RU
 

Найбільші з часів холодної війни. Навчання НАТОСюжет

Корреспондент.net,  8 листопада 2018, 19:06
0
619
Найбільші з часів холодної війни. Навчання НАТО
Україна також візьме участь у Trident Juncture-2018

Trident Juncture імітують відповідь НАТО на збройний напад на одного з учасників альянсу.

 
Завершилася перша фаза найбільших із часів холодної війни навчань НАТО. В Trident Juncture, які проходили в Норвегії, крім членів альянсу, також брали участь війська Швеції і Фінляндії. Україна приєднається вже до другої фази, яка відбудеться 9 - 23 листопада.
 
Керівництво Північноатлантичного альянсу назвало вчення успішними. Глава Генштабу Норвегії відзначив ентузіазм і напружену роботу учасників маневрів. Корреспондент.net розповідає подробиці.
 

Як пройшли навчання НАТО

 
Північноатлантичний альянс істотно розширив масштаби військових навчань після анексії Криму і початку конфлікту на сході України.
 
Навчання Trident Juncture проходять раз на три роки і вважаються найбільшими маневрами НАТО. У 2018 році в першій фазі навчань, яка проходила з 27 жовтня по 7 листопада, взяли участь більше 45 тисяч військовослужбовців з 31 країни, 250 літаків, 65 кораблів, а також більше десяти тисяч одиниць бойової техніки.
 
За сценарієм Trident Juncture НАТО доводиться оборонятися від вигаданої держави Мурінус. Для звільнення захоплених територій військові відпрацьовували перекидання військ по морю, висадку десанту і нанесення ударів з повітря.
 
Армію Мурінуса або сили Півночі представляли військовослужбовці Норвегії, Канади і Швеції, а також морська піхота США. У морі їх підтримували кораблі ВМС Канади, Данії, Норвегії, Польщі, Британії та США.
 
 
Їм протистоять сили Півдня - морська піхота Бельгії, Великобританії, Німеччини, Данії, Іспанії, Канади, Латвії, Литви, Нідерландів, Норвегії, Португалії, Туреччини, Фінляндії, Франції та Швеції.
 
Генсек НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що Trident Juncture є наймасштабнішими навчаннями альянсу з часів холодної війни.
 
Навчання не спрямовані проти Росії, вони носять оборонний характер та імітують відповідь НАТО на збройний напад на одного з учасників альянсу, запевнив генсек.
 
"Trident Juncture - це чіткий сигнал як нашим народам, так і будь-якому потенційному супротивникові: НАТО не шукає конфронтації, але ми готові захищати всіх союзників від загрози", - додав Столтенберг.
 
В рамках навчань американський авіаносець вперше за 30 років увійшов в Арктику. 19 жовтня авіаносна ударна група ВМС США на чолі з атомним авіаносцем Harry S. Truman увійшла в межі Північного полярного кола.
 
 
Не обійшлося без інцидентів. 8 листопада фрегат Helge Ingstad, який брав участь у навчаннях, зіткнувся з танкером Sola TS, внаслідок чого постраждали семеро членів екіпажу фрегата.
 
За інформацією рятувальників, фрегат із 137 людьми на борту не впорався з керуванням і почав дрейфувати до берега. На кораблі залишилися десять чоловік, інші були евакуйовані. На борту танкера знаходилися 23 людини.
 
 
 

Росія бачить загрозу

 
Однак в МЗС Росії вважають, що навчання спрямовані проти їхньої країни. За словами представника відомства Марії Захарової, вони можуть спричинити ускладнення військово-політичної обстановки в Європі.
 
"Розглядаємо дії НАТО як спробу використовувати військово-політичний потенціал Фінляндії і Швеції для реалізації власних кон'юнктурних завдань щодо стримування Росії під абсолютно надуманими і вигаданими приводами", - підкреслила вона.
 
Очевидно, що ця демонстрація бойового потенціалу має чітку антиросійську спрямованість, йдеться в повідомленні на сайті МЗС Росії.
 
Російські військові інспектори були присутні на військових навчаннях Trident Juncture.
 
Відзначимо, що Росія провела ракетні стрільби в Норвезькому морі одночасно з Trident Juncture - з 1 по 3 листопада.
 
Генсек НАТО при цьому зазначив, що не бачить проблеми в проведенні Росією ракетних стрільб.
 
"Це міжнародні води і міжнародний повітряний простір, і поки вони роблять це коректним чином, їх дії не створюють проблем для наших навчань. Ми відкриті щодо того, що робимо", - сказав Столтенберг.
 

Участь України

 
Військовий представник місії України при НАТО генерал Володимир Аскаров розповів, що українські військові візьмуть участь у другій командно-штабній фазі навчань, яка пройде в період з 9 по 23 листопада.
 
 
"Безпосередня участь наших військовослужбовців (у Trident Juncture-2018) почнеться тільки в другій фазі навчань - так званій командно-штабній фазі - вона триватиме з 9 по 23 листопада. Там беруть участь п'ятеро наших військовослужбовців", - зазначив генерал.
 
Він зазначив, що для України є перевагою бути на цих навчаннях.
 

Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: НАТОфотоНорвегия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі