RU
 

Для галочки. Чим загрожують Білорусі санкції ЄССюжет

Корреспондент.net,  2 жовтня 2020, 18:10
0
566
Для галочки. Чим загрожують Білорусі санкції ЄС
Лукашенко навіть не потрапив до чорного списку ЄС

Європейський Союз ввів санкції проти 40 білоруських чиновників, але не проти Олександра Лукашенка.

 
Протести в Білорусі тривають вже майже два місяці, а Євросоюз тільки зміг ввести санкції проти чиновників країни. Причому, самого Олександра Лукашенка в санкційному списку і зовсім не виявилося.
 
Корреспондент.net розбирався в причинах зволікання ЄС з санкціями і загрози, які вони несуть режиму в Білорусі.
 

Чорний список

 
В Офіційному журналі ЄС у п'ятницю опублікували список із 40 білоруських чиновників, проти яких Євросоюз вводить санкції за нечесні вибори і репресії проти мирних протестувальників.
 
У списку відсутній Олександр Лукашенко. Вищими посадовими особами зі списку є керівники МВС і ЦВК Білорусі, також у списку - командувач внутрішніми військами і керівники ОМОН. Санкції полягають у заморожуванні активів і забороні на поїздки до Євросоюзу. Вони набувають чинності з моменту опублікування постанови в Офіційному журналі ЄС.
 
В ЄС пояснюють, що поки не будуть вводити санкції проти Лукашенка, щоб зберегти можливість врегулювання кризи шляхом діалогу.
 

Через що затримка

 
Санкції вводять з істотною затримкою через блокування Кіпру, в обмін на свою згоду з білоруського питання країна вимагає від ЄС ввести жорсткі санкції проти Туреччини за проведення бурових робіт у Східному Середземномор'ї.
 
В результаті, Кіпр скасував своє вето після того, як лідери ЄС звинуватили Туреччину в порушенні міжнародного права.
 
"Європейська Рада рішуче засуджує порушення суверенних прав Республіки Кіпр, такі дії повинні бути припинені. Європейська Рада закликає Туреччину в майбутньому утримуватися від подібних дій, які порушують міжнародне право", - заявили лідери ЄС.
 
Вони підкреслили, що ЄС має стратегічний інтерес у стабільній і безпечній обстановці в Східному Середземномор'ї і в розвитку співпраці і взаємовигідних відносин з Туреччиною.
 

Відповідь Білорусі

 
МЗС Білорусі заявило, що в разі розкрутки "санкцій маховика" з боку ЄС може постати питання доцільності збереження дипломатичних відносин.
 
"ЄС загрожує нам тим, що перегляне свої відносини з Білоруссю. Це буде його вибір. Білоруська сторона, у свою чергу, також готова до подібного перегляду відносин і буде й надалі адекватно реагувати на будь-які недружні дії", - підкреслили у відомстві.
 
МЗС Білорусі навіть заявило про введення санкцій проти ЄС у відповідь на нещодавні домовленості саміту Євросоюзу щодо білоруських санкцій.
 
Ось тільки в білоруському МЗС навіть не опублікували власний список санкцій.
 

Що це означає

 
Білоруський політичний експерт Артем Шрайбман вважає, що не варто сприймати санкції ЄС як важливу подію.
 
"Це найчистіший символізм. Ніхто в Мінську на це реагувати не буде, нічию поведінку це не змінить. Ставки для вищих чиновників зараз набагато вищі, ніж право на шенгенську візу. Навіть Брюссель розуміє символічність своїх дій, і тому санкції такі скромні. Список у кілька разів коротший, ніж у 2011 році, і без Лукашенка в ньому, при тому, що репресії набагато жорсткіші. Ці санкції країни ЄС приймають виключно для себе, щоб показати самим собі, що вони не циніки, і права людини мають для них значення. У російській мові ця мотивація найкраще описується словами "для галочки", - вважає експерт.
 
На його думку, у Заходу дуже мало важелів у білоруській кризі.
 
"Причина банальна - Лукашенку плювати на думку Заходу про його дії. Щоб було не плювати, потрібно, аби товарообіг з ЄС на момент початку кризи був удвічі більшим, ніж з Росією, а не навпаки. В цьому і є ключова перешкода для угод Парижа і Берліна з Москвою з білоруського питання. Це не Молдова і не Україна, де Схід і Захід мали рівновеликий або порівняний один з одним вплив. Москва може вирішувати тут проблеми сама, без Макрона або Меркель, тому навіщо Путіну їх слухати. Єдине, чому може вийти інакше, - якщо Білорусь стане частиною якоїсь більшої угоди в форматі "ми прощаємо вам Навального, ви дотискаєте Лукашенка на посередництво ОБСЄ і передачу влади в 2021-му", - прогнозує Шрайбман.
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: ЕСБеларусьЛукашенкосанкции
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі