RU
 

Похвалив анексію. Книга про Скрипаля і його роботуСюжет

Корреспондент.net,  3 жовтня 2018, 15:20
0
434
Похвалив анексію. Книга про Скрипаля і його роботу
Фото: Из личного архива Скрипаля
В отруєнні Скрипалів підозрюють Росію

Публікація невідомих деталей про життя колишнього шпигуна до і після отруєння в Солсбері заснована на інтерв'ю.

 
У світ виходить книга кореспондента Бі-Бі-Сі Марка Урбана "Справа Скрипаля. Життя на межі смерті російського шпигуна" про життя колишнього полковника ГРУ до і після отруєння в Солсбері в березні 2018 року.
 
Книга заснована на інтерв'ю, які дав Скрипаль ще до інциденту в Солсбері і після отруєння. Вона ще не надійшла в продаж, але преса опублікувала деякі уривки тексту.
 
У книзі немає відповіді на запитання, хто отруїв Скрипалів, але міститься докладна розповідь про життя і роботу подвійного шпигуна. Корреспондент.net розповідає подробиці.
 
Не міг повірити в "російський слід"
 
Отруєний колишній шпигун спочатку відмовлявся вірити в те, що російський уряд, як заявляє Британія, намагався його вбити. Коли Скрипаль прокинувся після п'ятитижневої коми, йому довелося проходити непросту психологічну адаптацію.
 
Йому довелося докласти багато зусиль, щоб примиритися із ситуацією, у якій він опинився після того, як їх з донькою Юлією намагалися отруїти отрутою Новичок, цитує The Guardian автора книги.
 
За словами Урбана, Скрипаль не дозволив його цитувати безпосередньо, пояснивши: "Розумієте, ми боїмося Путіна". Він не думав, що небезпека загрожує йому самому, але не хотів робити ніяких публічних заяв, щоб його донька Юлія Скрипаль і її син Александр могли вільно приїжджати до нього з Москви.
 
Як відомо, Росія заперечує свою причетність до отруєння Скрипалів. Як заявили в Кремлі, підозрювані в замаху є пересічними громадянами, а не офіцерами ГРУ.
 
Підтримував Кремль
 
Скрипаль виказував себе як "безсоромний російський націоналіст", незважаючи на те, що сам продавав російські секрети МІ6, зазначає автор.
 
Урбан з'ясував, що Скрипаль багато часу проводив за переглядом російського Первого канала. Він багато в чому засвоїв політику російської влади, пише журналіст, "нехай навіть і сидячи в купленому MI6 (британська розвідка. - ред.) будинку", особливо що стосувалося України.
 
Скрипаль підтримав анексію Криму у 2014 році. Він зневажливо називав українців "звичайними вівцями, яким просто потрібен хороший пастух", пише The Guardian.
 
Також колишній шпигун відмовлявся вірити, що російські війська таємно увійшли на Донбас, кажучи, що якби вони це зробили, то швидко дібралися б до Києва.
 
Як працював на Британію
 
Скрипаль інформував західні служби розвідки, коли переїхав до Великої Британії у 2010 році після обміну шпигунами. Він їздив у США у 2011 році, Чеську республіку у 2012 році і в Естонію. Минулого літа він провів тиждень у Швейцарії, інструктуючи розвідку цієї країни, пише Урбан.
 
Є й свіжі подробиці кар'єри Скрипаля як цінного агента Великої Британії під прикриттям. Влітку 1996 року його найняв неназваний офіцер розвідки MI6. У той час Скрипаль працював в іноземній місії Росії в Мадриді. До цього він служив на Мальті і входив в іспанську резидентуру ГРУ.
 
Скрипаль погодився надавати інформацію в обмін на гроші і британський паспорт. Своє рішення він обгрунтував тим, що ще до від'їзду в Мадрид намагався піти з ГРУ, оскільки розчарувався у військовій розвідці і вважав, що російські лідери Михайло Горбачов і Борис Єльцин зрадили його після розпаду СРСР.
 
Особистих зустрічей з британськими шпигунами не було, але Скрипаль записував важливу інформацію в книги російських письменників невидимим чорнилом і відправляв їх як подарунки.
 
Скрипаль також передавав британській розвідці MI6 відомості про поширену в 1990-ті роки у ФСБ корупційну схему, цитує The New York Times книгу.
 
Як пише автор, ця інформація засекречена, а тих, хто дізнавався подробиці про відмивання грошей, усували. Як розповів Скрипаль, у 2004 році в госпіталі знайшли мертвим офіцера ВМФ, який працював у військовій розвідці.
 
Це сталося невдовзі після допиту чоловіка, якого раніше спіймали на переданні інформації західним спецслужбам. Офіційною причиною смерті назвали самогубство.
 
Скрипаль передавав британській розвідці MI6 інформацію про офіцерів, які здійснювали різні закупівлі за завищеними цінами і вносили до бюджету фіктивні статті витрат. Отриманий прибуток нібито розподілявся між їхнім керівництвом.
 
Уточнюється, що саме ці дані Велика Британія використовувала, щоб допомогти іспанській розвідці завербувати згодом померлого співробітника ВМФ.
 
Як пише Урбан, Скрипаля видав "кріт" в іспанській розвідці і у 2004 році його заарештували.
 
Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
СПЕЦТЕМА: СюжетиОтруєння Скрипаля
ТЕГИ: БританиякнигаотравлениеБи-би-си
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі