RU
 

Партизанський марш. Продовження кризи в БілорусіСюжет

Корреспондент.net,  19 жовтня 2020, 21:19
0
1043
Партизанський марш. Продовження кризи в Білорусі
Білоруси мітингують проти Лукашенка

У Мінську відбулася чергова масова мирна акція проти влади, а лідерів опозиції висунули на Нобелівську премію миру.

 
Третій місяць в Білорусі тривають протести проти влади Олександра Лукашенка. МВС вже погрожує демонстрантам вогнепальною зброєю, а вони все одно продовжують виходити на мітинги. Опозиціонерів висувають на Нобелівську премію миру, а Лукашенко поступово починає випускати політв'язнів.
 
Корреспондент.net продовжує стежити за ситуацією в Білорусі.
 
 
Тематичні протести
 
Білоруський протест шириться. У країні проходять акції пенсіонерів, жінок, студентів. Об'єднує їх два фактори. Усі протестують проти влади, і всіх затримує міліція, навіть пенсіонерів.
 
Але наймасовіші акції проходять по неділях. 18 жовтня пройшов Партизанський марш - мітингувальники пройшли ходою по Партизанському проспекту. За оцінками ЗМІ, в акції взяли участь не менше 30 тисяч осіб.
 
Ще напередодні акції в МВС оголосили, що будуть гуманно застосовувати вогнепальну зброю проти тих, хто надасть активний опір. У підсумку, у міліції заявили, що не застосовували спецзасобів проти протестуючих, але кілька разів стріляли в повітря гумовими кулями після того, як демонстранти почали кидати в їхній бік камені. За даними правозахисників, за участь у протестних акціях 18 жовтня по всій Білорусі було затримано більш як сто осіб.
 
 
 
Звільнення
 
З СІЗО випустили політтехнолога Віталія Шклярова. Бізнесмен, колишній член Ініціативної групи Віктора Бабарика Юрій Воскресенський заявив, що Шклярова перевели під домашній арешт. За словами Воскресенського, запобіжний захід змінили під його особисту поруку.
 
Віталій Шкляров працював у кампаніях канцлера ФРН Ангели Меркель, президента США Барака Обами і кандидата в президенти Берні Сандерса, а також у штабі Ксенії Собчак на виборах президента Росії 2018 року.
 
Шкляров був затриманий у Білорусі в липні. Його звинувачують у підготовці заворушень. За версією білоруських спецслужб, він мобілізував протестний електорат навколо блогера Сергія Тихановського. Шкляров це заперечує. Він скаржився на знущання в СІЗО.
 
10 жовтня Шкляров став одним з 12 учасників зустрічі з Олександром Лукашенком. Він влаштував круглий стіл в СІЗО КДБ, щоб обговорити з політв'язнями зміни до Конституції. Варто відзначити, що Воскресенський після виходу з СІЗО почав закликати до припинення протестів.
 
 
Нобелівська премія
 
Трьох представниць білоруської опозиції Світлану Тихановську, Марію Колесникову і Вероніку Цепкало висунули на Нобелівську премію миру 2021 року. Це зробив депутат норвезького парламенту від Християнської народної партії Гейр Тоскедаль. За його словами, білоруські опозиціонери заслужили цю нагороду своєю боротьбою за чесні вибори і як натхненники мирних демонстрацій проти нелегітимного режиму в Білорусі.
 
 
 
Тоскедаль сподівається, що висунення Тихановської, Колесникової і Цепкало на Нобелівську премію "приверне ще більшої уваги до мирної боротьби проти останнього диктатора Європи".
 
Тихановська, Колесникова і Цепкало становили так званий "жіночий тріумвірат", спільно протистоячи Олександру Лукашенку на виборах президента Білорусі 9 серпня. Після виборів Тихановська і Цепкало під тиском влади залишили Білорусь. Колесникова перебуває в СІЗО за звинуваченням у закликах до захоплення влади.
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: БеларусьЛукашенкопротесты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі