RU
 

Космос як бійня. США і Росія сперечаються за зброюСюжет

Корреспондент.net,  28 липня 2020, 18:48
0
773
Космос як бійня. США і Росія сперечаються за зброю
Фото: Getty
США заявляють, що Росія випробувала орбітальну зброю

Американці хочуть новий договір, який контролює озброєння на орбіті. У Москві вважають, що подібні системи потрібно заборонити. При цьому Захід підозрює РФ у випробуванні такої зброї.

 
 
В австрійській столиці стартували консультації Сполучених Штатів і Росії з питань безпеки в космосі. Сторони спробують наблизитися до укладення договору про контроль розміщення зброї в навколоземному просторі.
 
Ці переговори називають найбільш інтенсивними з часів перезавантаження. Однак Москва і Вашингтон по-різному дивляться на цю сферу, так і перешкод до консенсусу у них достатньо. Корреспондент.net розповідає подробиці.
 

 

У США говорять про "лицемірство" Росії

 
У минулому році російський супутник Космос-2543 був виведений на орбіту. За офіційними даними РФ, невеликий запущений супутник є інспекційним.
 
При цьому він наближався не тільки до російських супутників, а й до американського "космічного шпигуна" типу KH-11, що створює знімки Землі з просторовою здатністю 15 сантиметрів.
 
Минулого тижня західні країни заявили, що 15 липня Космос-2543 випустив поблизу російського супутника снаряд. Хоча він не вразив ніяку ціль, американська і британська армія вважають незвичайні дії випробуваннями протисупутникової зброї космічного базування.
 
Як відзначили представники Космічного командування США, подібні дії "не відповідають заявленій місії цього супутника-інспектора".
 
Глава відомства, генерал Джон У. Реймонд, розцінив це як "черговий доказ зусиль Росії з розробки і випробування бойових систем космічного базування".
 
Ці звинувачення прозвучали на тлі підвищеної напруженості у відносинах між Вашингтоном і Москвою з цілої низки питань.
 
За останні кілька днів США звинуватили Росію в цілій низці протизаконних дій, в тому числі, в проведенні кібератак проти організацій, що займаються розробкою вакцини від коронавірусу, в порушеннях прав людини та у використанні російських найманців для дестабілізації ситуації з Лівії.
 
Повідомлення про те, що російські агенти пропонували талібам грошові винагороди за вбивства американських військових в Афганістані, ще більше посилили напруженість у відносинах між Сполученими Штатами і Росією.
 
Хоча раніше Вашингтон вже звинувачували Москву у випробуванні протисупутникової зброї, цього разу американці вперше публічно звинуватили Росію в проведенні випробувань орбітальної зброї, тобто, зброї космічного базування.
 
У Відні в понеділок, 27 липня, почалися консультації міжвідомчих делегацій Росії і США, які триватимуть до 30 липня. Сторони обговорюватимуть проблеми стратегічної стабільності.
 
На зустрічі планується робота трьох груп. Вона почалася із засідання робочої групи з безпеки в космосі, в подальшому зберуться групи щодо доктрин і потенціалів, щодо транспарентності і верифікації. Рішення про створення цих груп було прийнято в кінці червня на зустрічі стратегічної стабільності.
 
Одним із завдань зустрічі стане спроба зблизити позиції сторін щодо забезпечення космічної безпеки. У той час як Росія і Китай наполягають на підготовці міжнародного договору про нерозміщення зброї в космосі, США дотримуються іншої точки зору.
 
На думку Вашингтона, такий договір недоцільний, оскільки практично неможливо дати визначення космічній зброї і здійснити контроль за дотриманням такого договору.
 
Помічник держсекретаря США з міжнародної безпеки Крістофер Форд, який займається питаннями контролю над озброєннями, заявив про "лицемірство Кремля, який вимагає заборонити бойові системи космічного базування і в той же час проводить їх випробування".
 
Міністерство закордонних справ Росії вважає звинувачення Вашингтона і Лондона про випробування зброї на орбіті "спотворенням дійсності".
 
Постпред РФ при міжнародних організаціях у Відні Михайло Ульянов заявив, що консультації щодо стратегічної стабільності стали найбільш насиченим діалогом між Росією і США за останні десять років по цій темі.
 
"Не просто балаканина, а конкретні питання", - розповів російський дипломат.
 
Однак експерти сумніваються, чи дійсно сторони націлені на вирішення проблем і укладення домовленостей. У США через півроку може змінитися президент і вся адміністрація Білого дому, і в Москві розуміють, що в такому випадку багато узгоджені зараз рішення можуть бути скасовані чи переглянуті.
 
При цьому президент США Дональд Трамп раніше дав зрозуміти, що прийме пропозицію Кремля про продовження двостороннього Договору про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (ДСНО), тільки якщо до нього приєднається ще й Китай. Пекін пропозиції Трампа не цікавлять.
 
Багато експертів, у тому числі в Вашингтоні, не виключають, що влада США може створювати видимість активності з Росією, продовжуючи закликати Китай, щоб при закінченні ДСНВ мати можливість сказати, що вони все спробували, але не склалося, тому нового договору не буде.
 
Як говорить Форд, Росія і Китай давно перетворили космос у поле бою. У разі конфлікту як для Росії, так і для Китаю американські військові і розвідувальні супутники були б логічними цілями для того, щоб послабити переважаючі розвідувальні та комунікаційні можливості армії США.
 
Системи раннього попередження і супутники-шпигуни мають істотне значення і для ядерної стабільності. Вони можуть визначати місце запуску балістичних ракет і, наприклад, виявляти пускові установки".
 
Із заявлених напередодні консультацій у Відні публічних заяв сторін можна зробити висновок, що шанси домовитися про гарячу лінію щодо космосу в Росії і США є. Однак у питанні про вироблення кодексу відповідальної поведінки держав у цьому середовищі проривів очікувати не варто.
 
Сьогодні, 28 липня, сторони обговорюють майбутнє договору СНО-III, термін дії якого закінчується в 2021 році. Найімовірніший варіант з позитивних - продовження договору на невеликий термін, оскільки для розробки всеосяжного документа потрібні роки, а Трамп незабаром може покинути Білий дім.
 
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: Россияармия и вооружениекосмосСШАоружие
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі