Доступність посилання

ТОП новини

Як у регіонах Росії працюють із явкою на вибори президента


Антон Захаров

Обирати президента Росії, але не місце голосування. У летючці, яку, ймовірно, поширюють у Ленінградській обласній лікарні, співробітникам недвозначно натякають, що голосувати треба виключно на дільниці в самій лікарні. Та ще й привести своїх родичів.

«У разі, якщо ви обираєте дільницю під іншим номером, на вас чекає напоумлива і переконлива бесіда з начальником відділу кадрів», – мовиться у листівці.

В Оренбурзі до редакції порталу «Урал56» звернулися місцеві комунальники. Вони заявили, що начальство примушує реєструватися на сайті «Активіст-2018», куди треба вносити особисті дані, включаючи домашню адресу, і ставити позначку в розділі «проголосував». Журналістам зайти на сайт не вдалося – він вимагає логін і пароль, але не дає можливості зареєструватися.

У Єкатеринбурзі агітлекцію про «правильне» відвідування виборчої дільниці в день виборів студентам провів професор аграрного університету. Не забув розповісти про напружену ситуацію у світі і тиск на російських олімпійців.

«І найголовніше, треба проголосувати в першій половині дня, – говорить професор на відео, яке опублікували в інтернеті. – Зателефонувати мені, щоб знав, що вони проголосували. Обман тут недоречний. Це все розкривається».

У тому ж Єкатеринбурзі наказ отримали очільники відділів банку «Ак Барс». Керівництво вимагає забезпечити явку на вибори, зокрема, і тих співробітників, які будуть перебувати в декреті, на лікарняному або у відпустці. В анкеті працівники повинні вказати, зокрема, причину можливої неявки на виборчі дільниці.

«Це теж могло б сприяти тому, що в подальшому можна вкинути бюлетені за співробітників», – розповіла телефоном співробітниця банку.

У Хабаровську до рук журналістам потрапила секретна постанова заступника мера міста. У ній чиновник вимагає від місцевих підприємців надати відомості про голосування співробітників і забезпечити їхню явку. Ось лише деякі пункти з документа: провести контроль явки; визначити список тих, хто не прийшов на ДВК; здійснити особисті дзвінки співробітникам, які не з’явилися на ДВК.

У Челябінську інтерес до виборів підіймають завдяки опитуванню: чи в курсі мешканці міста, що Захід може вплинути на підсумки виборів в разі низької явки. Летючки з результатами були готові вже наступного дня після опитування.

Оригінал матеріалу – на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG