Доступність посилання

ТОП новини

Проблемний російський паспорт: кримчанам загрожує депортація з Фінляндії


Кримчанам Наталії Кушнаренко і Михайлу Бережному загрожує депортація з Фінляндії в Україну – європейська країна не визнає їхні російські паспорти, повідомило російське інформаційне агентство РБК 27 липня.

За інформацією «РИА Новости», подружжя в'їхало до Фінляндії у вересні 2017 року за туристичними візами, які вони отримали в Генеральному консульстві Фінляндії в Санкт-Петербурзі (Росія). Вони зареєстрували підприємство у Фінляндії й подали документи для отримання посвідки на проживання. Але у відповідь від фінської влади вони отримали документ, в якому сказано, що Фінляндія не визнає російські паспорти, видані в Криму. Прес-аташе російського посольства Наталія Вежлівцева, яку цитує РБК, повідомила, що посольство Росії «уважно відстежує ситуацію». Наталія Кушнаренко відмовилася від коментарів до вирішення питання з депортацією.

Український дипломат, надзвичайний і повноважний посол України у Фінляндії Андрій Олефіров каже, що кримчани зверталися до його посольства за допомогою в оформленні нових, українських документів.

– Це один із багатьох випадків, коли люди звертаються з проханням про оформлення того чи іншого документа. Тут було прохання оформити паспорт громадянина України для виїзду за кордон, але консул, який у мене працює, запитав, за яким документом вони тут перебувають. Громадянка сказала, що її документ був оформлений незаконною окупаційною владою в Криму. Відповідно до закону України від 2014 року про захист прав і свобод громадян, які живуть на тимчасово окупованій території, ми порекомендували громадянці повернутися до Криму й отримати відповідний документ на території України. Мені невідомо про те, що когось хочуть депортувати – таких звернень від фінської влади не надходило.

Андрій Олефіров впевнений, що влада Фінляндії просто помилилася при перевірці документів цих кримчан на в'їзді.

Фіни, як і весь світ, не визнають анексію та окупацію Криму
Андрій Олефіров

– Коли фінська міграційна влада зрозуміла, звідки приїхали ці особи і що це та сама серія документів, які видаються саме в Криму, вони діяли за рекомендаціями нашого МЗС: всі кримчани вважаються громадянами України до виходу з громадянства. Фіни, як і весь цивілізований світ, не визнають незаконну анексію та окупацію Криму. Мені здається, що цих громадян спочатку пустили до Фінляндії за туристичною візою через людський фактор: щороку в консульствах у Санкт-Петербурзі видають до мільйона шенгенських віз. Законодавство, яке забороняло б видавати візи таким особам, звичайно ж, відсутнє – це просто добра воля країн-членів Європейського союзу у відповідь на звернення української сторони. Остання інстанція – не консульство, а міграційна влада, яка вже всередині країни перевіряє документи прибулих.

Директор Центру суспільних досліджень «Український меридіан» Дмитро Левусь згоден із версіями українського дипломата щодо видачі віз кримчанам з російськими закордонними паспортами.

Тепер кримчанам отримати ці візи буде набагато складніше
Дмитро Левусь

– Можна припустити, що суто теоретично туристичну візу видають будь-яким росіянам без перегляду самого паспорта, де і як він отриманий – головне, щоб був чинним. Сама по собі ситуація виникла вже тоді, коли ці люди, обдуривши фінське законодавство, не просто захотіли отримати посвідку на проживання – вони залишилися там за туристичною візою і почали займатися бізнесом. Судячи з інтерв'ю в ЗМІ, це типові такі радянські люди, які не розуміють, що вони вже порушили. Тепер навіть при отриманні туристичних віз громадянами з російськими паспортами фінські консульства звертатимуть більше уваги на регіон походження, а кримчанам отримати ці візи буде набагато складніше. Дякую російській пропаганді, яка розкрутила цей випадок в інформаційному полі – інакше б у Фінляндії про нього так широко не дізналися.

Комунікаційний менеджер громадської організації «Європа без бар'єрів» Павло Кравчук уточнює, що в країнах Євросоюзу діють рекомендації не пускати кримчан з паспортами, виданими російською владою.

Не можна говорити, що Фінляндія порушила законодавство, і шукати способи застосувати до неї санкції Павло Кравчук

– Є чітка позиція Європейського союзу. У 2016 році Єврокомісія видала рекомендації для консульств – не визнавати документи, видані російською владою в Криму, зокрема закордонні паспорти для кримчан, так само як і документи, отримані ними на території Росії. Це сильні рекомендації, але вони не мають абсолютної сили законної. Остаточне рішення завжди залишається за конкретною країною. Тому не можна говорити, що Фінляндія порушила законодавство, і шукати способи застосувати до неї санкції за те, що вона пропустила цих людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG