RU
 

Кібератака століття. Хто напав на міністерства СШАСюжет

Корреспондент.net,  21 грудня 2020, 20:06
0
1523
Кібератака століття. Хто напав на міністерства США
Нова кібератака на США

Хакери розкрили комп'ютерні мережі скарбниці, Міністерства торгівлі і Міністерства національної безпеки США.

 
Атака вірусу Petya більше не наймасштабніша в історії.
 
14 грудня стало відомо, що органи влади США зазнали масштабної кібератаки через програмне забезпечення компанії Solar Winds.
 
Програмне забезпечення Solar Winds з інтегрованим у нього шкідливим кодом отримали 18 тисяч клієнтів компанії.
 
Корреспондент.net оцінив масштаби атаки.
 
 
Як було організовано
 
Зловмисникам вдалося проникнути в комп'ютерні системи через широко використовувані на корпоративному рівні програмні продукти розробника Solar Winds.
 
Близько 18 тисяч клієнтів, які користуються Solar Winds, скачали собі системи мережевого управління Solar Winds Orion. Тижнем раніше хакери його зламали і вставили в нього секретний код. Таким чином зловмисники отримали доступ до даних усіх цих компаній і установ.
 
 
Кого атакували
 
Дослідник у сфері кібербезпеки з університету Суррея Алан Вудвард каже, що, імовірно, це була найбільша кібератака в історії на західні уряди.
 
Хакери отримали доступ до даних міністерств внутрішніх справ, оборони, внутрішньої безпеки, а також скарбниці і Міністерства торгівлі США.
 
Свідчення злому виявили в себе і Міністерство енергетики США, і Національне управління з ядерної безпеки.
 
Microsoft заявив, що ідентифікував більше 40 своїх клієнтів, які стали жертвами цієї кібератаки. У їхньому числі держустанови, інститути політичних досліджень, недержавні організації та IT-компанії.
 
Близько 80% з них знаходяться в США, інші - у Канаді, Мексиці, Бельгії, Іспанії, Великобританії, Ізраїлі й ОАЕ.
 
Федеральні держустанови США отримали вказівку видалити в себе Solar Winds.
 
 
Хто атакував?
 
У ФБР офіційно не заявляли, хто, на їхню думку, стоїть за цими нападами.
 
Джерела The Washington Post повідомили, що за атакою стоїть угрупування Cozy Bear (також відоме як APT29), яку пов'язують з ФСБ.
 
Держсекретар США Майк Помпео також заявив, що за новою кібератакою на американський уряд стоїть Росія.
 
"Досить сказати, що були зроблені значні зусилля щодо використання частини стороннього програмного забезпечення для вбудовування коду в системи уряду США і, як тепер з'ясовується, в системи приватних компаній, компаній і урядів по всьому світу. Це було дуже значне зусилля, і я думаю, що ми можемо досить чітко сказати, що саме росіяни брали участь у цій діяльності", - заявив Помпео.
 
Але Трамп своєму держсекретареві не особливо вірить, президент США вважає, що преса перебільшує масштаби кібератаки і що за нею може стояти Китай.
 
"Я повністю в курсі, усе під контролем. Росія, Росія, Росія - (першочерговий кандидат), тому що мейнстримні медіа, в основному з фінансових причин, бояться обговорювати можливість того, що це міг бути (міг!) Китай", - написав Трамп у Twitter.
 
У заяві російського посольства в США, яка з'явилася в понеділок, 21 грудня, говориться, що Росія не проводить наступальних операцій у кіберпросторі.
 
 
Реакція буде?
 
Видання Associated Press з посиланням на анонімні джерела повідомило, що офіційні особи в Білому домі планували вдень 18 грудня оприлюднити заяву, в якій Росія називалася "головною дійовою особою" нової кібератаки на американський уряд, але в останній момент отримали вказівку скасувати публікацію документа. З якої причини і ким було зупинено заяву, агентство не уточнює.
 
Відповісти на кібератаки зможе вже наступний президент США. За словами майбутнього глави апарату Білого дому Рона Клейна, відповідь Джо Байдена на недавню серію хакерських атак вийде за рамки самих лише санкцій.
 
Серед можливих варіантів відповідей, як стверджують інсайдери, розглядаються фінансові заходи й хакерські атаки на російські інфраструктури.
 
При цьому очікується, що жорстка відповідь Байдена Москві отримає підтримку обох партій. Кремль же продовжує наполягати на своїй непричетності до цих кібератак.
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: Россия-СШАСШАхакерыБайденДональд Трампкибератака
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі