RU
 

Весільний шпигун. У Росії затримали американцяСюжет

Корреспондент.net,  2 січня 2019, 13:35
0
1035
Весільний шпигун. У Росії затримали американця
Фото: rt.com
Вілан неодноразово бував у Росії

Федеральна служба безпеки Російської Федерації заявляє про затримання американського шпигуна Пола Вілана, родичі американця впевнені, що він ні в чому не винен.

Громадянина США Пола Вілана затримали в Росії під час проведення "шпигунської акції", йдеться в повідомленні ФСБ. Проти американця порушено кримінальну справу за статтею шпигунство. Вона передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 10 до 20 років.

Корреспондент.net зібрав інформацію про затриманого американця і його майбутнє.

Колишній морський піхотинець

Вілану 48 років, він народився в Канаді в родині британців, але зараз живе в невеликому містечку Нові - передмісті Детройта, штат Мічиган. Вілан громадянин США і служив в американській морській піхоті. За словами його брата-близнюка Девіда Вілана, Пол неодноразово брав участь в бойових діях в Іраку.

Американська щоденна газета The Washington Post повідомила, що Вілана в 2008 році викрили в крадіжці і звільнили з армії.

З 2016 року колишній морський піхотинець працює начальником служби безпеки виробника автомобільних деталей BorgWarner.

BorgWarner - американський виробник автомобільних комплектувальних, утворений в 1928 році. Найбільш відомий випуском елементів трансмісії, зокрема коробок передач і їхніх компонентів, систем повного приводу і турбокомпресорів.

"Ми можемо підтвердити, що пан Вілан зараз є директором компанії з глобальної безпеки. Він відповідає за безпеку наших об'єктів в Оберн-Хілcі, штат Мічиган, і в інших точках по всьому світу, де розташована компанія", - йдеться на сайті компанії.

За словами брата, в компанії Вілан відповідає за фізичну безпеку об'єктів - захист від крадіжок і зломів. "Але точно не кібербезпека і не особиста охорона", - додав Девід Вілан.

Пол Вілан

Приїхав на весілля

За останні десять років Вілан неодноразово бував в Росії. За словами брата, Вілан відвідував країну в тому числі як представник кадрового агентства Kelly Services, де працював до 2016 року. Девід Вілан сказав, що його брат майже не знає російської мови і "міг тільки порозумітися".

У Москву Пол Вілан прилетів на весілля товариша по службі. Його друг, теж колишній морський піхотинець, одружився з росіянкою. Вілан в'їхав в країну майже за тиждень до весілля, 22 грудня, і оселився в Метрополі разом з іншими гостями. Востаннє знайомі бачили Вілана в день весілля 28 грудня, але на самій церемонії він не з'явився.

Вілан, ще будучи старшим сержантом морської піхоти США, в 2006 році скористався двома тижнями звільнення, щоб відвідати Росію, а саме Москву і Санкт-Петербург, йдеться в статті на офіційному сайті Корпусу морської піхоти США.

Девід Вілан наголошує, що його брат ні в чому не винен.

 "Ми глибоко стурбовані його безпекою та здоров'ям. Його невинність не викликає сумнівів і ми віримо, що його права будуть дотримані", - заявив брат затриманого.

Офіційні коментарі

МЗС Росії повідомило посольство США про затримання американця.

Сполучені Штати вимагають забезпечити консульський доступ до американського громадянина.

"Ми офіційно повідомлені про затримання (громадянина США) міністерством закордонних справ РФ. Зобов'язання Росії, відповідно до Віденської конвенції, вимагають від неї, щоб вона надала консульський доступ", - йдеться в повідомленні Держдепу США.

Готують обмін?

У липні 2018 року у Вашингтоні затримали 30-річну росіянку Марію Бутіну. Влада США вважає, що з 2015 року і, імовірно, до лютого 2017 року вона працювала в США за вказівкою "топ-чиновника з Центрального Банку, який раніше був членом парламенту Російської Федерації" - Олександра Торшина.

Росіянка, як випливає з обвинувальних документів, намагалася встановити неофіційні контакти з американцями, які можуть впливати на політику США. У тому числі з організаціями, що підтримують право володіти зброєю (Національною стрілецькою асоціацією, NRA) і "пропонувала їм секс в обмін на посаду".

У 2010 році вже був прецедент, коли Москва домовилася з Вашингтоном про масштабний обмін агентами. Тоді в Росію повернулися 10 агентів РФ, в тому числі знаменита Анна Чапман. У зворотному напрямку пройшов, наприклад, Сергій Скрипаль, на якого через 8 років було скоєно замах в Солсбері.

Російська влада категорично заперечує, що Бутіна - їхній агент. Кілька тижнів тому на своїй щорічній прес-конференції президент Росії Володимир Путін особливо наголосив, що відплати за її затримання не буде. "Ми не будемо хапати ні в чому не винних людей тільки для того, щоб їх на когось міняти", - наполягав він.

Але, як ми бачимо, Вілан вже затриманий, можливо, його якраз і обміняють.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: Россия-СШАСШАшпионажФСБ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі