RU
 

У Багдаді тисячі людей вийшли на мітинг до роковин убивства Сулеймані

Українська служба DW,  4 січня 2021, 03:54
0
300
У Багдаді тисячі людей вийшли на мітинг до роковин убивства Сулеймані
На мітингу в Багдаді лунали антиамериканські гасла

Антиамериканська демонстрація з нагоди роковин вбивства іранського генерала Касема Сулеймані зібрала в Багдаді тисячі учасників.

Тисячі людей у неділю, 3 січня, вийшли на мітинг у столиці Іраку Багдаді з нагоди перших роковин вбивства іранського генерала Касема Сулеймані американськими військами. Головний мітинг відбувся в неділю на площі Тахрір у Багдаді, а напередодні ввечері схожа акція пройшла на шляху до аеропорту, де рік тому ударний дрон США обстріляв автоколону із Сулеймані. Тоді внаслідок атаки загинули восьмеро людей, серед яких, окрім Сулеймані, був також один із керівників проіранського шиїтського воєнізованого угруповання в Іраку Катаїб Хезболла Абу-Махді аль-Мухандіс.

На мітингу в Багдаді лунали антиамериканські гасла. Учасники акції називали США "великим сатаною", а лідера іракського уряду Мустафу аль-Кадамі - "агентом" Сполучених Штатів, передає інформагенція AFP. На багатьох плакатах та транспарантах, котрі несли мітингарі, було написано "США геть!". В Іраку розміщені американські війська, покликані передусім підтримувати тамтешніх військових у боротьбі з терористичною організацією Ісламська держава (ІД).

Крім того, в розташованому на півдні Іраку місті Наджаф відбулася окрема траурна церемонія за загиблим рік тому Абу-Махді аль-Мухандісу, де його поховали.

Акції в інших країнах Близького Сходу

Жалобні заходи на честь загиблого торік Сулеймані відбулися і в Ірані. Тамтешня влада називає вбитого генерала "мучеником". Раніше поминальні заходи за загиблими внаслідок торішнього удару в Багдаді відбулися також у Сирії, Лівані та Ємені.

Нагадаємо, у ніч на 3 січня 2020 року по аеропорту в Багдаді було завдано авіаудару щонайменше трьома ракетами, що влучили в колону автомобілів, де був генерал Сулеймані - керівник іранських загонів Аль-Кудс, що здійснюють спецоперації за межами Ірану. Згодом стало відомо, що наказ провести цей наліт віддав особисто президент США Дональд Трамп. У відповідь на це Іран обстріляв ракетами американські військові бази в Іраку.

Джерело: Українська служба DW

Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

ТЕГИ: Багдадгенерал
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі