RU
 

Щодня світ втрачає від забруднення повітря $8 млрд - Greenpeace

Корреспондент.net,  12 лютого 2020, 15:23
0
214
Щодня світ втрачає від забруднення повітря $8 млрд - Greenpeace
Фото: Getty Images
Щороку забруднення повітря викопним паливом забирає мільйони життів

Найвищі річні втрати, пов'язані із забрудненням повітря від спалювання викопного палива, несуть Китай, США та Індія.

 
Забруднення повітря через спалювання викопного палива призводить до щоденних втрат у світовій економіці в розмірі $8 млрд або $2,9 трлн у рік. Про це йдеться в спільній доповіді організації Greenpeace і Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA), оприлюдненій у середу, 12 лютого.
 
 
Відзначається, що втрати досягають близько 3,3% світового ВВП. Найвищі річні втрати, пов'язані із забрудненням повітря від спалювання викопного палива, несуть Китай ($900 млрд), США ($600 млрд) та Індія ($150 млрд). За ними слідують Німеччина з $140 млрд і Японія - $130 млрд.
 
Також експерти з'ясували, що спалювання вугілля, нафти і газу, що викликає проблеми зі здоров'ям, може привести до 4,5 млн передчасних смертей у світі щороку. Щорічно 40 тисяч дітей помирають, не доживши до п'яти років, через вплив дрібнодисперсних зважених часток, які потрапляють у повітря внаслідок спалювання вугілля та інших видів викопного палива (частки сажі і т.д.).
 
За даними ВООЗ, внаслідок забруднення навколишнього середовища щороку помирають понад 1,7 млн ​​дітей у віці до п'яти років. Щодня близько 93% (1,8 млрд) дітей у віці до 15 років дихають забрудненим повітрям, а в 2016 році від гострих інфекцій нижніх дихальних шляхів, викликаних забрудненим повітрям, померли 60 тисяч дітей.
 
"Щороку забруднення повітря викопним паливом забирає мільйони життів, збільшує ризик інсульту, раку легенів та астми і коштує нам трильйони доларів", - заявив агентству Bloomberg співробітник відділення Greenpeace у Південно-Східній Азії Мінву Сон.
 
На думку експертів Greenpeace, вирішити проблему забруднення повітря можна шляхом переходу на поновлювані джерела енергії і поетапної відмови від автомобілів, що працюють на дизельному паливі.
 
Крім того, для запобігання глобальної зміни клімату необхідно згортати існуючу вугільну та нафтогазову інфраструктуру і переходити на поновлювані джерела енергії.
 
За даними аналітиків Oxford Economics, за відсутності зусиль з обмеження викидів парникових газів температура Землі до 2050 року може підвищитися ще на 2°C, що загрожує скороченням світового ВВП на 2,5-7,5%.
 
Раніше в січні відразу в декількох країнах ЄС люди в протигазах вийшли на акції проти забруднення повітря. Тоді Європу накрив смог.
 
Також повідомлялося, що в атмосфері Землі вміст парникових газів досяг рекордно високих показників. Про це повідомила Всесвітня метеорологічна організація.
 
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
ТЕГИ: экологияЗемляэкологиGreenpeaceвоздухВВПзагрязнение воздухазагрязнения окружающей средыэкологическая катастрофаГринпис
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі