RU
 

Іран і Туреччина різко розкритикували дипвідносини між Ізраїлем і Бахрейном

Українська служба DW,  13 вересня 2020, 07:09
0
328
Іран і Туреччина різко розкритикували дипвідносини між Ізраїлем і Бахрейном
Фото: Getty Images
Прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху (л) і король Бахрейну Хамад ібн Іса Аль Халіфа

Новину про відновлення дипломатичних відносин між Бахрейном та Ізраїлем негативно прийняли в Анкарі та Тегерані.

МЗС Ірану, коментуючи в суботу, 12 вересня, домовленість про нормалізацію відносин між Манамою і Тель-Авівом, заявив, що Бахрейн тепер також несе відповідальність за "злочини сіоністського режиму".

"Правителі Бахрейну з цього часу - співучасники злочинів сіоністського режиму", - йдеться в заяві, поширеній іранським зовнішньополітичним відомством.

"Цією ганебною угодою Бахрейн приніс в жертву Палестину на вівтар американських виборів. Наслідком, без сумніву, стане зростаючий гнів і ненависть пригнобленого народу Палестини, мусульман і вільних народів світу", - наголошується в документі.

Раніше, коли аналогічна домовленість була досягнута між ОАЕ та Ізраїлем, керівник Ісламської Республіки Іран Аятолла Хаменеї заявив, що Абу-Дабі зрадив ісламський світ.

У свою чергу, в МЗС Туреччини також жорстко засудили рішення влади Бахрейну нормалізувати відносини з Ізраїлем.

У міністерстві зазначили, що"досягнута між Тель-Авівом і Манамою домовленість суперечить зобов'язанням в рамках арабської мирної ініціативи, Організації ісламського співробітництва і підриває зусилля щодо вирішення палестинської проблеми".

У МЗС Туреччини вважають, що "ця домовленість лише надихне Ізраїль на продовження незаконних дій щодо палестинців і спроб зробити окупацію палестинських земель постійною".

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп напередодні оголосив, що Бахрейн і Ізраїль погодилися відновити дипломатичні відносини. "Сьогодні - ще один історичний день. Два наших великих друга - Ізраїль і Бахрейн погодилися на мирний договір. Це - друга арабська країна, яка укладає мир з Ізраїлем за останні 30 днів", - написав Трамп на свої сторінці у Twitter.

Бахрейн став четвертою арабською країною, яка оголосила про нормалізацію відносин з Ізраїлем. Вже довгий час Єгипет і Йорданія підтримують дипломатичні відносини з Ізраїлем, а в серпні про рішення встановити дипвідносини оголосили ОАЕ.

Джерело: Українська служба DW


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

ТЕГИ: Бахрейн
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі