Доступність посилання

ТОП новини

Додому без перешкод: якими будуть пункти пропуску на адмінкордоні з Кримом


Кабінет міністрів України виділив понад 105 мільйонів гривень на облаштування пропускних пунктів в’їзду та виїзду «Каланчак» і «Чонгар» на адміністративному кордоні з Кримом. Український уряд вважає, що ухвалене рішення дозволить покращити умови перебування громадян, надавати адміністративні та транспортні послуги, створити комфортну сервісну зону.

Облаштувати такі контрольно-пропускні пункти поряд із центрами надання адміністративних послуг для кримчан Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України пропонувало з кінця 2016 року.

Начальник управління з питань АРК і міста Севастополя МінТОТ України Сергій Мокренюк зазначає, що питання про центри надання адміністративних послуг залишається відкритим.

Обов’язок держави ‒ допомагати громадянам реалізовувати свої права
Сергій Мокренюк

«Там не передбачається капітального будівництва ‒ тільки встановлення мобільних будівель. Суперечка про центри надання адміністративних послуг у районі адмінкордону триває досі: представники інших органів влади заперечують таку необхідність. Ми вважаємо, що будь-який громадянин України, який живе на тимчасово окупованій території, повинен мати якомога менше перешкод для підтримки зв’язку із державою. Це означає, що він може вклеїти фотографію в паспорт, замінити його на ID-карту або отримати паспорт для виїзду за кордон тощо. На ці послуги є попит. Є інша позиція ‒ облаштувати ці центри в інших містах Херсонської області й возити туди людей автобусами від адмінкордону. Ми не вважаємо, що в цьому є якась логіка. Це обов’язок держави ‒ допомагати громадянам реалізовувати свої права», – каже він.

Сергій Мокренюк підкреслює, що головне завдання в роботі КПВВ ‒ максимально скоротити час проходження контролю.

«Визначене підприємство, яке сьогодні від імені держави відповідає за облаштування всіх автостанцій в Україні ‒ воно будуватиме ці конструкції. Ми сподіваємося, що наприкінці року будівництво повністю завершиться, що ми не просто будемо перерізати стрічку, а вже користуватимемося всіма зручностями. Кошти виділені з українського резервного фонду», – каже посадовець.

Юрист «КримSOS» Ольга Куришко перераховує основні проблеми тих, хто перетинає адмінкордон із Кримом.

Найголовніші труднощі ‒ це довгі черги, відсутність інфраструктури, тривалий період проходження митного контролю
Ольга Куришко

«Найголовніші труднощі, з якими стикаються люди, ‒ це довгі черги, відсутність інфраструктури, тривалий період проходження митного контролю. Заборони на ввезення і вивезення речей із Криму вже немає, але все одно діють правила Митного кодексу. Діставатися до КПВВ довго, важко й дорого. Одне з найбільших питань ‒ обслуговування та отримання службових і адміністративних послуг. Для цього потрібно їхати як мінімум у Херсон, де є такі центри», – каже вона.

Щодо черг на контрольно-пропускних пунктах, Ольга Куришко вказує на те, що російські правила, на відміну від українських, допускають перетин адмінкордону з дитиною без згоди другого з батьків, і це прискорює процес.

Повідомлення Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України про зростання кількості людей, які в’їжджають і виїжджають з окупованого Криму, правозахисниця пояснює вступною кампанією в українських вишах.

Дуже багато перетинають адмінкордон батьки з дітьми, які вступають до вишів на материковій частині України
Ольга Куришко

«Збільшення кількості перетинів адмінкордону пов’язане не тільки з сезоном або з відпустками, а й із тим, що зараз іде вступна кампанія. Дуже багато перетинають адмінкордон батьки з дітьми, які вступають до вишів на материковій частині України. Туризм залишається на совісті людей, які туди їдуть. З іншого боку, позиція держави має бути такою: забезпечити проїзд громадян туди й назад, а вже хто там навіщо їздить ‒ це особисті питання кожної людини. Можливості мають бути у всіх однакові», – вважає юрист.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG