RU
 

Прокляття президентів США. Як воно працюєСюжет

Корреспондент.net,  26 жовтня 2020, 22:33
0
1383
Прокляття президентів США. Як воно працює
На Трампа можуть накласти прокляття?

Легенда про прокляття полягає в тому, що кожен американський президент, обраний в рік, що закінчується на нуль, помре або буде убитий до закінчення терміну президентських повноважень.

 

До президентських виборів в США тиждень. Вже повним ходом йде дострокове голосування і голосування через пошту. А в пресі тим часом згадали про прокляття Текумсе - це легенда про те, що індіанський вождь племені шауні Текумсе, вмираючи, прокляв американських президентів, так що кожен з них, обраний в рік, що закінчується на нуль, помре або буде убитий до закінчення терміну президентських повноважень.
 
На дворі 2020 рік, нові вибори президента, обом кандидатам далеко за 70. Ну а далі ви все самі розумієте.
 
Зародження легенди
 
Текумсе був одним з лідерів племені шауні. Він воював проти білих американців і загинув в 1813 році. Зломив опір Текумсе і його соратників тоді ще губернатор штату Індіана Вільям Гаррісон.
 
За легендою, яку вже в 20 столітті почала активно поширювати бульварна преса чи то сам Текумсе,  чи то його брат припустив, що Гаррісон стане президентом США і наклав на нього прокляття, згідно з яким кожен президент США, обраний в рік, що закінчується на нуль, помре на посаді.
 
І Гаррісон дійсно став президентом в 1840 і дійсно незабаром після інавгурації, всього через місяць, помер. Правда, на той момент 68-річний Гаррісон був найстарішим президентом США в історії, і деякі газети відкрито називали його дідусем.
 
4 березня 1841 на інавгурації він виступив з промовою, яка тривала майже 2 години і до сих пір залишається найдовшою інавгураційною промовою в історії Штатів. Було холодно, але президент не надів пальто і капелюх, щоб продемонструвати міцне здоров'я. І застудився. Наступні кілька тижнів роботи були напруженими. Перевтома і чергова застуда звалили Гаррісона в ліжко наприкінці березня. 4 квітня 1841 він став першим американським президентом, який помер на посаді.
 
Довгий час причину смерті Гаррісона визначали за діагнозом його лікаря: "пневмонія нижньої частини правої легені" і пов'язували з довгою інавгураційною промовою. Однак в 2014 році письменниця Джейн МакГі і доктор Філіп Маковяк зі Школи медицини Університету Меріленда спростували цей діагноз у статті в New York Times. Вони привели ряд доказів, що президент помер від септичного шоку, викликаного черевним тифом, який був наслідком попадання стічних вод в джерело водопостачання Білого дому.
 
Як прокляття "працювало"
 
У наступні 60 років після смерті Гаррісона в США вбили трьох президентів - і вони всі були обрані в "нульові роки".
 
Авраам Лінкольн був обраний президентом в 1860 році, переобраний в 1864, убитий в 1865. Лінкольн став взагалі першим президентом США - жертвою замаху.
 
 Джеймс Гарфілд - обраний в 1880, убитий в 1881.
 
Вільям Мак-Кінлі - переобраний в 1900, убитий в 1901.
 
У 20 столітті прокляття теж "продовжувало працювати".
 
Уоррен Гардінг - обраний в 1920, помер в 1923.
 
Франклін Делано Рузвельт - обраний в 1932 році, переобраний в 1936, 1940 і 1944, помер в 1945.
 
Джон Кеннеді, обраний в 1960, убитий в 1963.
 
Як перестало "працювати"
 
Напередодні президентських виборів 1980 року, на яких змагалися діючий президент демократ Джиммі Картер і республіканець Рональд Рейган, прокляття "нульового року" стало частиною політичного життя країни. У 1980 році американці обрали Рейгана, а вже в 1981 році в нього стріляв з револьвера Джон Хінклі-молодший. Але Рейган вижив і швидко пішов на поправку.
 
Президент Рейган прожив до 2004 року. Останні роки життя він страждав хворобою Альцгеймера. Деякі фанати "прокляття Текумсе" вважають, що він зруйнував його.
 
У 2000 році президентом США вибрали Джорджа Буша-молодшого. У Буша-молодшого в 2005 році кинули гранату в Тбілісі, але вона не вибухнула. У 2008 році в президента США кидав вже черевик єгипетський журналіст, але Буш-молодший легко ухилився. Прокляття знову "не спрацювало". Історики ж взагалі називають його вигадкою.
 
Але в 2020 році нічого виключати не можна.
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: Президентская гонка в СШАСШАДжордж Бушпокушение
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі