RU
 

У РФ переплутали статтю з журналу з доповіддю ЦРУ про Бандеру

Корреспондент.net,  24 січня 2020, 15:06
0
1098
У РФ переплутали статтю з журналу з доповіддю ЦРУ про Бандеру
Щорічний марш націоналістів у Києві до дня народження Бандери 1 січня

ЦРУ опублікувало англомовний переклад статті журналу "Соціалістичний вісник" 1951 року про Бандеру, а російські ЗМІ видали її за доповідь.

 
Російські ЗМІ, а також дипломати розповсюдили інформацію про публікацію ЦРУ нібито доповідь про лідера ОУН Степана Бандеру.
 
Американське відомство дійсно опублікувало інформацію про Бандеру, але не архівну доповідь, а англомовний переклад статті "До десятої річниця великої провокації" з "Соціалістичного вісника» 1951 року, який видавався радянськими емігрантами в 1921 - 1965 роках.
 
Першим про публікацію документа на сайті архіву ЦРУ повідомив телеканал Міноборони РФ Зірка.
 
"ЦРУ США виклало у відкритий доступ архівні документи про Степана Бандеру. Один з них - доповідь американської розвідки, датована 1951 роком, під назвою "Степан Бандера і Українська держава в 1941 році", - йдеться в повідомленні телеканалу.
 
Пізніше схожі новини поширили багато інших російських ЗМІ.
 
У статті розповідається про співпрацю ОУН з нацистською Німеччиною на початку Другої світової війни та спроби проголошення незалежності України під протекторатом Берліна 30 червня 1941 року.
 
Автор статті пише, що "в той час німецькі окупаційні сили потребували агентів та інформаторів", і Бандера "з великим завзяттям приступив до виконання доручень Гітлера під керівництвом людини, яка була одночасно одним з головних директорів розвідки Гітлера".
 
"Це розповідь про "швидкоплинне свято" Бандери, яке його послідовники намагаються представити як славну і героїчну сторінку в історії українського визвольного руху. Насправді було б краще, особливо прихильникам вільної України, стерти з історії свого руху цей фашистський епізод, який не приніс Україні нічого, крім ганьби і страждань", - йдеться в кінці статті.
 
 
Раніше повідомлялося, що посли Польщі та Ізраїлю зробили спільну заяву про вшанування Бандери. Посли двох країн назвали образою участь представників влади України різних рівнів у вшануванні героїв з неоднозначною репутацією.
 
Пізніше МЗС України відповіло Польщі та Ізраїлю. Кожен народ і кожна держава самостійно визначає і вшановує своїх героїв, повідомила прес-секретар МЗС Катерина Зеленко.
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
ТЕГИ: РоссияСМИБандераЦРУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі