RU
 

Світлану Тихановську висунули на Нобелівську премію миру

Українська служба DW,  31 січня 2021, 12:08
0
343
Світлану Тихановську висунули на Нобелівську премію миру
Фото: Getty Images / AFP
Світлана Тихановська під час вручення премії Сахарова в Брюсселі

Світлана Тихановська заявила, що разом з нею на здобуття Нобелівської премії миру претендує весь білоруський народ.

Президент Литви Гітанас Науседа висунув одну з лідерок білоруської опозиції Світлану Тихановську на Нобелівську премію миру. Про це сама Тихановська написала в Twitter в суботу, 30 січня. Вона додала, що разом з нею на цю премію висувається весь білоруський народ.

"Це чудовий вияв солідарності з Білоруссю і визнання нашої мирної боротьби за свободу, яка надихає весь світ з серпня минулого року", - підкреслила Тихановська.

За інформацією агентства AFP, на Нобелівську премію висунуті всі три лідерки білоруської опозиції - окрім Тихановської, ще Марія Колесникова і Вероніка Цепкало.

Раніше Світлані Тихановській та іншим представникам білоруської опозиції присудили премію Європейського парламенту "За свободу думки", яка називається на честь радянського фізика і дисидента Андрія Сахарова. Вручення цієї нагороди відбулося в Брюсселі 16 грудня 2020 року.

На Нобелівську премію миру цього року претендує також рух за громадянські права Black Lives Matter ("Життя чорних мають значення", BLM).

Висування кандидатів на Нобелівську премію миру

Кандидатів на Нобелівську премію миру можуть висувати депутати парламентів і члени урядів різних країн світу, ректори та професори університетів, попередні володарі премії, а також колишні і чинні члени і радники Нобелівського комітету.

Заявки приймаються до кінця січня. Потім оргкомітет премії миру назве короткий список претендентів на нагороду. Лауреат Нобелівської премії миру стане відомий в листопаді. У 2020 році цією премією нагородили Всесвітню продовольчу програму ООН.

Джерело: Українська служба DW

 

Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі