RU
 

Скриня на мільйон. У США розгадали загадку скарбуСюжет

Корреспондент.net,  9 червня 2020, 21:00
0
2088
Скриня на мільйон. У США розгадали загадку скарбу
Фото: BBC
Форрест Фенн сховав скарб, який шукали кілька десятиліть

У національному парку США Скелясті гори в Єллоустоуні знайшли скарб вартістю мільйон доларів, який сховав там колекціонер Форрест Фенн.

 
Ексцентричний американський мільйонер Форрест Фенн сховав скриню з коштовностями в кінці 90-х років 20 століття в Єллоустонському національному парку.
 
Пошуками скарбу займалися десятки тисяч людей. Як мінімум, четверо шукачів скарбів загинули.
 
І ось скарб знайшли.
 

Загадка мільйонера

 
Форрест Фенн - колишній арт-дилер і колекціонер, ветеран В'єтнаму і археолог-самоучка. Ідея заховати скарби прийшла йому в голову в середині 90-х, коли йому діагностували рак. Шанси на одужання були невеликими, і мільйонер вирішив залишити про себе яскраву пам'ять - закопати скриню в пустелі і залишити підказки, де саме він його сховав. Хворобу вдалося зупинити, але ідею зі скарбом він таки реалізував.
 
У 2010 році Фенн опублікував свою автобіографію Пристрасть погоні, в якій написав, що сховав старовинну бронзову скриню зі скарбами десь у парку Скелясті гори (протяжність хребта - близько 4800 кілометрів, площа - 991 691 км²), на північ від Санта-Фе. У скрині нібито знаходяться дорогі предмети антикваріату, злитки золота і коштовності загальною вартістю три мільйони доларів (приблизно, до 2013 року їх вартість становила вже п'ять мільйонів). "Ніхто не знає, де він захований. Якщо я помру завтра, то заберу цю таємницю з собою в могилу", - написав Фенн.
 
Мільйонер залишив у книзі дев'ять підказок, зашифрованих у вірші і запропонував читачам взятися за пошуки захованих ним скарбів. Пошуком розгадок займаються тисячі людей - в інтернеті є багато спільнот, де люди обговорюють свої ідеї.
 
 
Фенн уточнював, що скарб знаходиться в безпечному місці, але все одно закликав авантюристів бути обережними, брати з собою необхідні запаси їжі і води, а також пристрій з GPS.
 
Після публікації книги Фенн дав ще кілька підказок. Наприклад, відомо, що скарб знаходиться на висоті більше двох тисяч метрів над рівнем моря; його не варто шукати на кладовищах і зруйнованих будівлях; його не варто шукати на території штату Айдахо і Юта. За словами мільйонера, наштовхнутися на скриню випадково, не розгадавши всіх підказок, неможливо.
 

Невдалі спроби

 
Пошуки скарбу коштували життя, як мінімум, чотирьом людям.
 
У січні 2016 року у пошуки скарбу відправився 54-річний розлучений пенсіонер з Колорадо Ренді Більє. Він вирішив, що розгадав загадку Фенна і скарб нібито знаходиться в одному з глибоких каньйонів, по яких тече річка Ріо Гранде. Незважаючи на холодну погоду, Більє відправився в дорогу по річці на рафті разом з псом по кличці Лео. У чоловіка був з собою рятувальний жилет і пристрій з GPS. Через десять днів його колишня дружина забила тривогу, почалися пошуки. Рятувальникам вдалося знайти перевернутий пліт і ледве живого від холоду пса, а тіло самого Більє виявили лише через півроку.
 
Другим загиблим став пастор з того ж Колорадо - 52-річний Періс Уоллес. Він зник на початку червня 2017 року. Спочатку поліція виявила його машину, потім шматок мотузки, а потім і тіло пастора в притоці річки Ріо ​​Гранде. Форрест Фенн висловив співчуття родині загиблого і його парафіянам.
 
Третьою жертвою пошуку скарбів став 31-річний Ерік Ешбі, який переїхав у Колорадо спеціально заради пошуку скарбів Фенна. Востаннє живим його бачили 28 червня 2017 року, коли він разом з іншими мисливцями за скарбами сплавлявся по річці Арканзас. Човен перекинувся, врятувалися всі, крім Ешбі. Через місяць поліція знайшла останки тіла, яке не змогла ідентифікувати. Вважається, що це тіло Еріка Ешбі, бо воно знайдено неподалік від місця аварії, а заяв про зникнення інших людей у цьому районі не надходило.
 
На початку червня 2017 року в Єллоустонському національному парку зник 53-річний житель Іллінойсу Джефф Мерфі. Його дружина звернулася в поліцію після того, як Мерфі пішов в одноденний похід, але в призначений час не вийшов на зв'язок. Через два дні рятувальники знайшли його тіло: мабуть, чоловік оступився на крутому схилі, впав з висоти 152 метри і розбився на смерть.
 
Родичі загиблих закликали Форреста Фінна припинити квест і зробити відповідну заяву. Однак сам він не вважає це за необхідне. "Якщо люди тонуть у басейні, потрібно не осушувати басейн, а вчити їх плавати", - говорив мільйонер.
 

Кінець історії

 
Напередодні Фенн повідомив, що скарб знайшли. За словами мільйонера, з ним зв'язався чоловік, який знайшов скриню. На підтвердження знахідки він надіслав фотографію. Розкривати свою особистість він не захотів. Фенн додав, що, за словами шукача скарбів, йому допоміг вірш-підказка з книги колекціонера.
 
Відповідаючи на питання журналістів, як він себе почуває після того, як скарб знайшли, Фенн сказав: "Не знаю. Наполовину це радість, наполовину - смуток від того, що історія закінчилася".
 
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: СШАклад
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі