RU
 

Влада Ефіопії заявила про взяття столиці бунтівного штату Тиграй

Українська служба DW,  29 листопада 2020, 08:47
0
506
Влада Ефіопії заявила про взяття столиці бунтівного штату Тиграй
Фото: Edwin Remsberg / imago images
Мекеле - столиця ефіопського штату Тиграй

Армія Ефіопії встановила контроль над ключовими об'єктами у столиці штату Тиграй - місті Мекеле, заявив прем'єр країни. У штаті не вщухає конфлікт між правлячою в регіоні лівою партією НФЗТ і центральною владою.

Збройні сили Ефіопії встановили контроль над містом Мекеле, що є столицею штату Тиграй на півночі країни, де вже кілька тижнів поспіль не вщухає збройний конфлікт між центральною владою і правлячою в регіоні лівою партією "Народний фронт звільнення Тиграю" (НФЗТ). Про це в суботу, 28 листопада, повідомив прем'єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед у дописі в соцмережі Twitter.

За даними керівника уряду Ефіопії, армія взяла під контроль аеропорт, будівлю регіональної адміністрації та інші ключові установи. Операцію вдалося провести без завдавання ударів по мирних жителях 500-тисячного міста, запевнив ефіопський прем'єр.

Водночас регіональна влада стверджує, що військові атакували центр міста за допомогою "важкого озброєння й артилерії". Незалежна оцінка того, що відбувається в регіоні, практично неможлива, адже в Тиграї нині відсутні телефонний зв'язок та інтернет.

Десятки тисяч жителів Тиграю втекли до Судану

Конфлікт між владою Ефіопії і правлячою в Тиграї партією НФЗТ наростав з моменту вступу Ахмеда на посаду прем'єр-міністра у квітні 2018 року. Ефіопський прем'єр звинувачував НФЗТ у розпалюванні конфлікту, натомість у партії закидали очільникові уряду переслідування членів НФЗТ та звільнення їх з державних посад, нагадує інформагенція Reuters.

Збройне протистояння спалахнуло 4 листопада 2020 року. Наприкінці листопада центральна влада висунула ультиматум, давши повстанцям 72 години, щоб здатися. У ніч на 26 листопада Ахмед розпорядився довести до кінця "третю й останню фазу операції з відновлення порядку".

Згідно з приблизними підрахунками, жертвами збройного протистояння в цьому штаті стали тисячі людей. Крім того, за оцінкою ООН, з початку листопада понад 43 000 осіб втекли з Ефіопії до сусіднього Судану. Цій країні потрібні 125 мільйонів євро, щоб забезпечити біженців усім необхідним на найближчі шість місяців, зазначили в ООН. Організація закликала забезпечити негайний доступ співробітникам гуманітарних місій до шестимільйонного штату Тиграй, запаси продовольства в якому добігають кінця.

Нинішній прем'єр-міністр Ефіопії у 2019 році був удостоєний Нобелівської премії миру. Абій Ахмед був нагороджений за зусилля з урегулювання прикордонного конфлікту з сусідньою Еритреєю. Крім того, норвезький Нобелівський комітет відзначив внесок глави уряду у проведення реформ в Ефіопії.

Сама Ефіопія, населення якої налічує близько 115 мільйонів, є багатонаціональної державою та федерацією, що складається з 10 етнічних регіонів. Десятиліттями у владі країни домінували вихідці з Тиграю, аж до приходу до влади Абія Ахмеда. Населення бунтівного регіону складає близько шести відсотків від загальної чисельності населення країни.

Джерело: Українська служба DW

 

Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі