Доступність посилання

ТОП новини

Напади на активістів. Провалена реформа правоохоронної системи чи непокаране зло?


Акція біля будівлі МВС «Покарати ЗЛО» з вимогою розслідувати напади на активістів
Акція біля будівлі МВС «Покарати ЗЛО» з вимогою розслідувати напади на активістів

«Це не їй плеснули кислотою в обличчя. Це всім нам плеснули цією кислотою», – кажуть активісти, які 1 серпня зібралися під стінами Міністерства внутрішніх справ України. Громадськість прийшла до МВС вимагати рішучих дій і захисту громадських активістів, журналістів та правозахисників, яких залякують, на яких нападають та яких вбивають. Напередодні, згадують на акції, двома пострілами в спину вбили учасника бойових дій, добровольця батальйону «Донбас», громадського активіста й борця з корупцією Віталія Олешка із позивним «Сармат». У той же день невідомі облили кислотою відому активістку, яка викривала корупційні схеми місцевих правоохоронців Катерину Гандюзк. Люди закликали активно реформувати правоохоронну систему. Тим часом у МВС заявили, що для розкриття цих справ потрібен час.

Серед іншого, активісти озвучили свої чіткі вимоги. Передовсім, громадський активіст Владислав Грезєв вимагає у Міністерства внутрішніх справ публічно відзвітувати про перебіг розгляду справ щодо вбивств активістів, правозахисників та журналістів.

Ми не бачимо по низці справ жодного прогресу, обвинувачень або ж вироків
Владислав Грезєв

«Жодним чином ми не бачимо по низці справ жодного прогресу, обвинувачень або ж вироків. І це має бути публічно. Нам сьогодні пропонували співробітники відомства організувати ініціативну групу, піти поспілкуватися з керівництвом. Це не підходить. Суспільство вимагає відкритого діалогу», – наголошує Грезєв.

Крім цього, вони вимагали і відсторонення вищого керівництва МВС, також усього керівництва правоохоронців на Херсонщині.

Під стінами Міністерства внутрішніх справ у Києві декілька десятків людей вимагали розслідувати вбивства та напади на громадських активістів в Україні
Під стінами Міністерства внутрішніх справ у Києві декілька десятків людей вимагали розслідувати вбивства та напади на громадських активістів в Україні
Діяльність Катерини Гадзюк була і продовжуватиметься в рамках протидії злочинного режиму, в тому числі правоохоронних органів в регіоні
Владислав Грезєв

«Ми чітко усвідомлюємо, що діяльність Катерини Гадзюк була і продовжуватиметься в рамках протидії злочинного режиму, в тому числі правоохоронних органів в регіоні. Тому неупередженим слідство там бути не може», – каже Грезєв.

Також, зазначають активісти, слід передати усі справи, які стосуються нападів та вбивств активістів, правозахисників та журналістів, представникам контррозвідувального департаменту СБУ, адже сподіваються лише на них. Підсумовуючи додають, що основна вимога – покарати зло.

Чи покарають зло?

Олександра Дворецька, активістка організації «Восток SOS» і фігурантка «списку 47-ми», як вона сама стверджує, каже, що всі ці дії, пов’язані із залякуваннями, вбивствами й інсенуаціями, здійснюються з метою тиску на громадськість.

Вся ця інформація – вона більше потрібна для того, щоб залякувати нас, щоби стимулювати самоцензуру
Олександра Дворецька

«Вся ця інформація – вона більше потрібна для того, щоб залякувати нас, щоби стимулювати самоцензуру, для того, щоб ми боялися говорити, боялися виступати, боялися вимагати системних змін. Тому, що, насправді, нікого ніяке розслідування не цікавить. Допит в СБУ був повною формальністю (ймовірно йдеться щодо зустрічі журналістів та громадських діячів із так званого «списку 47-ми» – ред.). В принципі, після першої публікації вони (СБУ, – ред.) перестали цікавитися моїм життям, чи інших фігурантів таких справ», – стверджує Дворецька.

Не забули активісти згадати ситуацію, коли голову громадської організації «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна на одній з антикорупційних акцій облили зеленкою та закидали тортами. Як пізніше встановили журналісти програми «Схеми», цим займалися люди, які входять в одну зі структур МВС.

​І якщо у Києві це зеленка чи просто якесь побиття, то в регіонах людям реально проламують черепи, переламують ноги, вбивають їх, зазначає голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик. Вона стверджує, що за останні більш ніж 4 роки їхня організація фіксує останнім часом все більше таких випадків, особливо пов’язаних із фізичним насильством, а розслідування, які проводили правоохоронці, не дали належного ефекту.

Це не їй плеснули кислотою в обличчя. Це всім нам плеснули цією кислотою
Тетяна Печончик

«Це не їй плеснули кислотою в обличчя. Це всім нам плеснули цією кислотою. І кожен напад на антикорупційних активістів, на екологів, на активних громадян, які протистоять корупції на місцях – це напад на кожного з нас. Я хочу сказати, що у нас ворог є не тільки зовнішній, а й внутрішній. Це корупція, яка все роз’їдає на місцях і вона починається з цієї будівлі, яка гучно заявляла нам про реформу правоохоронних органів. А ми бачимо, що жодної реформи не відбулося. Рік тому ми зустрічалися тут, в цій будівлі, з керівництвом Національної поліції і ми вже тоді казали, що йде хвиля насильства, котиться… нападів на антикорупціонерів України, приносили їм факти. Пройшов рік і вони ніяк не відреагували. Всі ці випадки переважно не розслідуються», – заявляє Печончик.

Під стінами Міністерства внутрішніх справ у Києві декілька десятків людей вимагали розслідувати вбивства та напади на громадських активістів в Україні
Під стінами Міністерства внутрішніх справ у Києві декілька десятків людей вимагали розслідувати вбивства та напади на громадських активістів в Україні

Чи реформовані правоохоронні органи?

Немає жодної країни в світі, де розслідуються усі злочини на сто відсотків, заявив в ефірі програми «Ваша Свобода» член колегії МВС, народний депутат України Антон Геращенко.

Поки у нас іншої поліції немає. Поліція – це частина суспільства
Антон Геращенко

«Коли ви постійно критикуєте поліцію, то хочу сказати одне: поки у нас іншої поліції немає. Поліція – це частина суспільства. Якщо поліція працює погано, будь ласка, ми постійно робимо набори на посаду слідчого, оперативника, патрульних поліцейських. Приходьте, у нас є близько 10 тисяч вакансій», – заявляє парламентар.

Щодо заяв про провал реформи правоохоронної системи, то Геращенко категорично заперечив такі судження громадських активістів, які зібралися під стінами Міністерства внутрішніх справ.

«Поліція реформується постійно. Ми запускаємо нові проекти в навчанні слідчих, ми переходимо на те, щоби в нас замість слідчих і оперативників були детективи. Просто це не ті речі, які потрібно рекламувати, й легко рекламуються. Тому, що питання того, що в поліції замість слідчого, оперативника були детективи – вони цікаві лише спеціалістам. А суспільству це не цікаво. Набагато більш цікаво покричати, що все погано й все не так. Тільки ви не пропонуєте як», – зазначив Геращенко, й додав: «Хочу нагадати, що по всіх випадках все фіксується, ведуться слідчі дії, по всіх випадках ведуться розслідування».

Ситуацію із громадськими активістами і розслідуваннями по справах вбивств чи нападу роз’яснює речник МВС України Артем Шевченко.

Артем Шевченко, речник МВС України
Артем Шевченко, речник МВС України
Хай правоохоронні органи різних територіальних органів на різних територіях попрацюють.І можна буде оцінювати, ефективно вони працювали чи ні
Артем Шевченко

«Кожен злочин розслідується різними органами, має різну природу, і є на різній стадії. Якщо злочин проти Олешка вдалося розкрити протягом декількох годин, і сьогодні уже пред’явлені підозри групі осіб, то я нагадаю, що подібна ситуація у нас була і на Новий рік, 1 січня, коли вбили Ірину Ноздровську, і яке було розкрите через декілька днів так само. Теж було багато криків, і багато, так би мовити, критики на адресу правоохоронних органів. В результаті справу розкрито, вона готується до передачі в суд. Так, не всі розкриті, якщо ми говоримо про іншу кваліфікацію, а не скоєні навмисні вбивства. Хай правоохоронні органи різних територіальних органів на різних територіях попрацюють. І можна буде оцінювати, ефективно вони працювали чи ні», – заявив у коментарі Радіо Свобода речник.

Слідство у справі про вбивство Віталія Олешка в Бердянську та нападу на Катерину Гандзюк у Херсоні, яку облили кислотою, триває. Як і триває слідство в інших справах, де здійснювали фізичне насильство над громадськими активістами, журналістами чи правозахисниками. Все ж, як наголошували на акції «Покарати зло», у правоохоронній системі залишилася практика тісної співпраці із криміналітетом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG