RU
 

Сенат США схвалив виділення $250 млрд на конкуренцію з Китаєм

Текст: ,  9 червня 2021, 08:30
0
289
Сенат США схвалив виділення $250 млрд на конкуренцію з Китаєм
Фото: Getty Images
Сенат США виділяє 250 млрд доларів на конкуренцію з Китаєм

Гроші підуть на наукові дослідження і високотехнологічні виробництва, щоб зберегти лідерство в сфері інновацій.

Сенат Конгресу США схвалив виділення 250 мільярдів доларів на фінансування наукових досліджень і високотехнологічних виробництв, покликаних утримати лідерство США в сфері інновацій на тлі конкуренції з Китаєм. Про це повідомляє Радіо Свобода в середу, 9 червня.

Головною статтею витрат визначена підтримка американської індустрії напівпровідників, яка повинна отримати 50 млрд доларів держінвестицій. У 1990 році на частку США припадало 37% всіх напівпровідників, що випускалися в світі, тепер же - 12%. Законодавці побоюються, що США стають занадто залежними від іноземних виробників у цій ключовій для розвитку технологій сфері. Вказується, що дефіцит напівпровідників, що виник під час пандемії, показав зростаючу роль Китаю в їхньому виробництві.

Крім того, сотні мільярдів доларів виділяються на фінансування державних дослідницьких центрів, на гранти приватним фірмам і університетам, щоб заохотити розробки, які можуть стати технологічними проривами.

Один з ініціаторів законопроекту сенатор-демократ Чак Шумер наголосив, що країни, які розвивають технології, пов'язані зі штучним інтелектом, квантовими обчисленнями і інноваціями, змінять світ за своїм образом і подобою.

"Або ми віддамо роль світового лідера нашим суперникам, або ми прокладемо дорогу ще одному поколінню американського лідерства", - вважає Шумер.

У свою чергу противники законопроекту стверджують, що держава не повинна настільки масштабно втручатися в ринкові процеси. На їхню думку, досі приватний капітал успішно виявляв перспективні напрямки в технологіях і своїми інвестиціями забезпечив США роль світового лідера в цій галузі.

Нагадаємо, що раніше президент США Джо Байден вніс в чорний список 59 компаній з Китаю. Указ Байдена розширює можливість уряду США реагувати на загрози китайських компаній в сфері технологій стеження.

Хоче "опанувати Америкою". Байден проти Китаю


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

ТЕГИ: СШАКитайСенат США
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі