RU
 

Сенатори закликали Трампа розслідувати отруєння Навального

Українська служба DW,  1 жовтня 2020, 08:22
0
78
Сенатори закликали Трампа розслідувати отруєння Навального
Фото: DPA
США закликають розслідувати отруєння Навального

Сенатори просять президента США Дональда Трампа розглянути питання про можливі санкції щодо РФ за ймовірне застосування хімічної зброї всупереч міжнародному праву й нагадують про справу Скрипаля.

Члени комітету Сенату США з міжнародних відносин - сенатор від штату Айдахо Джеймс Ріш і сенатор від Нью-Джерсі Роберт Менендес - закликали президента країни Дональда Трампа розслідувати резонансне отруєння російського опозиціонера Олексія Навального. Своє прохання вони виклали в листі, датованому середою, 30 вересня.

"Ми звертаємося до вас з проханням розглянути питання про те, чи застосувала влада Росії хімічну або біологічну зброю, порушуючи міжнародне право або проти одного зі своїх громадян", - йдеться в листі на адресу глави Білого дому. Автори документа наголошують, що в разі підтвердження факту застосування хімзброї Росією проти причетних до цього осіб "слід запровадити санкції згідно з законом про контроль над хімічною та біологічною зброєю".

Обидва сенатори нагадали, що нервово-паралітичну речовину групи "Новачок" так само застосували під час замаху на колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля в британському Солсбері в березні 2018 року. Тоді адміністрація президента США вирішила, що за інцидентом стоїть влада РФ і що таке потрібно карати санкціями, зазначили сенатори. "Сполучені Штати знову мусять чітко дати зрозуміти, що подібна поведінка є неприйнятною", - резюмували автори листа.

Нагадаємо, російському опозиціонеру стало зле 20 серпня на борту літака, що летів з Томська в Москву. Після екстреної посадки в Омську політика госпіталізували. 22 серпня Навального доставили для лікування в Берлін. Росіянин 19 діб перебував у штучній комі. 23 вересня Навального виписали з клініки Charité в Берліні.

Експерти спецлабораторії збройних сил Німеччини на прохання клініки Charité провели токсикологічний аналіз проб, узятих у Навального, і виявили в них сліди отрути "Новачок". Згодом аналогічні висновки оприлюднили лабораторії в Швеції та Франції.

Навальний відреагував на "версію Путіна" про отруєння

Москва заперечує всі звинувачення в причетності до замаху на Олексія Навального і надсилала Берліну кілька запитів про правову допомогу.

Джерело: Українська служба DW


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

ТЕГИ: СШАРосіяНавальныйДональд ТрампСенат США
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі