RU
 

В Індії хочуть позбавити Кашмір особливого статусу

Корреспондент.net,  5 серпня 2019, 10:56
0
177
В Індії хочуть позбавити Кашмір особливого статусу
Фото: topwar.ru
Індія хоче позбавити автономії штат Джамму і Кашмір

У Джамму і Кашмірі вже назвали ситуацію "найтемнішим днем в індійській демократії".

 
Індійський уряд збирається забрати автономний статус у найбільш неспокійного регіону в Гімалаях - штату Джамму і Кашмір, який вже майже 70 років є яблуком розбрату між Індією і Пакистаном. Про це в понеділок, 5 серпня повідомляє індійська філія The Economic Times.
 
Офіційний Делі пропонує скасувати статтю в конституції, яка закріплює за цим, переважно, мусульманським штатом "особливий статус" і дає йому більше автономії, ніж будь-якого іншого регіону країни. Ця стаття вкрай важлива для регіональної безпеки: вона закладена в основу приєднання штату до Індії багато років тому.
 
Такий статус, серед іншого, дозволяє купувати там нерухомість лише резидентам. Також, за законодавством, на держслужбу в штаті можуть претендувати тільки місцеві жителі.
 
Ідею про позбавлення штату автономного статусу в парламенті Індії озвучив міністр внутрішніх справ країни Аміт Шах.
 
"Пристрій Джамму і Кашміру потрібно реорганізувати", - заявив він, закликавши депутатів включити це питання до порядку денного.
 
Лідер Демократичної партії Джамму і Кашміру Мехбуб Муфти вже назвала ситуацію через пропозицію влади "найтемнішим днем ​​в індійській демократії". На її думку, прийняття таких правок буде неконституційним і "зробить Індію окупаційною силою в штаті".
 
За її словами, цей крок матиме катастрофічні наслідки.
 
Нагадаємо, остання перестрілка на кордоні у штаті Кашмір сталася в кінці липня. Тоді загинули один військовий з боку Індії і двоє з боку Пакистану.
 
Нагадаємо, відносини Індії та Пакистану різко загострилися в середині лютого, після того як смертник підірвав себе поряд з колоною воєнізованої поліції в штаті Джамму і Кашмір. Жертвами теракту стали 45 осіб, відповідальність за нього взяло на себе угруповання "Джаїш-е-Мухаммад".
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
ТЕГИ: Индия-ПакистанИндия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі