Доступність посилання

ТОП новини

Прощавай, Корчак, вітайте Мангула: чи буде НАЗК незалежним із новим керівником?


Новообраний голова НАЗК Олександр Мангул
Новообраний голова НАЗК Олександр Мангул

Наталія Корчак склала повноваження керівника Національного агентства з питань запобігання корупції України (НАЗК) – закінчився передбачений законом дворічний термін її керівництва. Ще два роки вона на рівні з іншими працюватиме членом відомства. Нового очільника обрали відразу, і вибір не став сюрпризом. Тривалий час фаворитом називали Олександра Мангула – людину, яка прийшла працювати до НАЗК лише в лютому 2018 року та яку пов’язують із Адміністрацією президента України. Чи вдасться Мангулу працювати, не озираючись на Банкову, і залатати дірки в роботі відомства?

Олександр Мангул – людина нова для НАЗК, проте не новачок на керівних посадах.

Від травня 2015-го до лютого 2018 року він очолював Мелітопольську районну державну адміністрацію Запорізької області. Там же керував місцевим осередком партії нинішнього президента Петра Порошенка «Солідарність». Трохи раніше, в 2013-2014 роках, Мангул був головою правління «Лисичанського склозаводу «Пролетарій». А з 2000-го по 2013 рік працював на різних посадах у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України (зокрема й тоді, коли його очолював Порошенко) та Державному комітеті України з питань регуляторної політики та підприємництва.

Мангул замінить Корчак на посаді голови НАЗК (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Проте Мангул відкидає закиди про те, що він є креатурою Адміністрації президента і що узгоджуватиме з Порошенком діяльність одного з ключових антикорупційних відомств країни – НАЗК.

Із Петром Порошенком ми не знайомі і не спілкувались. Єдине, зустрічі були, коли я працював у Міністерстві економіки

«Із Петром Порошенком ми не знайомі і не спілкувались. Єдине, зустрічі були, коли я працював у Міністерстві економіки – пан Порошенко був міністром і були спільні заходи. І були кілька спільних заходів, коли він був як президент, а я – голова райдержадміністрації», – заявив Мангул після призначення.

Не працював також, як запевняє, з Олексієм Горащенковим – довіреною людиною Порошенка з Адміністрації президента, яку неформально називають «куратором НАЗК».

Це прізвище почало фігурувати після одного з гучних скандалів навколо відомства, коли восени 2017 року екс-працівниця НАЗК Ганна Соломатіна звинуватила Корчак та інших членів у фальсифікації перевірок декларацій і залежності від Банкової.

Старі проблеми НАЗК

Мангул обіцяє швидко перебрати справи Корчак і вирішити кілька першочергових завдань НАЗК. Найгостріша проблема – нескасоване декларування для громадських активістів, для якого немає чіткого регулювання, адже до останнього президент і Верховна Рада обіцяли, що встигнуть анулювати це рішення до офіційного старту – 1 квітня 2018 року.

Паралельно вирішуватиметься питання доступу до реєстрів та автоматичної перевірки декларацій, сказав Мангул. Допомогти у всьому йому обіцяє вже екс-керівник НАЗК – Наталія Корчак.

Вона з усмішкою підписала заяву про звільнення і заявила, що «не боїться того, що було». У минулому на її керівництво випало кілька гучних і дискредитуючих скандалів. І окрім уже згаданої справи Соломатіної, був також інцидент про виписані самій собі й колегам премії по 200 тисяч гривень. Тоді це спричинило значний резонанс у суспільстві, проте більше про такі подарунки не йдеться, запевнила Корчак, щойно склавши повноваження.

«Члени агентства, починаючи від кінця 2016 року, не отримували в жодному випадку премії. Була лише форма оплати, яка передбачена чинним законодавством», – сказала Корчак.

Вона сказала, що Національне агентство залишає своєму наступникові з чистим сумлінням: роботу відомства запущено з нуля, перевірка декларацій розпочалась, надалі потрібно лише розвивати почате.

Таран: Декларації – головна проблема агентства і нового керівника

Проте член Громадської ради при НАЗК Віктор Таран менш схвально оцінює роботу Корчан – «на трієчку».

«Інституцію вони плюс-мінус створили, система запрацювала, контроль за фінансуванням партій відбувається. Тобто сказати, що вона нічого не зробила, не можна. Просто були кілька внутрішніх конфліктів, які зробили репутаційні втрати: це декларування і питання з Соломатіною. Те, як відбувалось розслідування, було дуже незрозумілим», – каже Таран.

І саме питання перевірки декларацій стане головним викликом для Мангула. Перед ним складне завдання: раніше декларації мали подавати близько півтора мільйона осіб. Разом із громадськими активістами вже незабаром електронних звітів стане два з половиною чи навіть три мільйони, каже Таран.

«А перевірено лише близько тисячі. Із них лише 40 вироків направлені до суду. Ну, це смішно», – говорить Таран.

Якщо Мангул не допрацює питання запуску саме автоматичної перевірки, справа в такому ж темпі й рухатиметься, додає член Громадської ради.

Що ж стосується автономності чи залежності Мангула від Банкової – це покажуть уже перші 100 днів його роботи. Якщо новий голова НАЗК дійсно захоче працювати на результат, муситиме доводити злочини тих, кого він вважає друзями по президентській партії, каже Таран.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG