RU
 

У США помер лауреат Нобелівської премії з фізики

Корреспондент.net,  25 травня 2019, 03:56
0
136
У США помер лауреат Нобелівської премії з фізики
Фото: santafe.edu
Маррі Гелл-Манн

Видатний американський фізик, лауреат Нобелівської премії Маррі Гелл-Манн помер на 90-му році життя.

 
Про це в п'ятницю, 24 травня, повідомив Інститут Санта-Фе у Twitter.
 
"Ми зі скорботою повідомляємо про смерть нобелівського лауреата, корифея з багатьох напрямків Маррі Гелла-Манна - одного з найвидатніших фізиків XX століття, першовідкривача, співзасновника ІСФ (Інституту Санта-Фе), предтечі кварка (фундаментальної частинки). Ти багатьох надихав, Маррі. тебе буде не вистачати", - йдеться в повідомленні інституту.
 
 
Гелл-Манн закінчив Єльський університет у 1948 році, а у 1951 році захистив докторську дисертацію. Вже в 1950-ті роки він стає одним з провідних фізиків.
 
Розробляючи класифікацію сильновзаємодіючих частинок - адронів, Гелл-Манн виявив закономірності, які дозволили припустити, що адрони повинні складатися з більш фундаментальних частинок, які він назвав "кварками".
 
До нинішнього моменту існування кварків підтверджено численними експериментами, а крім нейтронів, протонів і мезонів, що складаються з трьох і двох кварків, були відкриті тетракварк і пентакварки. Ідеї ​​Гелла-Манна стали основою сучасної квантової хромодинаміки.
 
За відкриття, пов'язані з класифікацією елементарних частинок і їхньою взаємодією, вчений отримав Нобелівську премію в 1969 році.
 
Нагадаємо, що у квітні на 94-му році життя помер Пол Грінгард - нейробіолог і лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицини.
 
 

 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
ТЕГИ: СШАфизикаНобелевская премияумерскончался
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.