RU
 

Король Бельгії перепросив за колонізацію Конго

Корреспондент.net,  1 липня 2020, 04:51
0
170
Король Бельгії перепросив за колонізацію Конго
Фото: Benoit Doppagne / Getty Images
Король Бельгії Філіп

Період бельгійського колоніального правління в Конго існував у період із 1908 по 1960 рік.

Король Бельгії Філіп відправив президенту Конго Феліксу Чісекеді лист з привітаннями з нагоди 60-річчя здобуття незалежності країни від Бельгії. У ньому монарх засудив акти насильства і жорстокості, які відбувалися в Конго в період бельгійського колоніального правління за короля Леопольда II. Лист опубліковано у вівторок, 30 червня, на сайті королівської сім'ї Бельгії.

"Я хотів би висловити своє глибоке співчуття щодо тих ран минулого, біль від яких сьогодні як і раніше відчувається, оскільки дискримінація в нашому суспільстві нікуди не поділася", - написав монарх.

Також він вибачився за страждання і приниження, яких зазнав за роки колоніалізму народ Конго, ставши колонією Бельгії в 1885 році за часів правління Леопольда II.

"Щоб зміцнити наші подальші зв'язки та розвивати плідну співпрацю, ми повинні дозволити собі говорити один з одним про наше спільне минуле з усією щирістю і прямотою", - написав король Бельгії в листі.

Король Філіп є прямим нащадком Леопольда II. Як зазначає видання La Libre Belgique, він став першим правлячим монархом, який висловив жаль з цього питання.

Короля Леопольда II сучасні бельгійці звинувачують у жорстокому поводженні з жителями поневоленого Конго, яке привело до геноциду місцевого населення і смерті, за різними підрахунками, від одного до 15 мільйонів осіб.

Раніше колишній глава Королівських перегонів Берні Екклстоун заявив, що більшу схильність до расизму проявляють темношкірі, ніж білі.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

ТЕГИ: БельгияКонгописьмоколониякороль
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі