RU
 

Війна Трампа з Китаєм. Замість миру новий ударСюжет

Корреспондент.net,  7 травня 2019, 21:02
0
986
Війна Трампа з Китаєм. Замість миру новий удар
Американський президент Дональд Трамп

Адміністрація США може підвищити мита практично на весь китайський імпорт, якщо Пекін не піде на поступки.

 
Завершення торговельної війни між США і Китаєм очікувалося в цьому місяці, але американський президент Дональд Трамп анонсував різке збільшення імпортних мит на китайські товари, в результаті яких під дією обмежувальних тарифів може опинитися весь експорт із КНР у Штати.
 
Заява Трампа поставила під загрозу намічені на 10 травня переговори між Вашингтоном і Пекіном, на яких сторони ще можуть узгодити умови торгової угоди, кажуть експерти. Погроза новими митами також обвалила фондовий ринок Китаю. Корреспондент.net розповідає подробиці.
 
 

Чим Трамп погрожує Китаю

 
Переговори США і Китаю про закінчення торгової війни, яка триває рік, ще недавно були, за словами американської сторони, "близькі до завершення", але тепер загострилися.
 
Трамп написав на своїй сторінці в Twitter, що Пекін намагається "передомовитися" в останній момент, зазначивши, що переговори тривають, "але занадто повільно".
 
І додав, що збільшує тарифи на 200 мільярдів доларів китайського експорту з 10 відсотків до 25 відсотків із п'ятниці, 10 травня.
 
"Уже десять місяців Китай платить мито в 25 відсотків на експорт у США продукції обсягом 50 мільярдів доларів, і 10 відсотків на інші типи експорту обсягом 200 мільярдів доларів. Тарифи майже не позначилися на вартості продукції, основне навантаження поніс Китай", - написав Трамп.
 
 
Американський президент підкреслив, що ці тарифи частково стали причиною "прекрасних економічних результатів" США.
 
Після такого повідомлення президента США юань подешевшав на 1,3 відсотка, а індекс Шанхайської біржі в понеділок впав на 5,6 відсотка.
 
Реакція Пекіна була суперечливою: спочатку Wall Street Journal писала, що черговий раунд переговорів буде скасований, але потім міністерство закордонних справ Китаю заявило, що підготовка йде за планом.
 
 

Чого домагається Трамп

 
Американський президент ввів серію імпортних мит і почав торгову війну, мотивуючи це наявністю диспропорцій у торгівлі між країнами. Він також звинувачує Китай у системній крадіжці технологій, для якої використовуються легальні механізми.
 
Згідно із законом, для доступу на китайський ринок іноземні компанії зобов'язані відкривати спільні підприємства з місцевими партнерами. Отримавши доступ до чужих технологій, компанії КНР їх копіюють.
 
Минулого тижня голова КНР Сі Цзіньпін заявив про готовність збільшити закупівлі американської продукції і вжити заходів щодо захисту інтелектуальної власності.
 
 
Але американській стороні не сподобалося те, що Пекін не збирається міняти свої закони, а хоче обмежитися тільки вказівки галузевим міністерствам і окремим державним компаніям, пише New York Times.
 
За відомостями Financial Times, сторони не можуть домовитися і про те, як угода буде введена в дію: американці хотіли б скасовувати мита поступово, а китайці наполягають на тому, щоб це було зроблено відразу і одномоментно.
 
 

Що очікувати від переговорів

 
Трамп раніше кілька разів погрожував підняти тарифи на китайську продукцію, але в кінці найчастіше відміняв своє рішення, посилаючись на прогрес на переговорах.
 
В ING Bank називають нові погрози Трампа ризикованою, але, ймовірно, успішною стратегією переговорів з Китаєм. В ING Bank, як і раніше, чекають, що операція буде здійснена, і вказують на аналогічну ситуацію в переговорах США щодо НАФТА.
 
 
Швейцарський банк Julius Baer вважає, що обидві сторони зацікавлені в продовженні діалогу. Так, з початку року поліпшення настроїв було ключовим драйвером зростання сировинного ринку, і зрив торгових переговорів може мати довгострокові фундаментальні наслідки.
 
У Capital Economics вказують, що підвищення мит вдарить по США, оскільки заміщати ці китайські товари буде складніше: раніше мита поширювалися, в першу чергу, на ті позиції, за якими знайти альтернативних постачальників було легше.
 
 
 
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: СШАКитайПошлиныДональд ТрампТорговая война
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі