RU
 

Убивство Тихого океану. Що сталося на Камчатці?Сюжет

Корреспондент.net,  5 жовтня 2020, 20:41
0
3405
Убивство Тихого океану. Що сталося на Камчатці?
Фото: РБК
Наслідки забруднення Тихого океану

Грінпіс назвав ситуацію екологічною катастрофою, але влада Камчатки заявила, що про масштабне забруднення води поки що не йдеться.

 
Минулого тижня стало відомо про забруднення прибережних вод на тихоокеанському узбережжі Камчатки. Першими на це звернули увагу серфери, які катаються на Халактирському пляжі Авачинської затоки. Вони скаржилися на різь в очах, погіршення зору і нудоту після контакту з водою, а також розповіли про мертвих рибу, молюсків і нерп на пляжі.
 
Що ж сталося в Тихому океані?
 
 
Версії події
 
Регіональне Міністерство природних ресурсів виявило дворазове перевищення норми фенолів і чотириразове перевищення норми нафтопродуктів у воді в районі Халактирського пляжу. А також виявило ознаки забруднення вод нафтопродуктами ще на трьох ділянках Авачинської затоки. Грінпіс назвав ситуацію екологічною катастрофою, але влада Камчатки заявила, що про масштабне забруднення мова поки не йде.
 
РБК
 
У ЗМІ серед можливих причин забруднення називають витік нафтопродуктів з танкера, що проходив повз, або злив відходів в річку військовими. Хоча в Міноборони Росії категорично заперечують причетність до інциденту.
 
Губернатор Камчатки Володимир Солодов назвав три можливі причини події: техногенне забруднення (розлив токсичних речовин), природний вплив (скупчення токсичних мікроводоростей) або сейсмічна активність, пов'язана з вулканічними проявами. Останню версію вчені пізніше назвали малоймовірною.
 
Журналіст Юрій Дудь опублікував відео з великою нафтовою плямою біля узбережжя. Запис було зроблено з вертольота - на ноьму видно, що пляма розтеклася на сотні метрів. Журналіст також навів слова місцевого серфера Антона Морозова, який розповів, що, судячи з даних супутникових знімків, забруднення почалося ще кілька тижнів тому. "Ніякої реакції щодо запобігання катастрофі і порятунку ситуації не було. Імовірно, якби відповідальні за цю подію особи були мужнішими, і заявили про власний промах, і почали рятувальні операції - масштаби цього можна було втримати під контролем", - сказав Морозов.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

На видосах – Камчатка прямо сейчас. На фото в респираторе – Антон Морозов @snowave_kamchatka, тот самый серфер из нашего выпуска про Камчатку, который вместе с друзьями превратил Халактырский пляж в мировую достопримечательность. Вот что он пишет: «Еще 3 недели назад все после серфинга начали испытывать странные неприятные симптомы. Помутнение, сухость, боль и ощущение пленки на глазах. Першило горло, отекали и садились связки. Вкус океана – горький, не соленый, совершенно непривычный. Спустя время у нас – человек 20, проживающих в лагере, кто катает часто, – случилось отравление. Решили, что кишечная инфекция. И параллели не проводили. Было странно, но вода была вроде прозрачной, мы списывали это на возможные аллергические реакции на планктон или другие естественные биологические процессы и ждали прогнозируемого шторма. Была надежда, что с ним все это пройдет. Но это оказалось началом. В понедельник информация вышла в сеть. Власти отправили специалистов брать пробы. Вода становилась все более странной, мутной, густой. Из разных концов побережья приходили фото и видео, на которых – горы мертвых обитателей повсюду. Предварительные результаты проб показали превышение нефтепродуктов в 4 раза и фенола в 2 раза. Вчера и сегодня многие начали спешно уезжать с океана. Симптомы появляются даже без контакта с водой. Каждый час приходит новая информация и недавно получили от Greenpeace спутниковые снимки реки, которая впадает в океан, и которая, очевидно, и принесла смерть всему живому. Снимки в хронологии 1, 9, 24 сентября показывают, что 9-го числа река уже выливала тоннами отраву в океан. Получается, прошел уже почти месяц. Никакой реакции по предотвращению катастрофы и спасению ситуации не было. Вероятно, если бы ответственные за это событие люди были мужественней и заявили о своем промахе и начали спасательные операции – масштабы этого можно было держать под контролем. Но уже месяц из реки изливается яд, который убивает все вокруг». (Первое видео – пятно в океане, третье – просто жуть)

Публикация от Юрий Дудь (@yurydud)

 

Влада Камчатки виклала своє відео - на ньому чистий пляж. На записі, який Мінприроди регіону опублікувало за дві години до поста Дудя, показаний берег без будь-яких слідів нафти і мертвих морських тварин. "Колір води нормальний, запах повітря звичайний, пляж абсолютно чистий", - йдеться у підписі до відео.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Халактырский пляж в данный момент. Цвет воды нормальный, запах воздуха обычный, пляж совершенно чистый. Утром инспектора природного парка "Налычево" посмотрели прибрежную зону ООПТ - ничего аномального не зафиксировано. Сотрудники МЧС обследуют берег пляжа на всем его протяжении на квадроциклах с применением БПЛА. Параллельно группа выехала на Малую Лагерную. Кроме того продолжается отбор проб воды специалистами Росприроднадзора, Роспотребнадзора, УГМС.

Публикация от Минприроды Камчатского края (@minprir_kamchatka)

 

Точні причини забруднення води Камчатки досі невідомі, дослідження тривають.
 
 
Думка екологів
 
Загибель морських тварин свідчить про забруднення не тільки на поверхні, але і в товщі води, вважають у Камчатгідрометі і в російському відділенні Всесвітнього фонду дикої природи.
 
Мінприроди РФ не вважає подію на Камчатці масштабною катастрофою, тому що жодна людина не загинула, жодна людина не постраждала.
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: экологиязагрязнение водыТихий океанКамчатка
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі