RU
 

Польща пропонує створити фонд допомоги Білорусі

Корреспондент.net,  17 вересня 2020, 16:14
0
57
Польща пропонує створити фонд допомоги Білорусі
Фото: PAP
Матеуш Моравецький запропонував створити фонд допомоги Білорусі

Прем'єр-міністр Польщі вважає, що Євросоюз повинен виділити принаймні один мільярд для допомоги білорусам.

 
Глава уряду Польщі Матеуш Моравецький виступив з ініціативою створити в ЄС фонд в 1 мільярд євро для стабілізації економіки Білорусі. Про це він сказав у четвер, 17 вересня, під час зустрічі з литовським колегою Саулюсом Сквернялісом у Вільнюсі, повідомляє Інтерфакс-Україна.
 
За його словами, цей фонд допоміг би білоруській економіці відновитися.
 
 
 
"Фонд міг би стати дуже важливим. Важливим - це означає, що в нинішній ситуації він дозволить економіці Білорусі відновитися і стати привабливою для інвесторів, щоб білоруська держава знову змогла прийняти нові зобов'язання. Хоча б мільярд євро повинен бути виділений на цьому етапі", - заявив Моравецький на прес-конференції зі Сквернялісом.
 
Прем'єр Польщі заявив, що ЄС міг би з цього питання співпрацювати з Міжнародним валютним фондом, крім того, ЄС міг би ще більше відкрити свій ринок для білоруського бізнесу.
 
Зі свого боку, Скверняліс заявив, що ЄС повинен послати ясний сигнал про більшу відкритість щодо білорусів, але детально про створення нового фонду не згадував.
 
"Ми повинні послати ясний сигнал білорусам на цей розповсюджуваний міф, що без Росії білоруську економіку чекає крах. Нічого подібного", - заявив прем'єр Литви.
 
Скверняліс звернув увагу на те, що обіцяні Росією $ 1,5 млрд в першу чергу підуть на рефінансування наявного боргу, а не на стимулювання економіки.
 
"Ми повинні зробити так, як повелися з іншими країнами Східного партнерства: дозволити людям, які хочуть побачити, працювати і жити, відчути переваги західної демократичної держави. Тоді почнуться зміни і в білоруському суспільстві", - підкреслив глава литовського уряду.
 
Прем'єри Литви і Польщі також закликали до проведення нових вільних і демократичних виборів президента в Білорусі.
 
Нагадаємо, сьогодні Європарламент прийняв жорстку резолюцію щодо Білорусі, підтримавши санкції проти режиму Лукашенка і відмовившись визнавати його президентом країни.
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
ТЕГИ: ПольшаБеларусьЕвросоюзЛитвафонд
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі