RU
 

У США готуються до інавгурації Джо Байдена

Українська служба DW,  20 січня 2021, 14:11
0
441
У США готуються до інавгурації Джо Байдена
Фото: Reuters
Джо Байден

Підготовка до інавгурації 46-го президента США Джо Байдена відбувається на тлі пандемії COVID-19 та розколу в американському суспільстві. Дональд Трамп на інавгурацію не прийде.

Деталі - у фотодобірці DW:

Гасло "Америка об'єднана"

Інавгурація Джо Байдена відбуватиметься під гаслом "Америка об'єднана". Обраний президент-демократ прагне об'єднати глибоко розділену країну та подолати політичні протиріччя. Імовірно, це також стане центральною темою його інавгураційної промови.

 

Без Дональда Трампа

Присутність чинного президента - один із символів мирної передачі влади під час інавгурації в США. Однак Дональд Трамп приходити на церемонію не збирається. Утім, це не перший випадок в історії країни. Під час інавгурації третього президента США Томаса Джефферсона переможений Джон Адам теж не був присутній. Востаннє чинний президент сплановано проігнорував інавгурацію наступника 1869 року.

 

Колишні президенти на церемонії

На відміну від Трампа, троє інших живих колишніх президентів США візьмуть участь в інавгурації Джо Байдена. Це демократи Білл Клінтон (праворуч) та Барак Обама (ліворуч), а також республіканець Джордж Буш (у центрі). Замість Трампа на інавгурації Байдена буде присутній чинний віцепрезидент США Майк Пенс.

 

Прапорці замість глядачів

Через пандемію було вирішено відмовитися від присутності великої кількості людей під час інавгурації. Замість цього на бульварі перед Капітолієм, де зазвичай збираються глядачі, розмістили 191,5 тисячі прапорців США, які мають символізувати тих, хто не зміг приїхати на церемонію.

 

Інавгурація на тлі пандемії

Джо Байден складатиме присягу як 46-й президент США за особливих обставин, коли у світі лютує пандемія коронавірусної хвороби COVID-19. Це одна з причин, чому церемонія великою мірою відбуватиметься в режимі онлайн, як і багато інших заходів останнім часом.

 

Посилені заходи безпеки

Після штурму Капітолія прихильниками Дональда Трампа 6 січня було вирішено посилити заходи безпеки під час інавгурації Джо Байдена. Окрім тисяч поліцейських, охороняти порядок будуть понад 20 тисяч бійців Національної гвардії США. Це більше, ніж солдатів, які служать в Афганістані та Іраку. Перед Капітолієм виставлені високі металеві паркани, а в місті з'явилися два кордони безпеки.

 

Супер-зірки на сцені

Музичний супровід інавгурації забезпечуватимуть зірки американської поп-сцени на кшталт Леді Гаги (на фото), яка має виконати національний гімн США. Запланований також виступ Дженніфер Лопес. Під час виборів вона відкрито підтримувала Байдена. На інавгурації будуть присутні також інші зірки, серед яких кіноактор Том Хенкс, а також композитор і драматург Лін-Мануель Міранда.

 

Присяга на Біблії

Джо Байден - другий в історії США президент-католик після Джона Кеннеді - складатиме присягу на Біблії. І хоч так робили майже всі його попередники, багато нерелігійних американців, кількість яких щороку зростає, критикують наявність релігійних елементів у церемонії. Тим більше що конституція США їх не передбачає. Критики вважають, що присяга на конституції була би кращим варіантом.

 

Перші укази

Одразу ж після інавгурації Байден планує підписати кілька декретів, якими будуть скасовані рішення Трампа. Серед них, зокрема, декрет про повернення США до Паризької кліматичної угоди, а також указ про обов'язкове носіння масок у федеральних будівлях і під час подорожей через кордони штатів. Також має бути знято заборону на в'їзд до США людей із країн, які населяють переважно мусульмани.

 

Джо Байден: як зміниться політика США щодо України за нового президента

Джерело: Українська служба DW


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

ТЕГИ: СШАинаугурацияДональд ТрампДжо Байден
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі