RU
 

Меркель має намір врятувати ракетний договір

Корреспондент.net,  1 лютого 2019, 15:28
0
244
Меркель має намір врятувати ракетний договір
Фото: Reuters
Меркель буде вести переговори щодо ракетного договору США і Росії

Угода про ракети може бути відновлена протягом півроку, якщо Росія виконає необхідні умови.

У разі оголошення США про вихід з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності Німеччина має намір використовувати найближчі шість місяців для переговорів з метою порятунку угоди. Про це заявила в п'ятницю, 1 лютого, канцлер ФРН Ангела Меркель, пише ТАСС.

"Якщо сьогодні справа дійде до оголошення, ми докладемо всіх зусиль, щоб використовувати шестимісячний термін для подальших переговорів", - сказала Меркель на спільній прес-конференції з прем'єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном.

"Для нас зрозуміло, що Росія порушила договір. З нею потрібно говорити", - продовжила Меркель.

За її словами, НАТО ретельно проаналізує, що буде означати вихід США з ДРСМД.

Як повідомляє AFP, раніше сьогодні німецький міністр закордонних справ Хайко Маас заявив, що Росія "де-факто анулювала" ракетний договір.

"Ми повинні відзначити, що договір був порушений російською стороною, і заклики останніх 60 днів до більшої прозорості і додаткової інформації нічого не дали", - сказав він.

Маас, який в останні тижні їздив між Москвою і Вашингтоном, намагаючись зберегти договір, заявив, що Росія все ще порушує умови документа.

У свою чергу заступник держсекретаря США Андреа Томпсон в інтерв'ю DW заявила, що Росія - єдина країна, яка стверджує, що США не дотримуються договору. Зокрема, Москва наполягає, що США розгорнули протиракетну систему в Румунії, що порушує договір.

"За договором, ми не можемо просто вибірково перевіряти системи інших країн. Але ми надали їм дані розвідки і факти, як і наші партнери. Але вони продовжують свою риторику і пропаганду. Це смішно. Світ бачить шахрайство таким, яким воно є, і ми продовжимо притягувати їх до відповідальності", - сказала Томпсон.

Вона також пояснила, що Вашингтон готується почати з 2 лютого процес денонсації угоди, який триватиме півроку. За цей період, говорить Томпсон, Росія ще може повернутися до виконання договору, але США вже з 2 лютого зможуть проводити науково-дослідні роботи і працювати над системами, які не могли використовувати, коли дотримувалися договору.

Водночас в МЗС Росії сьогодні вкотре заявили, що Москва не порушує договір щодо ракет.

Нагадаємо, США вимагають ліквідувати ракету 9М729, щоб зберегти ракетний договір. Саме про це йшла мова на переговорах США і Росії в Женеві 15 січня. Обидві сторони залишилися розчаровані результатами зустрічі.

25 січня ракетний договір обговорили на засіданні Ради Росія-НАТО. Учасники зустрічі також розійшлися в позиції щодо ракет.
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
ТЕГИ: РоссияСШАГерманияракетаракетыМеркель
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі