RU
 

В Ірані прощаються з убитим генералом Сулеймані

Українська служба DW,  6 січня 2020, 15:02
1
1485
В Ірані прощаються з убитим генералом Сулеймані
Фото: AFP
Попрощатися з вбитим генералом прийшли сотні тисяч людей

У жалобних церемоніях по всьому Ірану беруть участь сотні тисяч людей. Донька Сулеймані заявила, що загибель її батька стане "чорним днем для США й Ізраїлю".

У Тегерані сотні тисяч людей у понеділок, 6 січня, прощаються з командувачем Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) генералом Касемом Сулеймані, вбитим в Іраку внаслідок американського ракетного удару. Вранці тисячі людей зібралися на жалобну церемонію на території Тегеранського університету. Церемонія транслювалася в прямому ефірі майже на всіх телеканалах країни.

Потім тіло Сулеймані перенесли на площу Асад у західній частині Тегерана. Уздовж маршруту траурної процесії вишикувалися сотні тисяч людей. Духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї також прочитав молитву над тілом Сулеймані. Після завершення молитви присутні почали вигукувати: "Смерть Америці!".

Духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї над тілом Сулеймані / Фото АР

Дочка Сулеймані в своїй промові пообіцяла, що загибель її батька стане "чорним днем для США та їхнього союзника Ізраїлю". "Сім'ї американських солдатів на Близькому Сході будуть проводити дні в очікуванні смерті своїх дітей", - сказала вона.

Національна скорбота в Ірані

Іранський уряд оголосив понеділок вихідним днем, щоб всі охочі могли попрощатися з загиблим генералом. Багато вулиць в центрі Тегерана закриті для руху автомобілів, не працюють школи та вищі навчальні заклади. З Тегерана тіло Сулеймані доставлять у священне для шиїтів місто Кум, де біля одного з мавзолеїв також пройде прощальна церемонія. Похорон Сулеймані відбудеться 7 січня в його рідному місті Керман на південному сході Ірану. У місті 7 січня оголошено вихідним днем.

Напередодні сотні тисяч людей взяли участь в заходах прощання з Сулеймані в місті Ахваз на південному заході Ірану і у священному місті Мешхед на північному сході країни. На фотознімках, зроблених з повітря, видно гігантське скупчення народу в обох містах і багатокілометрові черги.

Жалобна хода у місті Ахваз / Фото Reuters

Особливо багато людей зібралося біля мавзолею восьмого імама Рези в Мешхеді. Скупчення людей було настільки величезним, що організаторам довелося скасувати подальше транспортування тіла Сулеймані в Тегеран, де на вечір була запланована церемонія за участю всього іранського керівництва.

Нагадаємо, 3 січня США провели операцію в районі аеропорту Багдада, в результаті якої був убитий іранський генерал Касем Сулеймані.
 
Ракетний удар по автоколоні, в якій їхав воєначальник, було завдано за особистим розпорядженням Трампа.
 
 
 
 
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі