RU
 

Тереза й далі біля керма. Brexit був на волосиніСюжет

Корреспондент.net,  13 грудня 2018, 09:30
0
352
Тереза й далі біля керма. Brexit був на волосині
Тереза Мей залишається на чолі британського уряду

Глава уряду Великобританії Тереза Мей залишається лідером Консервативної партії і прем'єр-міністром всупереч наміру оголосити їй недовіру.

Великобританію продовжують розривати внутрішні суперечності стосовно виходу з Європейського Союзу.

Тепер не всім подобається угода з ЄС щодо Brexit. Через це відправити у відставку намагалися прем'єр-міністра країни Терезу Мей. Але нічого не вийшло, а значить Brexit не скасовується, а Мей залишається біля керма.

Вотум недовіри

Депутати британської Консервативної партії зібрали підписи за вотум недовіри лідеру політичної сили і прем'єр-міністру країни Терезі Мей. Для запуску процедури досить 48 голосів.

Причиною недовіри стала підтримана Мей угода з ЄС щодо Brexit, яка, на думку частини консерваторів, ущемляє права Британії і залишає її в залежності від континенту. Угоду мав затвердити парламент, але прем'єр вирішила перенести голосування на невизначений термін через відсутність підтримки серед парламентарів. В ЄС прямо заявили, що жодного перегляду угоди з Лондоном не буде, може йтися тільки про врегулювання її окремих положень.

Згідно з планом Мей, для остаточного виходу Британії з ЄС і досягнення домовленості в сфері торгівлі вводиться перехідний період до 31 грудня 2020 року. До його завершення, між ЄС і Британією буде діяти старий митний режим, і Лондон буде зобов'язаний дотримуватися європейського регуляторного законодавства.

Таким чином, до початку 2021 року Великобританія залишається в юридичному полі ЄС - загальноєвропейське законодавство буде превалювати над національним.

Перехідний період може бути за згодою сторін продовжений Об'єднаним комітетом представників ЄС і Британії після грудня 2020 року, але допустимі терміни його продовження не уточнюються.

Угода гарантує права громадян країн ЄС на території Британії в плані вільного переміщення і аналогічні права британців, які проживають на материку. Режим вільного переміщення громадян Британії та країн ЄС буде діяти до кінця перехідного періоду.

Відкладається вирішення питання кордону з Ірландією, ЄС також погодився скоротити суму фінансових претензій до Лондона, своєрідний "рахунок за вихід" зі складу союзу.

Недовіра Терезі Мей як лідера правлячої партії автоматично означала б і недовіру голові уряду і могла привести як до відставки уряду, так і, швидше за все, до зриву прийняття угоди про умови виходу Британії з ЄС.

Великобританія і зовсім могла відмовитися від Brexit в разі відставки Мей. За відставкою прем'єра міг бути повторний референдум з питання про вихід країни з ЄС або проведення позачергових виборів у разі відставки Мей, на яких, якщо судити з поточних опитувань, міг би перемогти глава Лейбористської партії Джеремі Корбін.

 Brexit під загрозою

Провал голосування

Але голосування за недовіру Мей провалилося.

Тільки 117 депутатів проголосували за пропозицію про недовіру голові партії та уряду, 200 парламентаріїв висловилися проти.

Для того, щоб зберегти посаду, Мей повинна була отримати щонайменше 159 голосів однопартійців (50% + 1 голос).

Тепер, після провального голосування, Мей залишиться на своїй посаді і її не можна буде усунути від влади протягом 12 місяців.

Разом з тим Мей заявила у зверненні до депутатів-консерваторів, що "не очолить партію на наступних виборах". При цьому прем'єр-міністр дала зрозуміти, що має намір залишитися на посаді до 2022 року.

Наслідки

Експерти зазначають, що навіть за підтримки консерваторами прем'єра, у Мей звужується поле для політичного маневру і вона зазнала сильних репутаційних втрат через сам факт "розгляду її справи на внутрішньопартійну суді".

Головний редактор і видавець журналу Politics First Маркус Пападопулос вважає, що перемога Мей не означає, що їй більше не загрожує відставка.

"Увага просто знову зміститься на питання про те, чи зможе вона домогтися схвалення в парламенті своєї угоди про вихід з ЄС. Чи вдасться їй отримати досить поступок з боку Євросоюзу, чи вийде зробити щось з питанням про Північну Ірландію?" - зазначає експерт.

Не усунутий і розкол всередині Консервативної партії. Найнепримиренніші євроскептики, включаючи екс-главу МЗС Великобританії Бориса Джонсона, вже давно погрожували змістити Мей із займаної посади, і не стануть лояльнішими, прогнозує Пападопулос.

Тому інтриги навколо британського прем'єра і Brexit триватимуть.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: Великобритания
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі