RU
 

У Казахстані оголосили підсумки виборів до парламенту

Корреспондент.net,  12 січня 2021, 07:59
0
156
У Казахстані оголосили підсумки виборів до парламенту
Голосування на парламентських виборах в Казахстані

Бар'єр у 7% подолали три політичні партії - Народна партія Казахстану, партія Нур Отан і Демократична партія Казахстану Ак жол.

У Казахстані партія Нур Отан (Світло Вітчизни) першого президента країни Нурсултана Назарбаєва перемогла на виборах в мажиліс (нижню палату) парламенту, отримавши 71,09% голосів виборців. Про це сказав заступник голови ЦВК республіки Костянтин Петров, оголошуючи остаточні підсумки голосування, що відбулося 10 січня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

На другому місці за кількістю голосів виборців перебуває демократична партія Ак жол з 10,95% голосів, Народна партія Казахстану (колишня Компартія Казахстану) третя в списку з 9,1% голосів виборців.

Народно-демократична партія Ауил набрала 5,29% голосів, політична партія Адал - 3,57%.

"Таким чином, 7%-ий бар'єр подолали три політичні партії - Народна партія Казахстану, партія Нур Отан, Демократична партія Казахстану Ак жол. Зазначені партії допущені до розподілу мандатів", - сказав Петров.

У підсумку партія Нур Отан отримала на виборах 76 місць в нижній палаті парламенту, партія Ак жол - 12, Народна партія Казахстану - 10.

Депутатський корпус нижньої палати парламенту Казахстану складається з 107 осіб. 98 депутатів були обрані за партійними списками в ході парламентських виборів. Ще дев'ять парламентаріїв було обрано до мажилісу голосуванням на сесії Асамблеї народу Казахстану (консультативно-дорадчий орган при президенті країни) минулого понеділка.

Нагадаємо, 10 січня в Киргизстані пройшли дострокові вибори президента і референдум з питання про форму правління. У підсумку колишній виконуючий обов'язки президента Киргизстані Садир Жапаров переміг в першому турі з результатом в 79,15%. Також більш ніж 80% виборців проголосували на референдумі за президентську форму правління в країні.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

ТЕГИ: Казахстанпарламент
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі