналістів, запис отримано з портативного відеореєстратора одного з охоронців. Правозахисники говорять, що відеозапис було зроблено в колонії минулого року.

Російське тюремне відомство заявило 24 липня, що воно проведе розслідування повідомлень про катування у колоніях в різних частинах Росії.

«Їм навіть не спадає на думку, що вони можуть понести відповідальність»

Також Слідчий комітет Росії відновив розслідування справи про тортури в поліції жителя Оренбурга Юрія Зонтова після рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Про це повідомляє «Комітет проти катувань».

У 2017 році ЄСПЛ встановив, що стосовно Зонтова були порушені статті Конвенції з прав людини. Він зазнав тортур, а правоохоронні органи не провели ефективного розслідування справи потерпілого. Страсбурзький суд присудив Зонтову 45 тисяч євро компенсації.

У серпні 2011 року Зонтов був доставлений у відділ поліції в Оренбурзі, де його побили, в тому числі гумовим кийком по ступнях, душили целофановим пакетом до втрати свідомості, змушуючи зізнатися у крадіжці золотого ланцюжка та телефону. Після катувань він підписав всі документи. Пізніше тілесні ушкодження були зафіксовані у нього і під час вступу до ізолятора тимчасового тримання та СІЗО.

Зонтов подав заяву на дії поліцейських в Слідчий комітет. За час дослідчої перевірки відомство ухвалило 20 постанов про відмову в порушенні кримінальної справи, 19 із яких скасовували як незаконні та необґрунтовані.

Після того, як рішення ЄСПЛ набуло чинності, правозахисники звернулися до голови Верховного суду Росії з проханням ініціювати відновлення перевірки за скаргою на катування.

Відбуваються деякі косметичні зміни, але ставлення самих співробітників до ув’язнених практично не змінюється
Дмитро Піскунов

Як говорить юрист «Комітету проти катувань» Дмитро Піскунов, з яким говорили журналісти Російської служби Радіо Свобода, досвід попередніх років показує, що після таких інформаційних сплесків згодом не відбувається якихось радикальних змін. «Відбуваються деякі косметичні зміни, може бути, з більш-менш істотних реформ – поява відеокамер, які постійно носять на тілі співробітники Федеральної служби виконання покарань. Але при цьому ставлення самих співробітників до ув’язнених практично не змінюється», – зазначає Піскунов.

Потрібний громадський контроль

За словами юриста, тюремники це сприймають як нападки на їхню службу, як підступи тих чи інших ворогів зовнішніх і внутрішніх. «До ув’язнених вони продовжують ставитися точно так само, як до нижчих істот, – каже Піскунов. – Для того щоб якісь серйозні зміни відбулися, потрібно якомога більше уваги приділяти громадському контролю, якості громадського контролю, не допускати колишніх співробітників правоохоронних органів».

Як вважає Піскунов, Служба виконання покарань зараз спробує закритися максимально, наскільки це можливо, від очей громадськості.

У разі, якщо на відеозапис потрапило щось серйозне, то цей відеореєстратор можуть спробувати знищити
Дмитро Піскунов

«Буде максимально жорсткий контроль за цими відеозаписами. Співробітники і так за всім цим стежать, намагаються витягати картки, на яких є відеозапис. У разі, якщо на відеозапис потрапило щось серйозне, то цей відеореєстратор можуть спробувати знищити і заявити про те, що випадково він впав і розбився, на жаль, він знищений. Це досить поширена практика для того, щоб забезпечити собі деяку безпеку», – зазначає Піскунов.

На його думку, випадки катування стали нормою, тому що співробітники колонії відчувають повну безкарність, повну нормальність того, що відбувається. «Їм навіть не спало на думку, що хтось із них може якусь відповідальність понести за те, що відбувається», – підсумовує Дмитро Піскунов.

Експерти з питань прав людини Організації об’єднаних націй закликали російську владу провести якнайповніше розслідування повідомлень про тортури у російських тюрмах та колоніях.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG