Доступність посилання

ТОП новини

Шість історій тих, хто став жертвою торгівлі людьми


Акція #людинаНЕтовар, присвячена Всесвітньому дню боротьби з торгівлею людьми, 28 липня 2017 року
Акція #людинаНЕтовар, присвячена Всесвітньому дню боротьби з торгівлею людьми, 28 липня 2017 року

За перше півріччя цього року, за повідомленнями Міністерства соціальної політики, 122 українці отримали статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми. 51 людина стала жертвою сексуальної експлуатації. Національна поліція оголосила підозри за фактом торгівлі людьми 66 особам, із них 27 заарештовані.

Торгівля людьми – це проблема, яка стосується всього світу, і Україна в протидії їй не пасе задніх, каже координатор проектів ОБСЄ в Україні Лілія Грудко.

«Україна не є серед країн, в яких найгірша ситуація із торгівлею людьми. Минулого року, згідно зі звітом Державного департаменту США, Україну перевели до другої групи. Це покращення. Це показує, що в Україні робиться дуже багато для боротьби з цим явищем» – сказала Грудко.

Вона наголосила, що торгівля людьми за прибутковістю посідає друге місце після торгівлі зброєю.

Радіо Свобода публікує кілька історій Міністерства соціальної політики про тих, хто став жертвою торгівлі людьми.

Сексуальна експлуатація

В Рівненській області працівники відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, ГУНП у співпраці з УСБУ Рівненщини та прокуратурою рівненської області затримали молодика, який транспортував двох дівчат до Словаччини з метою сексуальної експлуатації. Затриманий займався вербуванням молодих жінок на території України, обіцяв безтурботне життя, а тільки-но вони перетинали кордон – потрапляли в справжнє рабство та нескінченні борги.

Трудова експлуатація

У Вінницькій області під приводом роботи будівельниками завербували 14 чоловіків та 2 жінок для трудової експлуатації. Під час телефонної розмови «роботодавець» повідомив, що чоловіки-будівельники отримуватимуть по тисячі доларів в кінці кожного місяця, а жінкам-кухарям, яким потрібно буде також допомагати чоловікам-будівельникам, оплата праці становитиме 800 доларів на місяць. Об’єкт, на який привезли українців, був огороджений парканом, заввишки 3,5 метри. Відкрито, не приховуючи зброї, з автоматами стояли охоронці. «Роботодавець» пояснив роботу: чоловіки повинні були штукатурити, виконувати малярні роботи, жінки – готувати їжу та працювати поруч із чоловіками.

У всіх забрали паспорти, про їхнє повернення взагалі мови не було, а стосовно мобільних телефонів сказали: «Телефонів не буде, попрощайтеся з ними». Заробітчани працювали по 16 годин і більше, без права на відпочинок, із повним обмеженням пересування: їм не дозволяли покинути місце роботи. Періодично працювали протягом доби. Охоронці постійно погрожували невиплатою коштів. Нелюдські умови праці, постійне принизливе ставлення до всіх, хто працював.

Примусове втягнення у злочинну діяльність

У жовтні 2016 року працівники управлінь боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми Національної поліції Дніпропетровської області і міста Києва, встановили групу осіб, які у період з 2014 до 2016 років на території Дніпропетровської, Київської та інших областей України здійснювали вербування потерпілих з метою експлуатації, а саме, залучення до злочинної діяльності на території Росії. Свою злочинну діяльність здійснювали через всесвітню мережу інтернет, а також за допомогою рекламних листівок, які розміщували в громадських місцях. Для роботи кур'єрами-експедиторами фасованого товару з відрядженням за кордон запрошували осіб, віком від 20 років. Далі, після прибуття завербованих до Росії, їх залучали до незаконного збуту наркотиків, у тому числі, із застосуванням погроз. Потім їх затримували правоохоронні органи Росії.

За аналогічною схемою діяло інше злочинне угруповання, яке в січні 2017 викрили оперативники управління боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми. До складу цього угруповання входили чотири жителі Києва та Київської області, які займалися вербуванням молодих людей, переважно студентів, котрі перебувають у скрутному матеріальному становищі і хочуть заробити гроші за кордоном. Протягом 2014-2016 років організатори угруповання відправили з України в Бразилію вісьмох осіб, а потім – через шахрайську схему – українських громадян змусили стати міжнародними наркокур'єрами і перевозити в валізах кокаїн із Бразилії в Таїланд. В результаті громадян України затримали правоохоронні органи цих країн.

Сурогатне материнство

У Рівненській області жінка у віці 27 років була завербована в грудні 2000 року на роботу домогосподарки в італійській сім’ї, з отриманням заробітної плати в розмірі тисячі доларів. Після першого місяця роботи хазяїн будинку почав схиляти жінку до інтимних стосунків, пояснюючи це тим, що він та його жінка не можуть мати дітей. Коли жінка почала відмовлятися, її на кілька днів зачинили в кімнаті, їжу приносила хазяйка та постійно вмовляла жінку до статевих стосунків з її чоловіком, щоб народити їм дитину. Під приводом вийти до крамниці, жінка звернулася до поліції, і того ж дня пожружжя затримали. У відділенні поліції українка дізналася, що італійська сім’я придбала її за 3 тисячі доларів США у чоловіка, який її завербував на роботу.

Примусове жебрацтво

У Вінницькій області – під приводом роботи волонтерами у Республіці Білорусь – завербували подружжя для жебракування. Вербувальник обіцяв виплачувати по 10 доларів щоденно. Кошти повинен був видавати ввечері після робочого дня. Обіцяв укласти трудовий договір, видати офіційні посвідчення волонтерів, повністю видати документацію щодо волонтерства (назва організації, мета збору коштів, юридичні адреси та банківські реквізити). Натомість заробітчан змушували жебракувати по 12 годин та більше, щоденно біля станцій метро, біля церкви, стояти на місці за будь-яких погодних умов: під дощем чи у спеку.

Примусове вилучення органів

Працівниками Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, Національної поліції України, у рамках кримінального провадження, розпочатого за ознаками статті 149 КК України, виявили групу осіб із числа жителів міста Києва та Полтавської області, які здійснювали пошук, вербування та переміщення молодих осіб, що перебували у скрутному матеріальному становищі, для подальшого вилучення їхніх органів з метою трансплантації. Угруповання завербувало чотирьох осіб, які були визначені потенційними донорами (троє з них були неповнолітні).

Оскільки процедура трансплантації між громадянами без родинних зв’язків в Україні заборонена, фігуранти підшуковували реципієнтів та клініки, що здатні провести відповідну операцію за кордоном. У ході проведення оперативної комбінації працівниками Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, під процесуальним керівництвом прокуратури Київської області, на залізничному вокзалі міста Києва затримали трьох учасників цієї злочинної групи, які намагались здійснити переміщення завербованої молодої жінки до міста Москва в Росії для подальшого вилучення органів. Жінці-донору обіцяли грошову винагороду у розмірі 250 тисяч доларів за вилучення частини печінки, при цьому 10% суми планували залишити собі за «посередництво та організацію» заходу. На кишенькові витрати «донору» видали 10 тисяч гривень у борг до виплати вказаної суми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG