RU
 

У Франції почалися нові маніфестації "жовтих жилетів"

Корреспондент.net,  11 травня 2019, 16:03
0
82
У Франції почалися нові маніфестації  жовтих жилетів
"Жовті жилети" протестують 26-й тиждень поспіль

Лейтмотивом мобілізації "жовтих жилетів" на цей раз стали не соціальні вимоги, а протест проти реформи освіти.

У містах Франції розпочалася нова хвиля маніфестацій учасників руху "жовті жилети". Про це повідомляє ТАСС у суботу, 11 травня.

Зокрема, у Парижі колона активістів вирушила з площі Жюсьє в південно-східній частині міста до однієї з площ на південній околиці столиці. Учасники акції співають французький національний гімн - Марсельєза, несуть прапори Франції і деяких регіонів країни.
 
Учасникам 26-ї серії загальнонаціональних протестів, кількість яких у столиці поки що не перевищує 300-400 осіб, належить пройти шлях майже в дев'ять кілометрів. Це дещо менше, ніж у попередні дні акцій. Лейтмотивом мобілізації "жилетів" цього разу стали не соціальні вимоги, а протест проти реформи освіти, яку проводить влада, висловлення підтримки викладачам, ліцеїстам і студентському загалу.
 
Ця маніфестація - єдина, дозволена в Парижі. Протестувальникам категорично заборонено з'являтися на Єлисейських полях і прилеглих вулицях. Закрито для них зони біля Національних зборів і собору Паризької богоматері.
 
Хода в Парижі має завершитися о 19:00 (20:00 - за Києвом), причому серйозно перешкодити її проведенню може дощ, що не припиняється з вечора п'ятниці. У Парижі і прилеглих департаментах уже побито декілька історичних рекордів за кількістю опадів, що випали.
 
Друга велика загальнонаціональна маніфестація проходить у Ліоні. Для проведення акції відведено центральну площу Белькур - одну з найбільших у Європі. У той же час маніфестантам заборонено з'являтися в чотирьох зонах міста, що в основному складають його історичний центр.
 
Особливо напруженою обстановка може виявитися в Нанті, який також має стати одним з основних центрів загальнонаціонального протесту. У цьому місті майже всі маніфестації в останні роки завершуються сутичками екстремістів з поліцією. Влада й цього разу не виключає, що в колони маніфестантів проникнуть близько 500 погромників-ультра з "чорного блоку".
 
Маніфестації пройдуть також у Страсбурзі, Бордо, Тулузі й Орлеані. У всіх цих містах місця їхнього проведення суворо обмежені, оголошено заборонені зони, стягнуто великі сили поліції і жандармерії.
 
Нагадаємо, 1 травня в Парижі на черговому мітингу "жовтих жилетів" сталися зіткнення протестувальників з поліцією. Співробітникам правоохоронних органів довелося застосувати сльозогінний газ. Було затримано понад 160 осіб.
 
Спочатку "жилети" протестували проти наміру влади ввести податок, який може спричинити зростання цін на бензин і дизель. Вони також вимагали підвищення мінімальної зарплати. У підсумку цей рух у своїй масі почав виступати проти політики президента Емманюеля Макрона.
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
 
ТЕГИ: ФранцияпротестыПарижпротестЛионакции протестаНант
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі