RU
 

В Європі месенджери хочуть змусити співпрацювати з поліцією

Корреспондент.net,  30 березня 2018, 15:44
1
124
В Європі месенджери хочуть змусити співпрацювати з поліцією
Месенджерам доведеться розповісти про своїх користувачів

Надавати дані про користувачів планують зобов'язати такі соціальні мережі, як Twitter і Facebook, постачальників "хмарних" послуг, реєстраторів доменних імен і платформи онлайн-торгівлі.

Європейська комісія домагається, щоб месенджери та інші цифрові комунікаційні сервіси надавали поліції дані користувачів протягом десяти днів з моменту запиту, а в термінових випадках - протягом шести годин. Про це пише видання Euractiv.

Видання посилається на проект пропозицій Єврокомісії, що потрапив в його розпорядження, яка наполягає на тому, щоб відповідні сервіси надавали необхідні для поліцейських розслідувань докази, де б не перебували офіси цих організацій або місця зберігання даних.

Euractiv уточнює, що ця реформа буде оголошена 17 квітня.

"Закон про електронні докази змусить широке коло додатків цифрового зв'язку швидко відповідати на запити про дані з боку сил правопорядку або судових органів", - йдеться в повідомленні видання, близького до Європейської комісії.

Під нові правила підпадають такі соціальні мережі, як Twitter і Facebook, постачальники "хмарних" послуг, реєстратори доменних імен і навіть платформи онлайн-торгівлі.

Автори проекту пояснюють нові вимоги "експоненціальним застосуванням онлайн-сервісів і додатків, що іноді використовуються для скоєння злочинів".

Euractiv наводить думку члена Єврокомісії з питань юстиції Віри Юрової про те, що необхідні юридичні нововведення, оскільки влада в ЄС зіштовхується з довгими і складними процедурами отримання даних для розслідування, коли вони зберігаються в інших країнах.

При цьому європейський інформаційний портал вказує на те, що майбутні зміни викликають суперечливу реакцію в ЄС.

Прихильники захисту приватного життя оскаржують цей проект Єврокомісії, що вимагає від компаній онлайн-послуг швидкого надання даних.

Вони пояснюють, що нова система буде обходити чинні в ЄС договори про взаємну правову допомогу, які, як вважає влада, надто гальмують процедури. Ці договори передбачають співробітництво відповідальних представників правосуддя країн-партнерів як посередників. За нового закону про електронні докази влада буде безпосередньо звертатися до зарубіжних компаній.

Нагадаємо, Федеральна служба безпеки Росії зажадала від компаній Viber і Telegram надати ключі для дешифрування листувань.

Водночас засновник Telegram Павло Дуров відмовився передати ФСБ ключі шифрування.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
 

ТЕГИ: Европаполиция
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі