RU
 

Литва направила протест Білорусі через АЕС

Корреспондент.net,  4 листопада 2020, 15:00
0
250
Литва направила протест Білорусі через АЕС
Фото: twitter.com/rosatom
Литовська влада стверджує, що БілАЕС порушує міжнародні конвенції

МЗС Литви вимагає призупинити введення БілАЕС в експлуатацію до часу, поки на ній будуть забезпечені стандарти ядерної безпеки і природоохоронні вимоги.

 
Офіційний Мінськ повинен зупинити запуск у промислову експлуатацію Білоруської атомної електростанції, побудованої біля литовського кордону. Про це в середу, 4 листопада, заявило Міністерство закордонних справ Литви.
 
"Литва засуджує безвідповідальні дії Білорусі, які збільшують ядерну й екологічну загрозу не тільки для самої Білорусі чи Литви, а й для всієї Європи", - йдеться в документі.
 
МЗС Литви вимагає зупинити введення БілАЕС в експлуатацію, аж поки на ній будуть забезпечені стандарти ядерної безпеки і природоохоронні вимоги.
 
Литовська влада стверджує, що робота БілАЕС порушує міжнародні конвенції, а також вибірково підриває співпрацю з Міжнародною агенцією з атомної енергії.
 
Крім того, офіційний Вільнюс звинуватив Білорусь у невиконанні рекомендацій, запропонованих під час стрес-тестування БілАЕС представниками Європейського Союзу. У зв'язку з цим МЗС Литви направило Білорусі ноту протесту.
 
Як повідомлялося, перший енергоблок Білоруської атомної електростанції підключено до об'єднаної енергосистеми країни. Енергетичний пуск блока планується в листопаді цього року.
 
Нагадаємо, уряди Балтійських країн розробили загальну методику з торгівлі електроенергією. Відповідно до неї, електроенергія, що постачається у Литву, Латвію й Естонію, не повинна вироблятися в Білорусі.
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
ТЕГИ: БеларусьДипломатияАЭСЛитвапротестатомная энергетикаМИДатомная станция
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі