RU
 

Труси з отрутою. Як Навальний став пранкеромСюжет

Корреспондент.net,  21 грудня 2020, 17:30
0
1051
Труси з отрутою. Як Навальний став пранкером
Фото: Скриншот видео
Навальний поговорив з передбачуваним співробітником ФСБ, який міг брати участь у замаху на політика

Російський опозиціонер подзвонив своєму можливому отруйнику з ФСБ і опублікував розмову.

 
У справі з отруєнням російського опозиціонера Олексія Навального несподіваний поворот.
 
Навальний випустив відеоролик "Я подзвонив своєму вбивці. Він у всьому зізнався". У ньому політик стверджує, що перед публікацією розслідування, в якому говорилося, що за його отруєнням стоїть група співробітників ФСБ, він поговорив по телефону з одним з них - Костянтином Кудрявцевим - і той фактично підтвердив, що Навального хотіли убити.
 
Корреспондент.net зібрав все найцікавіше з пранку Навального.
 

У попередніх серіях

 
Олексій Навальний знепритомнів 20 серпня в літаку, що вилетів з Томська в Москву. Після екстреної посадки в Омську його госпіталізували, а через два дні доставили для лікування до берлінської клініки Шаріте. У штучній комі Навальний перебував 19 діб.
 
Експерти спецлабораторії бундесверу на прохання клініки провели токсикологічний аналіз проб, узятих у Навального, і виявили в них сліди бойової речовини групи Новачок. До аналогічних висновків незалежно один від одного прийшли лабораторії в Швеції і Франції, а також експерти ОЗХЗ.
 
Влада РФ заперечує всі звинувачення в причетності до замаху на опозиційного політика. ЄС і Великобританія 15 жовтня ввели санкції за отруєння Навального. Москва у відповідь заявила про введення контрзаходів щодо провідних співробітників апаратів керівників ФРН і Франції. Понад 50 країн - учасниць ОЗХЗ в кінці листопада закликали Росію розслідувати отруєння політика.
 
На початку грудня вийшло розслідування видань Bellingcat і The Insider, заснованому на аналізі даних білінгу мобільних телефонів і баз даних авіапасажирів, в якому стверджується, що Олексія Навального отруїла група співробітників ФСБ, що супроводжували його в поїздках по Росії з 2017 року.
 
Журналісти назвали імена та псевдоніми оперативників, які, за їхніми даними, брали участь у замаху на Навального. Це Станіслав Макшаков, Олег Таякін ("Тарасов"), Олексій Александров ("Фролов"), Іван Осипов ("Спиридонов"), Костянтин Кудрявцев ("Соколов"), Олексій Кривощеков, Михайло Швець ("Степанов") і Володимир Паняєв.
 
Коммерсант
Передбачувані виконавці замаху на Навального
 

Пранк Навального

 
І ось, як стверджує сам Навальний, він вирішив обдзвонити передбачуваних виконавців замаху на нього. За словами політика, дзвінки були зроблені вранці 14 грудня.
 
Як каже Навальний, за допомогою "найпростішої програми, якими користуються телефонні пранкери", він приховав свій номер і замість нього підставив спеціальний номер комутатора, з якого співробітники ФСБ здійснювали один одному дзвінки.
 
 
«Розрахунок простий. О сьомій ранку дзвінок. Ти бачиш знайомий службовий номер, береш трубку і починаєш розмовляти. Майже всі, кому я дзвонив, трубку взяли, майже всі її швидко повісили. А потім нас чекала велика удача», - розповів Навальний: з Костянтином Кудрявцевим політику, за його словами, вдалося поговорити близько 45 хвилин.
 
У розмові, повне розшифрування та аудіозапис якої опублікувало видання The Insider, Навальний представився помічником секретаря Радбезу Миколи Патрушева - за легендою, він хотів прояснити деякі деталі операції, щоб надати доповідь начальству. Зокрема, він запитав, чому операція не завершилася смертю Навального.
 
Голос, який, як стверджує Навальний, належить Кудрявцеву, заявив, що вважає операцію добре спланованою, а її невдачі списав на збіг обставин - він припустив, що це сталося через занадто швидку посадку літака в Омську і оперативні дії бригади швидкої допомоги в аеропорту.
 
Співрозмовник Навального також розповів, як очищав вилучений одяг політика від слідів «Новачка». За його словами, особливу увагу при очищенні було приділено швам на внутрішній стороні трусів.
 
Варто відзначити, що передбачуваний Кудрявцев довго не хотів нічого розповідати тому, хто дзвонив, і посилався на те, що не можна говорить не по захищеному зв'язку, але, в підсумку, все-таки розговорився.
 
Крім того, Навальний опублікував ще одну розмову, в якій його співрозмовником є ​​якийсь «Михайло» - за словами Кудрявцева, він видав йому одяг для очищення (The Insider пише, що це Михайло Євдокимов, начальник регіонального управління ФСБ по боротьбі з тероризмом). Він відмовився детально обговорювати з Навальним операцію по незашифрованій телефонній лінії, але підтвердив, що передавав Кудрявцеву одяг політика.
 

Реакція

 
За дві години відеоролик Навального вже набрав більше 2 мільйонів переглядів на Youtube.
 

 

У найбільших російських новинних агентствах ТАСС, РІА та Интерфакс - поки жодного повідомлення про розмову Навального.
 
Кремль теж поки ніяк не прокоментував історію з розмовою.
 
Видання Медуза перевірило номер Костянтина Кудрявцева через сервіс NumBuster. У співрозмовників він записаний як Костя Доктор і Москва Костянтин Борисович.
 
Біля квартири Кудярвцева зібралися люди, той викликав поліцію.
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: РоссияФСБотравлениеНавальный
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі