Доступність посилання

ТОП новини

Дім Марфи і Марії у Києві: місце духовної і психологічної реабілітації потребує ремонту


Дім Марфи та Марії ззовні
Дім Марфи та Марії ззовні

Почути Слово Боже й отримати психологічну підтримку, навчитися долати фізичний біль через стійкість духу можуть пацієнти, їхні рідні і персонал клініки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського. Біля клініки два роки тому збудований Дім Марфи і Марії, в якому священнослужителі різних християнських конфесій духовно й психологічно підтримують українців з важкими хронічними інфекційними захворюваннями. Але невелика дерев’яна споруда, котра ніби причаїлась поруч із клінікою, у Протасовому Яру, потребує ремонту та сучасного оснащення.

Дім, чи то Будинок Марфи та Марії працює, щоб полегшити духовні страждання пацієнтів клініки інфекційних хвороб, де лікуються ВІЛ-позитивні, хворі на СНІД і гепатити українці. Це для них, а також, за потреби, для їхніх рідних, працюють священнослужителі різних християнських конфесій; будь-хто з пацієнтів чи лікарів може зайти до Дому, щоб помолитись або просто побути на самоті з собою та Всесвітом.

У кожній палаті є ключ від будиночку, кожен пацієнт та працівник клініки знають, що можуть вільно зайти до храму, адже церква служить людям і має бути завжди відкрита для людей, розповідає Радіо Свобода секретар центру соціального служіння Всеукраїнської ради церков отець Сергій (Дмитрієв). Власне, дім Марфи і Марії з’явився з його ініціативи, і він же ініціював збір коштів на ремонт та оснащення.

Служба Божа – отець Сергій (Дмитрієв)
Служба Божа – отець Сергій (Дмитрієв)

Ми йдемо до людей, які потребують підтримки, а не чекаємо, доки ці люди самі прийдуть до храму
Отець Сергій (Дмитрієв)

«Ми працюємо, використовуючи новий підхід до соціального служіння: ми йдемо до людей, які потребують підтримки, а не чекаємо, доки ці люди самі прийдуть до храму. У даному випадку ми надаємо духовну і психологічну допомогу людям з важкими хронічними інфекційними захворюваннями, їхнім рідним, а після ремонту зможемо у цьому Домі проводити семінари та курси для медиків, які працюють у цій сфері», – розповідає отець Сергій.

Збудований 2 роки тому центр відкривали представники релігійних організацій, медики, західні дипломати і місцеві чиновники, після чого будівля лишилась на утриманні тих, хто надавав і хто потребував допомоги, тобто, самих священиків, пацієнтів клініки та медиків. Тих коштів, які вони збирають і передають, вистачає на утримання храму, але не на його якісний ремонт та оснащення, додає священик.

Представник однієї з протестантських церков (Церква «Перемога») пастор Роман проводить у Домі Марфи і Марії вечірки для пацієнтів клініки, розповідає їм про християнство і читає з ними Біблію. Священнослужитель вважає, що такі зустрічі і спілкування полегшують духовні страждання хворих і вони стають більш стійкими у боротьбі проти фізичної немочі та хвороб.

«Віра допомагає хворим вірити у перемогу над хворобою» – лікар

Тривалий час (із 1948-го до 2013 року) клініка інфекційних хвороб була розташована біля Києво-Печерської лаври, але за президентства Віктора Януковича її пацієнти та персонал ледве не опинились просто неба, аж доки медичний заклад не перевели до Протасового Яру, де міститься і сам Інститут епідеміології та інфекційних хвороб. Як згадує лікар і науковий співробітник Інституту Світлана Антоняк, яка понад 30 років працює у клініці, щороку на амбулаторному лікуванні у закладі перебувають близько 16 тисяч пацієнтів із важкими хронічними інфекційними захворюваннями, з них близько 75 відсотків осіб не є киянами, вони страждають і від фізичного болю, і від самотності. Тож духовна і психологічна підтримка для них – це щось більше, ніж просто допомога фахівців, вважає медик.

Людина, стійка духом, витримає фізичні страждання, тривалий період лікування тощо
Світлана Антоняк

«Таким людям віра допомагає витримувати фізичні страждання і допомагає їм вірити у перемогу над хворобою. Людина, стійка духом, витримає фізичні страждання, тривалий період лікування тощо. Ми – і медики, і пацієнти – долучились до збору коштів на ремонт Дому Марфи і Марії, це вже наша оселя для духовної і психологічної розради», – зазначила Антоняк у розмові з Радіо Свобода.

На сьогодні ініціативу священнослужителів, пацієнтів і персоналу клініки підтримали ветерани бойових дій на сході України: вони готові зробити ремонт і посприяти з оснащенням будівлі, щоб до неї приходили усі, хто потребує духовної підтримки і психологічної допомоги.

XS
SM
MD
LG